Για τους λάτρεις των... ορεινών περιπετειών: Ετοιμαστείτε για εξόρμηση στις Δολομίτες, τις ιταλικές Άλπεις που προσφέρουν ατελείωτες συγκινήσεις!

Εξόρμηση στον ιταλικό Βορρά για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και της πολυτέλειας.

 

Στο παρά πέντε των Χριστουγέννων, λίγος χρόνος απέμεινε για την πρώτη μεγάλη «απόδραση» του χειμώνα κι εμείς σας έχουμε μια ενδιαφέρουσα πρόταση: Δολομίτες, το φιλόξενο και εντυπωσιακό βουνό των Ανατολικών Αλπεων, στα βορειοανατολικά της Ιταλίας. Προορισμός εκεί ψηλά η Cortina d’ Ampezzo, το επονομαζόμενο «σαλόνι» της Ιταλίας, ναυαρχίδα του χειμερινού τουρισμού και πυξίδα του αλπικού σκι, σ’ ένα φυσικό περιβάλλον με μοναδικό ανάγλυφο. Να την πάλι η ευκαιρία -τώρα ή αργότερα μέσα στο χειμώνα- για ένα αξέχαστο ταξίδι προς το Βορρά της Ιταλίας. Ενα ταξίδι που περνάει από κοιλάδες και μαγευτικά βουνά με χιονοδρομικά κέντρα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, και στο οποίο θα απολαύσετε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και παροχές σε ξενοδοχεία και αθλητικές εγκαταστάσεις, σε μια πόλη σαν την Cortina, σύμβολο του διεθνούς lifestyle και της ιταλικής φινέτσας.

Το ταξίδι προς το Βορρά

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε έως εδώ είναι με τρένο ή, ακόμη καλύτερα, με αυτοκίνητο, δεδομένου ότι τα πλησιέστερα αεροδρόμια δεν έχουν μεγάλη σχέση με την περιοχή. Βγαίνοντας στο κεντρικό λιμάνι της Βενετίας, στο Porto Central (ερχόμενοι από Πάτρα), το μάτι πέφτει στις χιονοσκέπαστες -έξι μήνες το χρόνο- κορυφές των Δολομιτών, που δεσπόζουν σε όλη την πεδιάδα της Βένετο. Από εδώ η Cortina απέχει περίπου 170 χλμ. μέσα από μια πανέμορφη έτσι κι αλλιώς διαδρομή, που περνάει από μικρά χωριά και παλιές πόλεις σαν το Τρεβίζο ή το Μπελούνο και άλλες περιοχές, γνωστές από τα ρωμαϊκά χρόνια ως πόλεις-σταθμούς του οδικού δικτύου της αυτοκρατορίας.

Οσοι τώρα έρχεστε από το Τρέντο -μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη και πολύ καλή ιδέα ως εναλλακτική βάση για να μείνετε και να δείτε την περιοχή με ημερήσιες εκδρομές, στα 180 χλμ. από την Cortina- θα βρεθείτε να ταξιδεύετε στον εντυπωσιακό δρόμο των Δολομιτών, την περίφημη La Strada delle Dolomiti. Πρόκειται για κατασκευαστικό άθλο των αρχών του 20ού αιώνα και κυρίως για μια μαγευτική διαδρομή ανάμεσα σε κατάφυτους δρυμούς, χαράδρες, ποτάμια, θέσεις με αλησμόνητη θέα και μικρές κοιλάδες ανάμεσα στα βουνά με στενόμακρα περάσματα, όπως το οροπέδιο της Fassa πριν από το υπέροχο Μπολζάνο -απ’ όπου ξεκινάει και η ανάβαση στο βουνό- ή το πέρασμα Pordoi κοντά στην Cortina. Αν έχετε χρόνο και το επιτρέπει ο καιρός, επισκεφτείτε στη ζώνη αυτή τα μικρά πανέμορφα χωριά με τα εντυπωσιακά χιονοδρομικά κέντρα: το Pordoi, το Vigo Di Fassa και τη Moena. Μοσχοβολούν θεσπέσια ντόπια μαγειρική, ντυμένα στην άσπρη και χριστουγεννιάτικη φορεσιά τους. Στην κοιλάδα Di Fassa ανήκει και η ψηλότερη κορυφή των Δολομιτών, η Marmolada, με υψόμετρο 3.343 μ., παράδεισος των απανταχού ριψοκίνδυνων σκιέρ των Αλπεων.

Cortina d’ Ampezzo

Φτάνοντας δειλινό στην Cortina, το φυσικό τοπίο σε αποζημιώνει. Σκαρφαλωμένη στα 1.224 μέτρα, ανάμεσα σε λευκές βραχώδεις πλαγιές, λαξευμένες από τους παγετώνες εκατομμύρια χρόνια πριν, ένα γήινο υπερκόσμιο ροζ χρώμα απλώνεται πάνω τους. Είναι ίσως η μόνη περιοχή στον κόσμο που η εικόνα αυτή ακούει σε ένα συγκεκριμένο όνομα. Το φαινόμενο Enrosadira αναφέρεται στο χρώμα του τριαντάφυλλου που «ντύνει» ετούτες τις πλαγιές με τη δύση του ήλιου και το οποίο «δικαιώνει» έναν παμπάλαιο μύθο του τόπου, σαν χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Τι λέει το παραμύθι; Οτι όταν οι... νάνοι που ζούσαν στην περιοχή αντιλήφθηκαν ότι οι άνθρωποι εποφθαλμιούσαν τους ροδώνες τους, τους έκρυψαν μετατρέποντάς τους σε βράχια. Αυτή η εικόνα είναι η πρώτη έκπληξη που κρύβει ο τόπος, αν έχετε την τύχη να φτάσετε εδώ απόγευμα, και φυσικά η χαρά των φωτογράφων. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τους ροδώνες θα τους δείτε ανθισμένους στην πεδιάδα την άνοιξη.

Καλώς ήρθατε λοιπόν στην Cortina d’ Ampezzo, τη διάσημη αγαπημένη των Ιταλών, το πλέον up-market χειμερινό θέρετρο της χώρας με τεράστια ξενοδοχεία - τα περισσότερα κατασκευασμένα στις αρχές του περασμένου αιώνα σε στυλ ιταλικού Βορρά και απόλυτα επηρεασμένα από την αρχιτεκτονική του γειτονικού αυστριακού Τιρόλο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Cortina, μαζί με άλλες επαρχίες της βορειοανατολικής Ιταλίας, ανήκαν επί μακρόν στην Αυστροουγγαρία, ενώ επεστράφησαν στην Ιταλία μόλις το 1920, έπειτα από σειρά απελευθερωτικών αγώνων. Εξ ου και τα πολλά Γερμανικά που θα ακούσετε μαζί με την ιταλική γλώσσα, όπως και η γερμανόφωνη κουλτούρα μιας μειονότητας και τελικά η επιρροή του αυστριακού Τιρόλο στη φυσιογνωμία του τόπου. Παρ’ όλα αυτά, η Cortina, όπως και όλες οι γύρω κοντινές περιοχές, έχουν κρατήσει τη δική τους φυσιογνωμία η καθεμία, και μάλιστα με πολύ διαφορετικά στοιχεία η μία από την άλλη.

Στην Cortina d’ Ampezzo θα έρθετε για dolce vita α λα ιταλικά σε δρόμους, μεγάλα ξενοδοχεία, στέκια και χιονοδρομικά. Κομψή και ραφιναρισμένη, ζει και υπάρχει γύρω από τα σπορ. Το 1956 υποδέχτηκε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και δεκάδες ολυμπιακά πρωταθλήματα, όπως το 2006 με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλπικού Σκι Γυναικών, αλλά και εκατοντάδες διάσημους και μέλη της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας. Επίσης εδώ γυρίστηκαν σκηνές από πασίγνωστες ταινίες, όπως του James Bond στο «For your eyes only» ή σκηνές από τον «Ροζ πάνθηρα», καθώς αποτελεί ιδανικό πεδίο για ριψοκίνδυνες κινηματογραφικές λήψεις.

Η εμπειρία

Αυτή την εποχή, πάντως, το γενικότερο σκηνικό θυμίζει «παιδότοπο», πασπαλισμένο με χριστουγεννιάτικη νεραϊδόσκονη και χαρακτηριστική ατμόσφαιρα: ξυπνάς το πρωί σε μια χιονισμένη πόλη, όπου δεν υπάρχει αυτοκίνητο. Μόνο μεγάλες άμαξες για βόλτες σε πλακόστρωτους δρόμους, έλκηθρα και κάποια jet ski που κόβουν τη μονοτονία, φορτωμένα με τον πολύτιμο εξοπλισμό των σκι για τις κορυφές των βουνών. Τα παιδιά κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα κιόσκια -βαρυφορτωμένα όλα τους από τα πάμπολλα είδη της τοπικής βιοτεχνίας- και οι καλοντυμένες μαμάδες (η γούνα πάει σύννεφο!) κατακλύζουν τα εξαιρετικά δίχως άλλο καταστήματα, όλα με επώνυμες ιταλικές και διεθνείς φίρμες, που αφθονούν πάνω στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Corso Italia και γύρω από μικρές γραφικές πλατείες με καφέ και εστιατόρια. Σε όλο το πεζοδρομημένο κέντρο θα ανακαλύψετε, εκτός από πανάκριβους οίκους μόδας, και πολύ ενδιαφέροντα καταστήματα με αντίκες και είδη λαϊκής τέχνης, υαλουργίας και μεταλλοτεχνίας, που ακόμα κατασκευάζονται στην περιοχή.

Σήμα κατατεθέν της ορεινής πόλης, ο καθεδρικός ναός του 1775 (La basilica dei Santi Filippo e Giacomo), όπου φυσικά τώρα τα Χριστούγεννα έχουν προγραμματισtεί πολλές συναυλίες. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το ιστορικό κτίριο Regole, που στεγάζει τρία πολύ ενδιαφέροντα μουσεία: το Λαογραφικό, το εξαιρετικό Παλαιοντολογικό (όπου θα μάθετε περισσότερα για το προϊστορικό παρελθόν της περιοχής) και την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης, με έργα του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου Ντε Κίρικο, λάτρη της περιοχής και μεγάλο εκπρόσωπο του μοντερνισμού.

Επειδή η μέρα ξεχνάει να πέσει εδώ, έχετε αρκετό χρόνο για να επισκεφτείτε τα πανέμορφα χωριά της λίμνης Misurina, Auronzo di Cadore και San Vito di Cadore, όπου θα βρείτε παραδοσιακά ταβερνάκια, αλλά και μικρά προσιτά ξενοδοχεία, τα οποία θα μπορούσατε να επιλέξετε και για τη διαμονή σας.

Πέφτοντας η νύχτα, χαλαρώστε με μια γκράπα ή ένα ποτήρι καλό κρασί από την περιοχή και μετά ίσως μας δικαιώσετε που σας ταξιδέψαμε έως εδώ...

Πηγή: Kathimerini.gr - Μαρία Αθανασίου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ