Θα ήθελα να είμαι εκεί! Σήμερα στο 1ο Φεστιβάλ της οικιακής Κρητικής κουζίνας! Χοχλιοί μπομπουριστοί, στακοπίλαφο και άλλα απαράμιλλης γεύσης κρητικά εδέσματα

Όλη αυτή η παράδοση γεύσης θα αναβιώσει στο πρώτο φεστιβάλ οικιακής- καθημερινής κουζίνας, που θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί στο Κτήμα Καλαθάκη στις Μαλάδες.

Τα παραδοσιακά πιάτα της Πεδιάδας, στο τραπέζι σας, με αφορμή το πρώτο φεστιβάλ οικιακής κουζίνας.



Τα όσπρια, τα χειροποίητα μακαρόνια  οι χοχλιοί (σαλιγκάρια) και τα λαχανικά κυριαρχούσαν στα πιάτα των Kρητικών τα παλιά τα χρόνια, και το κρέας καταναλωνόταν με μέτρο.

Όλη αυτή η παράδοση γεύσης θα αναβιώσει στο πρώτο φεστιβάλ οικιακής- καθημερινής κουζίνας, που θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί στο Κτήμα Καλαθάκη στις Μαλάδες, όπως διαβάσαμε στο madeincreta.gr.



Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν  όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της  ευρύτερης περιοχής ενώ στην «κουζίνα» θα είναι 30 άτομα ηλικίας από 30 -75 ετών. Ανάμεσα στις γυναίκες και πέντε άντρες.

Τα μενού που θα μαγειρευτούν ήταν στη συνήθεια της νοικοκυράς ενώ πολλά διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Μερικά πιάτα είναι εύκολα ενώ υπάρχουν και αυτά που θεωρούνται μπελαλίδικα αλλά πάντα νόστιμα.



Το μενού περιλαμβάνει σκιουφικτά (χειροποίητα ζυμαρικά), μαγγίρι (ανάμειξη φύλλου βραστού και τηγανητού), φασολάκια μαυρομάτικα σαλάτα, χοχλιούς με χόντρο ή πατάτες ή δροσερά κουκιά ή πλιγούρι ή χοχλιούς γιαχνί, χοιρομέρι γιαχνί, καπρικό, μυζηθρόπιτες, μπίζι (όσπριο), γιαχνί με μάραθο, κουκιά ξερά γιαχνί, ομελέτα απάκι, μυζηθρα τηγανητή με μέλι, σταφιδόπιτα, κουκιά στιφάδο, αρνί με άγριες αγκινάρες, χοιρινό με γιαχνερά, σουπιές με μάραθο, πορτοκαλόπιτα.



Η κ. Λένα Ηγουμενάκη

Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται με οδηγό την παράδοση, τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και την
αυθεντικότητα της Κρητικής γεύσης.

«Οι  Πολιτιστικοί Σύλλογοι του δήμου Μινώα Πεδιάδας παρουσιάζουν παραδοσιακά πιάτα,με μοναδικό σκοπό την προβολή του διατροφικού μας πολιτισμού, την ιστορία και τη φιλοσοφία της κρητικής κουζίνας
διατροφής, μιας παράδοσης που ξεκινάει από τη μινωική εποχή και φτάνει ως τις μέρες μας, από γενιά σε γενιά», τόνισε η κ. Λένα Ηγουμενάκη, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αποστόλων.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που θα συμμετέχουν είναι : Αποστόλων, Σαμπά, Ζωφόρων, Βόνης, Γαλατά, Θραψανού, Πολυθέας, Διαβαϊδέ, Σμαρίου, Ρουσοχωρίου, Αυλής, Γαρύπας, Λευκοχωρίου, Τουρλωτής, Κασταμονίτσας, Γερακίου.



Η κ. Εμμανουέλλα Καλαθάκη


Από την πλευρά της η κ. Εμμανουέλλα Καλαθάκη τόνισε ότι η κρητική κουζίνα είναι κάτι άλλο από τη μεσογειακή και αυτό πρέπει  να ξεκαθαριστεί. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες της κρητικής υπαίθρου «και στόχος της όλης προσπάθειας είναι  να διαφημίσουμε τον τόπο μας, τη διατροφή μας, τις πρώτες ύλες και τους προαγωγούς. Αυτό το φεστιβάλ θέλουμε να γίνει θεσμός».

*Tα έξοδα της οργάνωσης είναι χορηγία της KappaStudies, KappaFoodsA.E. και της οικογένειας Καλαθάκη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ