Good News: Η Emily Arundel έχει εστιατόριο ευτυχίας στην Αυστραλία – Αντί για φαγητό, σερβίρει «συναισθήματα»!

​Αν μόλις περάσατε έναν χωρισμό, υποτίθεται ότι πρέπει να το ρίξετε στην πίτσα και το παγωτό, σωστά; Λάθος.

 Ίσως πρέπει να μην φάτε την extra cheese crust πίτσα, γιατί δεν πρόκειται να σας βοηθήσει ιδιαίτερα. Διαφωνείστε όσο θέλετε, αλλά υπάρχουν πραγματικά βάσιμοι λόγοι που ίσως είναι καλύτερο να συνεχίσετε να κλαίτε πίνοντας ένα smoothie μπανάνας και βρώμης.

Η σεροτονίνη όπως ενδεχομένως ξέρετε, παίζει τον ρόλο του νευροδιαβιβαστή, επηρεάζοντας κατά πολύ την διάθεσή μας. Το εν λόγω χημικό συνδέεται επίσης με μια υγιή αίσθηση της όρεξης, την καλή πέψη και τον ύπνο. Βασικά όλα εκείνα τα πράγματα που σε κάνουν λειτουργικό και υγιή. Μια επιχειρηματίας στην Μελβούρνη της Αυστραλίας λοιπόν, η Emily Arundel, στήνει ένα εστιατόριο και κέντρο σωματικής και ψυχικής ευεξίας που θα λέγεται Serotonin Kitchen και θα έχει σαν στόχο να βελτιώσει την διάθεση των ανθρώπων με ένα μενού υψηλής σεροτονίνης.

Η σύνδεση μεταξύ υγείας και ευτυχίας προφανώς και δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρατηρήσει πως όταν τρώμε σκατά, νιώθουμε σκατά. Η Emily όμως πιστεύει πως αυτή η σύνδεση είναι πιο άμεση από όσο φανταζόμαστε και έχει δουλέψει με διαιτολόγους και διατροφολόγους ώστε να φτιάξει πιάτα που κάνουν καλό τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

MUNCHIES: Πώς σου ήρθε λοιπόν η ιδέα για ένα serotonin cafe;
Emily Arundel: Όλα αυτά τα χρόνια, έχω δοκιμάσει διάφορες δίαιτες. Πάντα ήμουν υγιής και γυμνασμένη, έπαιζα μπάσκετ, έκανα κωπηλασία. Πριν από πέντε χρόνια περίπου, δοκίμασα το clean eating, μετά πήγα στο Paleo, μετά vegetarian και από εκεί στο raw vegan και στο fruitarian. Απλά έπαιζα με τις δίαιτες. Μόλις όμως κατάλαβα το σώμα μου, μπορούσα να καταλάβω τι με έκανε να αισθάνομαι καλύτερα. Άρχισα να στηρίζω την διατροφή μου σε πολλά παράγωγα φυτών και πολλούς υδατάνθρακες όπως γλυκοπατάτες, μπανάνες, κινόα και μαύρο ρύζι.

Έπειτα άρχισα να ψάχνω γιατί οι συγκεκριμένες τροφές με έκαναν να αισθάνομαι καλά και έτσι κατέληξα στην διατροφή της σεροτονίνης. Όλες αυτές οι τροφές που έτρωγα περιείχαν τρυπτοφάνη και αυτή μετατρέπεται σε σεροτονίνη.

 Η Αμερικανίδα ​γιατρός Judith Wurtman έχει αφιερώσει την ζωή της στην μελέτη της διατροφής της σεροτονίνης.Έχει γράψει πέντε βιβλία σχετικά με αυτήν, αφιερώνοντας 30 χρόνια και το PhD της πάνω σε αυτήν την θεματική και η δουλειά της αποτελεί το επιστημονικό μου υπόβαθρο. Συνεργάζομαι με διατροφολόγους, διαιτολόγους και επιστήμονες των τροφών, ώστε να βρούμε τα κατάλληλα γεύματα που θα δώσουν στον πελάτη την σεροτονίνη που χρειάζεται.

Όταν λες παράγωγα φυτών εννοείς vegetarian;
Και ναι και όχι. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ τις λέξεις vegetarian ή vegan γιατί κουβαλούν αρνητικές εντυπώσεις. Οπότε λέω παράγωγα φυτών, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυστηρά vegetarian ή vegan. Ίσως στο μέλλον ανοίξει τις πόρτες, έτσι ώστε να βάλω έντομα στο μενού.

Η διατροφή αυτή έχει βοηθήσει την διάθεσή σου;
​Ναι, όταν ήμουν έφηβη, έπασχα από κατάθλιψη, ενώ είχα τεράστιες μεταπτώσεις στην διάθεσή μου. Όταν κατάλαβα ότι το φαγητό με κάνει και αισθάνομαι καλά, ανακάλυψα ότι η σεροτονίνη ισορροπεί την διάθεσή σου και τις μεταπτώσεις της. Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος, κατάθλιψη ή ακόμα και από προβλήματα ύπνου, έχουν χαμηλή σεροτονίνη. Οπότε το να ανεβάσεις τα επίπεδα σεροτονίνης σου, το να τρως καλές τροφές και το να ανεβάζεις συχνά τους παλμούς της καρδιάς σου, ισορροπεί την διάθεσή σου.

Πώς αντικατοπτρίζεται όλο αυτό στο μενού σας;
Έχουμε ένα μπαρ για smoothies και χυμούς, όπου σερβίρουμε smoothies με υψηλή σεροτονίνη. Μετά έχουμε το μενού με το πρωινό και το μεσημεριανό που έχει κανονικό φαγητό από διάφορες κουλτούρες – Ιαπωνία, Μεξικό, Βιετνάμ – κι εμείς απλά χρησιμοποιούμε τα υλικά. Οι μπανάνες λοιπόν έχουν υψηλή σεροτονίνη, οι γλυκοπατάτες, το μπρόκολο, οι τομάτες, ο ανανάς και ακόμα περισσότερη βρίσκουμε σε τροφές όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως.

Πόση ποσότητα από αυτές τις τροφές πρέπει κάποιος να καταναλώσει, έτσι ώστε να αυξήσει τα επίπεδά του;
​Εξαρτάται από την τροφή, αλλά σε γενικές γραμμές κάθε γεύμα μας είναι πλήρες.

Η άσκηση είναι κομμάτι της επιχείρησης;
​Έχουμε personal trainers, δάσκαλους yoga, ακόμα και cool πράγματα όπως εκπαιδευτές σκύλων. Το γυμναστήριό μας είναι ακριβώς δίπλα. Έχουμε ένα σωρό πράγματα που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τους ρυθμούς της καρδιά σας.

Και πότε ανοίγετε;
​Στις αρχές του 2015.

Σε ευχαριστώ που μου μίλησες.

Πηγή: VICE.GR

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ