Ταμεία στο ''κόκκινο'' - Μαύρη τρύπα 1,5 δισ. σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ!

 Στο «κόκκινο» είναι τα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, με τα... μηνύματα να είναι δυσοίωνα για τη νέα χρονιά. Με βάση τους προϋπολογισμούς, η μαύρη τρύπα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ θα προσεγγίσει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ ελλείμματα καταγράφονται και σε άλλους φορείς.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και ο περιορισμός των εσόδων από τις εισφορές δημιουργούν οικονομικό «κενό» το οποίο πρέπει να καλυφθεί άμεσα. Την ίδια στιγμή η τρόικα πιέζει για νέες παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας αλλά και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Η μάχη δίνεται για να μην «ψαλιδιστούν» οι κύριες συντάξεις, καθώς... κλειδωμένες φαίνεται πως είναι οι μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Από τη νέα χρονιά μπαίνει σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, με αποτέλεσμα κάθε φορά που προκύπτει οικονομικό πρόβλημα να περικόπτονται αυτομάτως οι παροχές.

Αναλυτικά η κατάσταση έχει ως εξής:

• ΙΚΑ. Σε 941 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται για το 2015 το έλλειμμα στον κλάδο συντάξεων του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας. Με βάση τον προϋπολογισμό η κρατική χρηματοδότηση θα είναι μειωμένη κατά 6,42% σε σχέση με τη φετινή χρονιά (με τη μείωση να φτάνει το 9,57% συγκριτικά με το 2013).


Για τη νέα χρονιά το έλλειμμα στο ΙΚΑ υπολογίζεται σε πάνω από 940 εκατομμύρια ευρώ

Μειωμένες αναμένεται να είναι και οι εισπράξεις από τις εισφορές αν και ο αριθμός των ασφαλισμένων για τον κλάδο κύριας σύνταξης υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,6% σε σχέση με τη φετινή χρονιά.

• ΟΑΕΕ. Σε 547 εκατομμύρια υπολογίζεται τη νέα χρονιά το έλλειμμα του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση τον προϋπολογισμό. Μάλιστα ειδικοί στο Ασφαλιστικό εκτιμούν πως στο τέλος του έτους η κατάσταση θα είναι χειρότερη και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συντάξεις.


Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το Ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για «άνοιγμα» 547 εκατομμυρίων ευρώ το 2015

«Αγκάθι» αποτελεί η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 279 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως έλλειμμα 12 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζει και ο κλάδος επικούρησης του Ταμείου.

• ΕΤΕΑ. Είναι έτοιμος ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως 350 εκατομμύρια θα πάνε για συντάξεις παρελθόντων ετών που είναι σε εκκρεμότητα. Παράλληλα αναφέρεται πως το ποσό των 376 εκατομμυρίων θα βρεθεί από μειώσεις στις συντάξεις με βάση τον νόμο 4052/2012.

O πρόεδρος του ΕΤΑΑ, Αντ. Σελλιανάκης

Ειδικοί στο Ασφαλιστικό εκτιμούν πως αν δεν βρεθεί λύση είναι ορατός ο κίνδυνος μειώσεων κοντά στο 10%. Σε μία προσπάθεια να δοθεί οικονομική «ανάσα» στο Ταμείο θα μεταφερθούν χρήματα από το ΑΚΑΓΕ (από τις εισφορές που έχουν επιβληθεί στις επικουρικές).

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο μειώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ταμείο κατά 5,2%.

• Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Μειωμένο εφάπαξ θα πάρουν όσοι υπέβαλαν αίτηση από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά (και οι οποίοι θα πάρουν τα χρήματα μετά τον Μάρτιο του 2015). Πάντως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο συντελεστής υπολογισμού, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές σε ποιο ύψος θα κινηθούν οι μειώσεις.

Συνολικά 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι στην αναμονή μέχρι και έναν χρόνο για την καταβολή της παροχής. Από αυτούς 4.500 πρόλαβαν και αποχώρησαν μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, οπότε θα πάρουν το εφάπαξ χωρίς νέα μείωση.

Για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους θα υπάρξουν διαφορετικές ρυθμίσεις, ανάλογα με το αν η έξοδος από το Δημόσιο έγινε μέσα στο 2013 ή το 2014. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως ήδη το βοήθημα έχει «ψαλιδιστεί» κατά 38% και διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στα 29.000 ευρώ.

Όλη η συνέχεια εδώ - Έθνος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ