Δύο Τopwomen η Άρτεμις και η Τάνια δημιούργησαν το label FashionLab - ένα καινοτόμο εργαστήρι μόδας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Δύο καλές φίλες ένωσαν τις γνώσεις και το πάθος τους για τη μόδα και δημιούργησαν ένα καινοτόμο εργαστήρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις Άρτεμις Χαρίδου και Τάνια Παπαδοπούλου, ιδιοκτήτριες του label FashionLab.

Η Άρτεμις είναι καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας. Η αγάπη της για τη μόδα την οδήγησε στο Λονδίνο, όπου ασχολήθηκε με το σχέδιο μόδας και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από το printed clothing, τάση που είχε ιδιαίτερη άνθηση στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έκανε μαθήματα πάνω στο Printed Textile Design, καθώς και σεμινάρια Internet Μarketing με σκοπό την υλοποίηση του project  που είχε κατά νου, του The Fashion Lab.

Η Τάνια έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι  Sales Manager & Creative Director στην οικογενειακή της εταιρία κατασκευής και εξαγωγής ενδυμάτων. Η πολυετής εμπειρία που έχει, από τη συνεργασία της με ξένα brands, στην τεχνοτροπία του Digital Print και η θέλησή της να δημιουργήσει το δικό της fashion brand, την οδήγησαν κατευθείαν στο FashionLab.

Τις συναντήσαμε λοιπόν στο εργαστήριό τους στη Θεσσαλονίκη, τις φωτογραφίσαμε και τις ρωτήσαμε όσα θέλετε να ξέρετε για το FashionLab, τα textiles, τα πλάνα τους για το μέλλον και τις προσωπικές τους στιλιστικές επιλογές.

#1: Πώς συνδυάζονται η γεωμετρία, η αρχιτεκτονική, ο νατουραλισμός και τα tribal μοτίβα στην ίδια κολεξιόν;

Άρτεμις: Στο Fashion Lab δημιουργούμε θεματικές συλλογές. Tα συγκεκριμένα στοιχεία αποτελούν την βάση τριών διαφορετικών θεματολογιών για το Xειμώνα. H γεωμετρία και η αρχιτεκτονική είναι βασικά μας στοιχεία γιατί αφορούν τις γραμμές μας, οι οποίες είναι minimal και clear-cut και παίζουμε με εικονικές συμμετρίες πάνω στο ρούχο. Βλέπουμε το ρούχο σαν ένα καμβά όπου η γυναικεία σιλουέτα μπορεί να κουβαλά “εικόνες”. Οι εικόνες αυτές λοιπόν για τον χειμώνα 2014/2015, είναι εμπνευσμένες από το φυσικό και αστικό τοπίο. Η τρίτη θεματολογία “Tribal-Tech”, ακολουθεί την τάση των catwalks προς τις ρομποτικές γραμμές και είναι μία συνένωση των tribal μοτίβων και της τεχνολογίας.

#2: Το συνθετικό lab του brand name σας δηλώνει πειραματισμό. Αντιλαμβάνεστε τη μόδα ως μια τέτοια διαδικασία;

A: Ακριβώς. Το Fashion Lab είναι αυτό που δηλώνει, ένα εργαστήρι σχεδιαστικού πειραματισμού. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μόδα μέσω πειραματισμών με τα υφάσματα, τα σχέδια, τα πατρόν και τα prints. Βλέπουμε την μόδα σαν μια πολυσύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει την συνένωση πολλών καλλιτεχνικών στοιχείων, όπως η φωτογραφία και η γραφιστική· και αυτό αποτυπώνεται στα ρούχα μας. Η αρχή του πειραματισμού μας με την μόδα ξεκίνησε δουλεύοντας το “all-over print”, μια τεχνοτροπία ευρέως διαδεδομένη στα ξένα brands, απούσα όμως από την ελληνική μόδα. Και αυτό γιατί πιστεύουμε στην ανεξάντλητη δυναμική του. Με το ίδιο τύπωμα σε διαφορετικά σημεία του ίδιου ρούχου μπορείς να επιτύχεις ένα εντελώς διαφορετικό εικονικό αποτέλεσμα. Με την Τάνια ταυτιζόμαστε αρκετά σε επίπεδα στυλ, οπότε το brand μας είμαστε εμείς, είναι η κοινή μας έκφραση.

#3: Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε για το σχεδιασμό των prints;

Τάνια: Ξεκινάμε από την θεματολογία που θέλουμε να έχει η συλλογή -2 με 3 για κάθε σεζόν-. Ύστερα βρίσκουμε εικόνες ή φωτογραφίζουμε ό,τι θεωρούμε ενδιαφέρον από κτήρια, τοπία ή αντικείμενα. Δίνουμε σκίτσα και χρωματικές παλέτες στους graphic designers που συνεργαζόμαστε, για να μας αποτυπώσουν τα prints που θέλουμε. Υπάρχει όμως πάντα μια ιστορία πίσω από τα prints, που τους δίνει έναν χαρακτήρα.  Για παράδειγμα, η πρώτη μας χειμερινή συλλογή περιλαμβάνει στη θεματολογία της την πόλη -”City scope”-, για την οποία αποτυπώσαμε εικόνες κτιρίων επεξεργασμένες με γεωμετρικά σχήματα, χρησιμοποιώντας ως έμπνευση τη Θεσσαλονίκη. To σχέδιο του ρούχου πάνω στο οποίο θα αποτυπωθεί το print υπάρχει ήδη στο μυαλό μας εμπνευσμένο από το print, ενώ συχνά συμβαίνει και το αντίθετο. Το τύπωμα με τα κλαδιά δέντρου για παράδειγμα, δημιουργήθηκε πάνω στο λευκό παλτό και αποκλειστικά για αυτό.

#4: Διαθέτετε οι ίδιες τα μηχανήματα για την τύπωση στα υφάσματα; Θεωρείτε ότι στο μέλλον θα δημιουργήσετε και συλλογές που δε θα συμπεριλαμβάνουν prints;

Τ: Η παραγωγή των ρούχων είναι κατά βάση in-house, αλλά έχουμε εξωτερικούς συνεργάτες για την τύπωση των prints μας. Επιλέγονται τα πανιά και κόβονται αποκλειστικά για τύπωση στα σημεία που επιλέγουμε. Λόγω των μεγάλων παραστάσεων που υπάρχουν στα prints μας, τυπώνουμε piece by piece τα κομμένα ρούχα, ώστε να μπορούμε να ορίσουμε την ακριβή θέση του τυπώματος πάνω στο πατρόν. Η όλη διαδικασία δηλαδή είναι αρκετά custom-made και εκεί είναι και η ιδιαιτερότητα του Fashion Lab. Τα prints είναι βασικό κομμάτι της συλλογής μας αλλά, όπως αναφέραμε και πριν, το Fashion Lab είναι ένα εργαστήρι πειραματισμού. Γι’ αυτό, σκοπεύουμε να κάνουμε και άλλου είδους σχεδιαστικές αναζητήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και νέες τεχνοτροπίες. Έχουμε σκοπό να παρουσιάσουμε διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, στην καλοκαιρινή μας συλλογή, εκτός από τα prints, θα δείτε και κάτι καινούργιο που ετοιμάζουμε.

Όλη η συνέχεια εδώ - ozonweb.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ