Ποιός είσαι τελικά Φραγκίσκε; Άγιος ή Πάπας; Ένα αφιέρωμα στον πιο φιλεύσπλαχνο και ανοιχτόμυαλο Πάπα όλων των εποχών!(βίντεο-φωτό)

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, είναι ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας και εξελέγη στις 13 Μαρτίου 2013. 

Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Πριν την εκλογή του ως Πάπα, ήταν αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες από το 1998 και αναδείχτηκε καρδινάλιος το 2001. Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερική, γενικότερα. Η πρωτιά του αυτή δεν είναι η μόνη βέβαια, καθώς από τη στιγμή που αναδείχθηκε πάπας, οι δηλώσεις και οι ενέργειές του έχουν αναταράξει τα «εκκλησιαστικά» δρώμενα.

Ο πάπας Φραγκίσκος είναι ένας ιδιαίτερα φιλικός «μεσολαβητής» του Θεού. Συμμετέχει ενεργά σε φιλανθρωπίες, στηρίζει τους ηλικιωμένους,  μεταφέρει συχνά ηθικά διδάγματα στο κοινό του ακόμα και μέσα από το twitter (!), μιλάει ανοιχτά για την τυραννία του παγκόσμιου καπιταλισμού, ενώ σύμφωνα με πηγές της Huffington Post, κάποια βράδια «μεταμφιέζεται» σε απλό ιερέα και βοηθάει τους φτωχούς. Και δεν είναι μόνο αυτό : Ο πάπας Φραγκίσκος είναι επίσης εξαιρετικά εκσυγχρονισμένος παρά την ηλικία του (77), αφού , πέρα από το twitter και πριν την αφοσίωσή του με τα ιερά, ήταν πορτιέρης σε μπαρ στο Μπουένος Άιρες! Επίσης αγαπά και προωθεί τα αθλήματα και συγκεκριμμένα το ποδόσφαιρο, οδηγεί μια 20άχρονη Renault 4, έχει αμέριστο χιούμορ, δηλώνει πως δεν φοβάται την μαφία, επιδιώκει στην κατάρριψη της διαφθοράς και είναι ανοιχτός στο γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Μεγάλες επίσης και πρωτότυπες ενέργειές του ήταν η επίσκεψη στο κέντρο φυλάκισης CASAL DEL MARMO στη Ρώμη, όπου έπλυνε τα πόδια αρκετών φυλακισμένων ακόμα και γυναικών (είναι ο πρώτος πάπας που έπλυνε πόδια γυναίκας),καθώς και το γεγονός ότι παίρνει τηλέφωνο στα ξαφνικά κόσμο που του στέλνει γράμματα. Έχει δώσει συνολικά περίπου 100 προσωπικές αγκαλιές σε επισκέπτες με καροτσάκι, προσεγγίζει κι άλλες θρησκείες ενώ δηλώνει πως θέλει ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Και όλα αυτά χωρίς όπως λέει ο ίδιος να επιδιώκει να γίνει είδωλο, αλλά προωθώντας  τη σεμνότητα και την ταπεινότητα απευθυνόμενος ακόμα και στην εκκλησία να αφήσει τις πομπώδεις και πλουσιοπάροχες ενδυμασίες της.

Υποδοχή της γυναίκας του βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah II Ibn Hussein, Ράνιας

O Πάπας  ακόμα μίλησε για το αμφιλεγόμενο θέμα  περί της ανθρώπινης ζωής, λέγοντας ότι η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης δεν έρχεται σε αντίθεση με το ρόλο της θείας δημιουργίας. Ο Πάπας αντιμετώπισε την Ολομέλεια της Παπικής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία συγκεντρώθηκε στο Βατικανό για να συζητήσει τις "εξελικτικές έννοιες της Φύσης."

«Όταν διαβάζουμε για τη Δημιουργία στη Γένεση, διατρέχουμε τον κίνδυνο να φανταζόμαστε το Θεό σαν  μάγο, με ένα μαγικό ραβδί σε θέση να κάνει τα πάντα. Αλλά αυτό δεν είναι έτσι» , δήλωσε ο Φραγκίσκος. «Δημιούργησε τους ανθρώπους και τους άφησε να αναπτυχθούν σύμφωνα με τους εσωτερικούς νόμους που έδωσε στον καθένα, έτσι ώστε να φτάσουν στην εκπλήρωσή τους."Ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι η αρχή του κόσμου δεν ήταν "ένα έργο του χάους», αλλά δημιουργήθηκε από την αρχή της αγάπης. Είπε ότι μερικές φορές οι διαφορετικές- αντίπαλες πεποιθήσεις για τη δημιουργία και την εξέλιξη θα μπορούσαν να συνυπάρξουν.«Ο Θεός δεν είναι ένας ημίθεος ή ένας μάγος, αλλά ο Δημιουργός που έφερε τα πάντα στη ζωή,» είπε ο Πάπας. «Η Εξέλιξη στη φύση δεν είναι ασυμβίβαστη με την έννοια της Δημιουργίας, διότι η εξέλιξη απαιτεί τη δημιουργία των όντων που εξελίσσονται.»

Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος του  Προτεσταντισμού στις ΗΠΑ, η Καθολική διδασκαλία παραδοσιακά δεν ήταν σε αντίθεση με την εξέλιξη. Το 1950, ο Πάπας Πίος ΧΙΙ διακήρυξε πως δεν υπήρχε αντίθεση μεταξύ της εξέλιξης και το καθολικό δόγμα. Το 1996, ο Άγιος Ιωάννης Παύλος ΙΙ ενέκρινε αυτή τη δήλωση . Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν ο Πάπας Βενέδικτος XVI ήθελε να το αλλάξει αυτό, όταν αυτός και μερικοί στενοί συνεργάτες φάνηκε να εγκρίνουν τη θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού, την ιδέα δηλαδή ότι ο κόσμος είναι πάρα πολύ σύνθετος για να έχει εξελιχθεί σύμφωνα με τη θεωρία του Δαρβίνου. Ο Καρδινάλιος Christoph Schoenborn της Βιέννης, στενός συνεργάτης του Βενέδικτου, ανέφερε το 2005 στην εφημερίδα The New York Times,  ότι «Η εξέλιξη με την έννοια της κοινής καταγωγής μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά η εξέλιξη της νεο-δαρβινικής λογικής - μιας ακαθοδήγηστης, απρογραμμάτιστης διαδικασίας ... δεν είναι. "

 Ο Giovanni Bignami, καθηγητής και πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου της Ιταλίας για την Αστροφυσική, καλωσόρισε τα σχόλια του Φραγκίσκου, λέγοντας ότι είχαν θάψει τις «ψευδοθεωρίες» των δημιουργιστών. «Η δήλωση του Πάπα είναι σημαντική» , είπε ο Bignami στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos. «Είμαστε οι απευθείας απόγονοι του Big Bang που δημιούργησε το σύμπαν. Η Εξέλιξη ήρθε από τη Δημιουργία." Ο Giulio Giorello, καθηγητής της φιλοσοφίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Degli Studi του Μιλάνου, είπε ότι πίστευει πως ο πάπας «προσπαθεί να μειώσει το συναίσθημα της διαφοράς ή των υποτιθέμενων  διαφορών» με την επιστήμη.

Και για να έρθουμε και στο κλίμα των Χριστουγέννων, καλώντας τους πιστούς να επιτρέψουν στον Θεό να μπει στη ζωή τους στον αγώνα κατά του σκοταδιού, ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του την θρησκευτική βία και τους διωγμούς, με ιδιαίτερη αναφορά στη Συρία και το Ιράκ -όπου δρα η τζιχαντιστική ISIS.Ο Πάπας φορώντας λευκά άμφια είπε ότι τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος όπου πρέπει να θυμόμαστε το μήνυμα του Θεού «η ειρήνη είναι ισχυρότερη από το σκοτάδι και τη διαφθορά».«Το ερώτημα που τέθηκε σε εμάς από την παρουσία του βρέφους είναι "Επιτρέπω στο Θεό να με αγαπήσει;"» είπε στην παπική λειτουργία στον Άγριο Πέτρο. Πρόσθεσε: «Έχουμε το θάρρος να καλωσορίσουμε με τρυφερότητα τις δυσκολίες και τα προβλήματα των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά μας; Πόσο πολύ ο κόσμος χρειάζεται τρυφερότητα στις ημέρες μας».

Στη συνέχεια, στην ομιλία του «Urbi et Orbi» [«Προς την Πόλη (της Ρώμης) και τον Κόσμο»], ο ποντίφικας καταδίκασε τις «βάναυσες διώξεις» των μειονοτήτων από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους κάλεσε να μην αδιαφορούν για τα δεινά τόσων πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

Έκανε επίσης έκκληση να σταματήσουν οι συγκρούσεις στις χώρες της Αφρικής, να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ενώ καταδίκασε τις επιθέσεις των Πακιστανών Ταλιμπάν που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 130 μικρούς μαθητές την περασμένη εβδομάδα και ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές που βοηθούν τα θύματα του Έμπολα.«Ζητώ από τον Σωτήρα μας να φροντίσει για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Ιράκ και τη Συρία που για πολύ καιρό τώρα υφίστανται τις συνέπειες μιας συνεχιζόμενης σύρραξης και που, μαζί με εκείνους που ανήκουν σε άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, υφίστανται βίαιες διώξεις. Αυτά τα Χριστούγεννα ας τους φέρουν την ελπίδα, όπως επίσης και σε όλους τους εκτοπισμένους, τους εξόριστους και τους πρόσφυγες, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, από αυτήν την περιοχή και από όλον τον κόσμο» είπε.

Όλες αυτές οι δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου όσο εκσυγχρονιστικές κι ελπιδοφόρες είναι, έχουν προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα καχυποψίας στην καθολική εκκλησία, που δυσκολεύεται να πιστέψει την αλήθεια και την ορθότητα των όσων διακηρύσσει ο πάπας. Πολλοί μάλιστα μιλάνε και για σχίσμα ανάμεσα στην Καθολική Εκκλησία , κάτι που προς το παρόν είναι μάλλον υπερβολικό. Σίγουρα πάντως, ο πάπας έχει κλέψει τις εντυπώσεις ενώ οι επόμενες ενέργειες του είναι απρόβλεπτες σε όλους, καθώς είναι πάντα ένα βήμα μπροστά!

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ