Made in Greece ο εφοπλιστής Νίκος Παππάς - Έφτασε τα 103 πλοία & ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Προσωπικότητα της Χρονιάς στη ναυτιλία!

«Κι αν είσαι παπάς με την αράδα σου θα πας», λέει ο θυμόσοφος λαός, όμως ο συγκεκριμένος Παππάς έχει υπερκεράσει τους πάντες, σε μια απίστευτη επιχειρηματική πορεία προς την κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας - εν μέσω μάλιστα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. 

Αναφερόμαστε στον κ. Πέτρο Αλέκου Παππά, 61 ετών σήμερα. Το 2014 αποδείχθηκε μια ονειρεμένη χρονιά για τον Ελληνα εφοπλιστή, ο οποίος αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη των Αμερικανών επενδυτών έφτασε μέσα σε τρία χρόνια να πετύχει, κατά την μπασκετική έκφραση, 100άρα και να ελέγχει πλέον έναν στόλο από 103 πλοία, ξηρού φορτίου, δεξαμενόπλοια προϊόντων (Product Shipping and Trading) και φορτηγά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Παράλληλα είναι ο Ελληνας που έχει σε εξέλιξη το μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα -50 πλοίων-, η συνολική αξία του οποίου υπολογίζεται στο 1 δισ. δολάρια. Το όνομά του φιγουράρει ανάμεσα στις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας και πιο συγκεκριμένα βρίσκεται για το 2014 στην 11η  θέση στη λίστα που συντάσσει κάθε χρόνο η Lloyd’s List, ανεβαίνοντας 69 ολόκληρες αφού το 2013 ήταν στην 80ή θέση.

Στα τέλη Μαΐου εξελέγη στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς ως μη εκτελεστικό μέλος. Τη χρονιά που φεύγει επένδυσε και στα ΜΜΕ, αφού είναι μέτοχος στη βραβευμένη με Πούλιτζερ πρωτοποριακή πλατφόρμα ειδήσεων και ψυχαγωγίας Huffington Post μαζί με τη Μαριάννα Λάτση, την Ευγενία Χανδρή και τον Δημήτρη Μάρη.

Ως επιστέγασμα της επιχειρηματικής του αντεπίθεσης, ο κ. Παππάς βραβεύτηκε πρόσφατα από τη Lloyd’s List ως Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς για το 2014. Η ειδική επιτροπή που τον ψήφισε επεσήμανε ότι το Lloyd’s Award «αντανακλά κυρίως την πρόσφατη διεύρυνση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας του Star Bulk Carriers. Μετά τη συγχώνευση με τις κοινοπραξίες της Ocean Bulk του Πέτρου Παππά με την Oaktree Capital Management και την απόκτηση των 34 φορτηγών χύδην στόλου της Excel Maritime Carriers, η Star Bulk ελέγχει 103 πλοία συμπεριλαμβανομένων νεότευκτων».

Ο κ. Παππάς έκανε το repeat επιτυχιών αφού είχε βραβευτεί ως Ναυτιλιακός Newsmaker της Χρονιάς για το 2013, χρονιά η οποία περιέλαβε μεγάλες παραγγελίες και εξαγορές σε τρεις διαφορετικούς τομείς της αγοράς, κυρίως σε συνεργασία με την Oaktree Capital Management.

Η πιο σημαντική επιχειρηματική κίνησή του έγινε στις αρχές του καλοκαιριού όταν δημιούργησε τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία φορτηγών πλοίων μέσω της συγχώνευσης της εισηγμένης στον NASDAQ Star Bulk με την ιδιωτική του εταιρεία, την Ocean Bulk. Η αξία της νέας εταιρείας ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια και προέκυψε από τις 54.104 εκατομμύρια μετοχές που τιμώνται 12,07 δολάρια η καθεμία. Η Oaktree, με έδρα το Λος Αντζελες, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στη ναυτιλία, ελέγχει το 61,3% της νέας εταιρείας και ο κ. Παππάς το 12,5%. Η κίνηση αυτή του Ελληνα πλοιοκτήτη ακύρωσε ένα δικό του σχέδιο για αυτόνομη είσοδο στην αμερικανική χρηματαγορά της Ocean Bulk.

Το fund Oaktree έχει επενδύσει συνολικά σε τέσσερις εταιρείες με φορτηγά πλοία: στην Excel, της οποίας πήρε τον έλεγχο και τον έδωσε στον κ. Παππά, στη Star Bulk, στην Eagle Bulk και στην κοινοπραξία με την Ocean Bulk.

Το κεφάλαιο «ΑΕΚ»

Ο Ελληνας πλοιοκτήτης έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και αυτός ήταν ο λόγος που επί Ντέμη Νικολαΐδη ανακατεύτηκε με τα διοικητικά δρώμενα της ΑΕΚ, βάζοντας εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της ακόμη και όταν οι άλλοι επενδυτές κούνησαν μαντίλι και αποχώρησαν από την ΠΑΕ. Αποφάσισε να αποτραβηχτεί από το ποδόσφαιρο τον Ιούνιο του 2011, επτά χρόνια μετά την είσοδό του. Η απουσία του δυο μήνες νωρίτερα από τις κερκίδες του ΟΑΚΑ στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος ήταν ο προάγγελος για την αποχώρησή του. Λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2012, με γραπτή του ανακοίνωση καλούσε τους μετόχους που είχαν μπει το 2004 στην ΑΕΚ να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τελευταία φορά ενώ σημείωνε: «Θα επαναλάβω ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι η ενότητα μεταξύ ΟΛΩΝ των ΑΕΚτσήδων για το καλό της ομάδας και την επιβίωσή της. Μας έχει φάει η διχόνοια τόσα χρόνια και αν αυτή συνεχιστεί δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Θα ήθελα να ζητήσω από όλους ανεξαιρέτως να βοηθήσουν στην ενότητα και να απορρίψουν όποιες προσπάθειες διχασμού και δήθεν επιμερισμού ευθυνών εμφανισθούν».
Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2012, αρκετά άτομα που έφεραν διακριτικά της ΑΕΚ τα οποία επέβαιναν σε δίκυκλα προσέγγισαν τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας στο Μαρούσι και πέταξαν κροτίδες φωνάζοντας συνθήματα.

Ο κ. Παππάς άφησε την ΑΕΚ με 15%-20% μικρότερο έλλειμμα από εκείνο που υπήρχε όταν αποχώρησε ο Ντέμης Νικολαΐδης τον Οκτώβριο του 2008 και ο Νίκος Θανόπουλος τον Ιανουάριο του 2010, όπως επισημαίνουν στελέχη που έζησαν από κοντά την πορεία του εφοπλιστή στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα αν και ήταν βασικός  χρηματοδότης, δεν παρενέβαινε ποτέ στα αγωνιστικά θέματα της ομάδας.

Ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξή του: «Δεν αποφασίζω εγώ. Εγώ λεφτά βάζω. Φαντάζομαι ότι αυτοί που αποφασίζουν για τα αγωνιστικά θέματα θα πάρουν και τις σωστές αποφάσεις». Ηταν η εποχή που δρομολογούσε την επιχειρηματική του εκτόξευση στη στρατόσφαιρα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. 
Η μητέρα του, τη χρονική περίοδο όπου ο γιος της ήταν μαζί με τον επίσης εφοπλιστή Νίκο Νοτιά μοναδικοί οικονομικοί αρωγοί της ομάδας, δήλωνε φανατική οπαδός της ΑΕΚ. Σε μια εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου είχε πει: «Διαβάζω κάθε μέρα όλες τις εφημερίδες. Αγωνιώ για την ΑΕΚ και όσα συμβαίνουν. Να ξέρετε ότι είμαι φανατική με την ΑΕΚ. Και ο Πέτρος από μικρός έλεγε σε όλους ότι είναι ΑΕΚάρα». Είχε συμπληρώσει μάλιστα: «Μην ανησυχείτε, θα βρεθεί λύση για την ΑΕΚ και θα γίνει το καλύτερο για την ομάδα».

Οι ΗΠΑ

Γιος του Κωνσταντινουπολίτη εφοπλιστή Αλέκου Παππά, ο Πέτρος γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1953. Εκεί μεγάλωσε και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ελαβε Β.Α. στα Οικονομικά και ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Μυήθηκε από νωρίς τόσο στις οικογενειακές επιχειρήσεις όσο και στα μυστικά του αθλήματος της σκοποβολής. Αλλωστε, η οικογένειά του είχε μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό γενικότερα. Ο πατέρας του, εκτός από τη σκοποβολή, έπαιζε βόλεϊ σε υψηλό επίπεδο, ενώ υπήρξε και σφαιροβόλος στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο, με ατομικό ρεκόρ περίπου τα 13 μέτρα. Επίσης, είχε συμμετοχές ως μέλος της εθνικής ομάδας. Ο θείος του Γιάννης, χρηματιστής στην Ελβετία, ήταν και αυτός αθλητής του ακοντισμού.

Σε ηλικία 27 ετών συμμετείχε ως μέλος της εθνικής ομάδας σκοποβολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 στο αγώνισμα του σκιτ, που είναι τα κυνηγετικά όπλα, καταλαμβάνοντας την 37η θέση. Επιπλέον, υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας επί σειρά ετών και μέλος του Ομίλου Φιλάθλων Κυνηγετικού Οπλου. 

Πηγή: Νewmoney.gr - Μηνάς Τσαμόπουλος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ