2011-2014: Η φονικότερη τριετία στην ιστορία για τους δημοσιογράφους!

Θλιβερός απολογισμός από την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Η τριετία 2011-2014 ήταν η φονικότερη περίοδος στην ιστορία για τους δημοσιογράφους σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

 

Μόνο το 2014 ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων ανέρχεται σε 60 (μικρότερος από τους 70 του 2013), αν και η επιτροπή ανακοίνωσε ότι ερευνάται και αν ο θάνατος άλλων 18 σχετίζεται με την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Σχεδόν οι μισοί από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν φέτος έχασαν τη ζωή τους στη Μέση Ανατολή με τη Συρία να αποδεικνύεται η «φονικότερη» χώρα  - για τρίτη συνεχόμενη χρονιά - με τουλάχιστον 17 νεκρούς δημοσιογράφους.

Συνολικά, από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία το 2011 έχουν σκοτωθεί εβδομήντα εννέα δημοσιογράφοι σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των νεκρών δημοσιογράφων το 2014 εργάζονταν για διεθνή μέσα ενημέρωσης, ποσοστό που είναι περίπου διπλάσιο από το ποσοστό που η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια.

Το 35% των δημοσιογράφων οι οποίοι σκοτώθηκαν ήταν τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί δημοσιογράφοι, ενώ το 27% ήταν είτε φωτογράφοι ή οπερατέρ.

Μεταξύ των νεκρών δημοσιογράφων είναι ο ανταποκριτές του διεθνούς Τύπου όπως η Άνια Νίντριγκχαους, μια φωτογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ κάλυπτε τις εκλογές.

Ένας Αμερικανός ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ένας αμερικανοϊσραηλινός ελεύθερος ρεπόρτερ σκοτώθηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ