Ο Sir της δημοσιογραφίας πήγε να συναντήσει τον Φρέντυ: Οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον Σεραφείμ Φυντανίδη, διευθυντή της ''Ελευθεροτυπίας'' επί 31 χρόνια!

Ο Sir της δημοσιογραφίας, όπως τον αποκαλούσε ο κολλητός φίλος του Φρέντυ Γερμανός, ''αποφάσισε'' ανήμερα τα Χριστούγεννα να πάει να τον βρει.

Ετοιμάσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα με βίντεο από την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου ''31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της Ελευθεροτυπίας'', καθώς επίσης αποσπάσματα από την τηλεοπτική εκπομπή που παρουσίαζε στην ΝΕΤ ''Oι Παρέες γράφουν ιστορία''. 

Έφυγε από τη ζωή ανήμερα τα Χριστούγεννα το βράδυ, σε ηλικία 77 ετών, ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης, ο οποίος αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα.
 

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για εμβληματική φυσιογνωμία του Τύπου:
 
«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έφυγε ανήμερα τα Χριστούγεννα για να φανεί ακόμη πιο έντονα πόσο αντίθετη με το φαινόμενο του θανάτου ήταν η προσωπικότητα του.

Με αυτή την συνέντευξη ο Σεραφείμ Φυντανίδης αποχαιρέτησε: σε εξαιρετικό κέφι πριν από 1 μήνα θυμάται όλη τη ζωή τους στην δημοσιογραφία 
 
Εμβληματική φυσιογνωμία του μεταπολιτευτικού Τύπου, αλλά και όλης της ευφορίας της μεταπολίτευσης, ο Σεραφείμ Φυντανίδης ταυτίστηκε με την Ελευθεροτυπία, καταγράφοντας και σχολιάζοντας τις διακυμάνσεις του εθνικού βίου, τις κατακτήσεις και τις αντιφάσεις του.
 
Όλα αυτά που τέθηκαν υπό σκληρή δοκιμασία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Βιβλίο του Σεραφείμ Φυντανίδη: «31 Αξέχαστα Χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της Ελευθεροτυπίας»‏
 
Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έχει γράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των ελληνικών ΜΜΕ.
 
Στη σύζυγο και την οικογένεια του απευθύνω τα πιο θερμά συλλυπητήρια και ευχές για κουράγιο». 

"Η ζωή του όλη": Μια από τις τελευταίες εκ βαθέων εξολογήσεις του σερ - Σεραφείμ Φυντανίδη στον Στέλιο Κούλογλου

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1937. Το 1960 πήρε πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος ως συντάκτης την περίοδο 1957 - 1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη Απογευματινή στην ΑΡΧΗ ως υπεύθυνος ύλης και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτης.

Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην Ακρόπολη. Από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007 ήταν διευθυντής της Ελευθεροτυπίας. Τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε την διεύθυνση της εφημερίδας «6 ημέρες», ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν πρόεδρος του καναλιού «Ε».  Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της «Ελευθεροτυπίας»" τού Σεραφείμ Φυντανίδη, στο Μέγαρο Μουσικής

Τελευταία στιγμή βλέπω στο Ημερολόγιο τού Bookia ότι σήμερα στις 12:30, στο Μέγαρο Μουσικής, οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο τού Σεραφείμ Φυντανίδη, "31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ε», με ομιλητές τους:

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2014 - bookia.gr

Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας
Κώστας Μπέης, καθηγητής Νομικής
Θανάσης Θ. Νιάρχος, συγγραφέας
Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος
Πέμυ Ζούνη, ηθοποιός
Δεν ήξερα μέχρι σήμερα ότι έχω τόσο γρήγορη μοτοσυκλέτα. Ήμουν εκεί εγκαίρως, με τη βοήθεια τού όντος που με βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις αφού για κάποιο λόγο η παρουσίαση καθυστέρησε "όσο χρειαζόταν!".

Όσοι είναι πάνω από 40, ξέρουν καλύτερα ότι ο συγγραφέας είναι μέρος τής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αφού από ένα κρίσιμο πόστο έζησε όλες τις αλλαγές στον τόπο μετά τη μεταπολίτευση, ως διευθυντής τής εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Ένα βιβλίο τού κου Φυντανίδη μόνον αδιαφορία δεν μπορεί αν προκαλέσει.

Ο κος Νιάρχος έκανε την εισαγωγή στη συζήτηση, αναφερόμενος στους πολλούς φίλους που παρευρίσκονταν στην αίθουσα και στα "αξέχαστα χρόνια", όπως είπε, που περιγράφονται στο βιβλίο. "Κάθε βιβλίο είναι ένα γεγονός και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το συγκεκριμένο, δεν έχει χαρακτήρα απομνημονευμάτων, ούτε είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών, όπως θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος", είπε συνεχίζοντας.

"Ο Σεραφείμ Φυντανίδης χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη διαδρομή. Ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων διευθυντών εφημερίδων. Πρόσθεσε αυτό το 'κάτι', έκανε την Ελευθεροτυπία την πρώτη εφημερίδα τής χώρας. Και όλα αυτά χωρίς να προέρχεται από κάποιο τζάκι", είπε για το συγγραφέα. "Με το βιβλίο του αυτό, μαθαίνουμε τα πράγματα 'από την κουζίνα'. Μαθαίνουμε για καταστάσεις και πρόσωπα όσο αυτά ζουν ακόμα και μπορούν να απαντήσουν αν κρίνουν ότι θίγονται ή αδικούνται", συμπλήρωσε για το βιβλίο.

Η κα Πέμη Ζούνη διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, με πρώτο το κομμάτι που περιγράφει το πως προσλήφθηκε ο συγγραφέας στην εφημερίδα. "Όρθιος προσελήφθην όρθιος απελήθη", συμπλήρωσε την ανάγνωση ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο κος Βασιλικός έκανε αρχικά έναν ενδιαφέροντα αριθμητικό υπολογισμό. "31 αξέχαστα χρόνια χώρεσαν σε 310 σελίδες. Αυτό κάνει 10 σελίδες το χρόνο. Με 365 μέρες το χρόνο και καθημερινή δημοσίευση τής εφημερίδας των 30 σελίδων, μας κάνουν έναν αστρονομικό αριθμό σελίδων. Πως κατάφερε να συμπυκνώσει τόσο υλικό σε 310 σελίδες;", αναρωτήθηκε.

"Με έναν απλό τρόπο", απάντησε ο ίδιος. "Ότι γράφεται μέσα στο βιβλίο, δεν γράφτηκε στην εφημερίδα. Το βιβλίο δεν είναι ημερολόγιο καταστρώματος με περιγραφές μέρα τη μέρα. Τα βασικά άλλωστε στη ζωή είναι λίγα!", συμπλήρωσε με τη σοφία των χρόνων και τής τριβής με τον "άνθρωπο" που τον μελέτησε στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.

"Με αυτά τα λίγα αλλά σημαντικά καταπιάνεται ο Σεραφείμ Φυντανίδης σε αυτό το βιβλίο, με πρωταγωνιστή όχι μόνον τον ίδιο αλλά και τον Τεγόπουλο, με το ταλέντο που συγχωρεί τους μέτριους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο μυθιστορηματικό από την ίδια την πραγματικότητα. Η γιαγιά μου έλεγε, 'ανθρώπους που τραγουδούν μην τους φοβάσαι, είναι καλοί' και του Σεραφείμ του αρέσει να τραγουδάει", είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Ο συγγραφέας διευκρίνισε σε αυτό το σημείο γιατί έβαλε στον τίλο το "ξύλινο τιμόνι". "Διότι ότι έγινε έγινε χωρίς 'πλάτες', ίσως για αυτό να μην άντεξε, δεν ήταν τσιμέντο".

Η Πέμη Ζούνη διάβασε το κομμάτι που εμείς του δώσαμε τον τίτλο "νύχτα με υπουργούς", όπου δύο υπουργοί πηγαίνουν στο σπίτι τού Τεγόπουλου για να μιλήσουν για το νόμο που έμεινε γνωστός ως "βασικός μέτοχος" και για την ιστορία, είχε να κάνει με το ασυμβίβαστο ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εργολάβων δημοσίων έργων. Εκείνο το βράδυ, γράφει ο συγγραφέας, από το σπίτι πέρασαν πολλοί, ειπώθηκαν πολλά αλλά όλα άσχετα με το θέμα και οι υπουργοί στο τέλος έφυγαν άπρακτοι. "Μα τι έκανες;" είπα στον Τεγόπουλο, "οι υπουργοί έφυγαν χολωμένοι". "Δεν πα να γ#$%&^ν! Εγώ θα τους πως τι να κάνουν; Ας κάνουν ότι καταλαβαίνουν αλλά μετά θα τα πούμε μέσα από την εφημερίδα", ήταν η απάντηση τού Τεγόπουλου.

Ο κος Μπέης με συγκίνηση περιέγραψε την πρώτη του επίσκεψη στην Ελευθεροτυπία, το 1977. "Αφορμή ήταν η η σύλληψη τού Γερμανού Γουλφ Πόουλους (ίσως το όνομα να μην είναι ακριβές, ελλιπείς σημειώσεις και αποτυχία εύρεσης στοιχείων στο δίκτυο) ο οποίος επρόκειτο να εκδοθεί στις Γερμανικές αρχές ασφαλείας χωρίς δικαστική απόφαση. Ο Φυντανίδης, σε αντίθεση με κάθε άλλη εφημερίδα, ήταν ο μόνος που με ζωηρό ενδιαφέρον ανάδειξε το θέμα, με αίσθημα καθήκοντος τήρησης τής νομιμότητας. Έκτοτε έχουμε μία σχέση σταθερή, βασισμένη σε αμοιβαία εκτίμηση", είπε χαρακτηριστικά.

"Τα χρόνια εκείνα ήταν δύσκολα. Ο πρύτανις τής Νομικής με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε ότι με εντολή τής κυβέρνησης απολύομαι. 'Αλλά να ξέρεις κε Μπέη, ως εδώ ήταν, τελείωσες!' συμπλήρωσε ο ίδιος ο πρύτανις την εντολή τής κυβέρνησης. Και θα τελείωνε εκεί η σταδιοδρομία μου αν δεν άλλαξε η πολιτική πορεία τής χώρας με την άνοδο τού ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση", είπε αναφερόμενος στην εποχή στην οποία ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Ελευθεροτυπία και το συγγραφέα.

"Κάθε 2η Τετάρτη συναντιόμασταν για θέματα τής εφημερίδας. Ποτέ δεν εξέφρασε επιφυλακτικότητα ή ζήτησε συμμόρφωση με κάποια 'γραμμή'. Ήταν μία σχολή δημοσιογραφικού ήθους. Κυριαρχούσε ένα κλίμα φιλίας και συνεργασίας. Κάναμε λάθη, ναι, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι θετικό", συμπλήρωσε.

Διάβασε επίσης χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, "Ο Τεγόπουλος έλεγε πάντα, γράψτε ότι θέλετε αρκεί να βάλετε την υπογραφή σας από κάτω και να μην μας πιάνει ο νόμος, Ότι θέλετε εκτός από δύο πράγματα, να εκθειάζετε το βασιλιά και τη χούντα. Ποτέ δεν με ρώτησε ποιο θα είναι το κύριο θέμα της επόμενης μέρας ... Στην ΑΡΧΗ στηρίξαμε το ΠΑΣΟΚ ... Τους ενοχλούσε όμως ο τίτλος στην τελευταία σελίδα, 'στηρίζουμε την Αλλαγή, ελέγχουμε την εξουσία'".

Τόνισε ιδιαίτερα την ευκολία με την οποία το ΠΑΣΟΚ άλλαζε πολιτική ακυρώνοντας τις βασικές αρχές πολιτικής του, πως ακύρωσε τα "Έξω από την ΕΟΚ" και "Έξω από το ΝΑΤΟ". "Σε ένα τραπέζι, μετά τη νίκη τού ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας είπε, 'η είσοδός μας στο ΝΑΤΟ ήταν μεγάλο λάθος αλλά μεγαλύτερο θα είναι το δικό μας αν τώρα το εγκαταλείψουμε'".

Ευχαρίστησε τη ζωή που τον έφερε κοντά στο Σεραφείμ Φυντανίδη, "για τους αγώνες για μια Ελλάδα που δεν της άξιζε η εξέλιξη των πραγμάτων", όπως είπε ο ίδιος.

 

Ο Παύλος Τσίμας αναρωτήθηκε αρχικά γιατί ο συγγραφέας τού ζήτησε να είναι εκεί σήμερα. Στην αίθουσα βρίσκονταν πλήθος συνεργατών του από όλη τη διαδρομή τής εφημερίδας ενώ οι δυό τους δεν συνεργάστηκαν ποτέ. "Ίσως για αυτό", είπε, δίνοντας τη δική του εξήγηση.

"Η πρώτη μας γνωριμία ήταν το 1981, έχοντας εγώ την ιδιότητα τού δημοσιογράφου τού Ριζοσπάστη. Δεν ήμουν αποδεκτός στους κύκλους τής δημοσιογραφίας. Σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό για ανταπόκριση, οι άλλοι δημοσιογράφοι με απέρριψαν, 'όχι και στο ίδιο αεροπλάνο!' μου είπαν. Εκεί εμφανίστηκε ένας κύριος ο οποίος είπε για εμένα, 'αυτός είναι δικός μου'".

"Είχα επαφή με διάφορες εφημερίδες. Επισκεπτόμενος τα γραφεία τους έβλεπα μία τάξη και μία αφοσίωση στη δουλειά τους, πρώτα θα τελείωναν ότι έκαναν και θα έκλειναν το φύλλο και μετά θα μου μιλούσαν. Όταν πήγαινα στην Ελευθεροτυπία, επικρατούσε ένα χάος, μπαίναν, βγαίναν, σταματούσαν ότι έκαναν, μου μιλούσαν. Από αυτό το χάος, ο Φυντανίδης έβγαζε εφημερίδα", είπε για το προφίλ και το περιβάλλον στην εφημερίδα που διεύθυνε ο συγγραφέας.

"Είναι παραμυθάς, σε παρασέρνει", είπε για τον ίδιο το συγγραφέα και συνέχισε για το βιβλίο. "Πρόκειται για κατάθεση μίας πολύ σημαντικής εφημερίδας. Καμιά άλλη δεν καθρεφτίζει το κλίμα τής εποχής. Ήταν ένας σημαντικός κόμβος τής αντιπολίτευσης μεταπολιτευτικά. Είναι σπάνιας αξίας τέτοια βιβλία που περιγράφουν την εφημερίδα ως σύνολο και όχι μόνον ως τις πληροφορίες που δημοσίευσε.Έρχεται από την εποχή όπου η εφημερίδα ήταν σημαντικό πράγμα, ένα σκίτσο, ένα άρθρο, δονούσε την καθημερινότητά μας".

"Είναι απολαυστικό. Μόλις το τελειώσετε θα καταλάβετε ότι είναι και σημαντικό", είπε για το βιβλίο κλείνοντας και ευχαριστώντας το συγγραφέα.

 

Στο τέλος, ο κος Φυντανίδης δήλωσε συγκλονισμένος από την εκδήλωση και την παρουσία τόσο σημαντικών ανθρώπων, δημοσιογράφων και πολιτικών.

"Με όλους σας πέρασα 31 αξέχαστα χρόνια", είπε στους συνεργάτες τους. "Χωρίς χαφιέδες και συμμορίες".

Για τον εκδότη του είπε, "Ο Κίτσος Τεγόπουλος άλλαξε τον τύπο, η ιστορία του είναι η ιστορία τής μεταπολίτευσης. Ποτέ δεν έκοψε μία λέξη από κείμενο. Το μόνο του λάθος ήταν ότι δεν φρόντισε για τη συνέχεια, 'μετά από μένα η καταστροφή έλεγε'".

"Ήμασταν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, χωρίς δεσμεύσεις και δημόσια έργα. Για αυτό και δε γίναμε πλούσιοι, ζούσαμε με το μισθό μας", είπε κλείνοντας αυτή τη σπουδαία εκδήλωση.

Για το βιβλίο θα επανέλθουμε στο Bookia, δεν μπορεί να περάσει έτσι. Είναι τού Φυντανίδη και αφορά την πολύ πρόσφατη ιστορία μας με σημαντικά γεγονότα στη χώρα, δοσμένα μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που τα έζησε και τα διαμόρφωσε.

O Σταύρος Θεοδωράκης για τον Σεραφείμ Φυντανίδη

Ένας δάσκαλος της δημοσιογραφίας που συνέδεσε το όνομά του με την ελευθερία του Τύπου, έφυγε χθες. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης όμως, δεν ήταν μόνο ένας υπερασπιστής της ελεύθερης δημοσιογραφικής έκφρασης, υπήρξε επίσης ένας κοσμοπολίτης, ένα ανοιχτό πνεύμα που γεννούσε ιδέες και καινοτομούσε. Θα θυμάμαι πάντα την εποχή που με δέχτηκε στην Ελευθεροτυπία, τις συμβουλές που μου έδινε και την απόλυτη ελευθερία που ενέπνεε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ