Δώστε τέλος στο διασυρμό τώρα! Ολισθηρός για την δημοκρατία ο δρόμος..‏

Ο βόρβορος που αναδύεται από τα υπόγεια της πολιτικής απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τη διαδικασία εκλογής του νέου Π.τ.Δ. αλλά και συνολικά την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Απαιτείται άμεση και συγκροτημένη αντίδραση, τόσο των πολιτικών ηγεσιών, όσο και των δικαστικών λειτουργών.
 

Οι καταγγελίες Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού του, έχουν ήδη πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες ενδέχεται να αποδειχτούν δυσβάστακτες για το ήδη βεβαρυμένο πολιτικό σύστημα.

Του Γιώργου Παπανικολάου - Euro2day.gr

Η εικόνα που παρουσιάστηκε χθες στους πολίτες, ενισχυμένη από τον πρισματικό φακό των media, ήταν μια εικόνα απεχθής. Ένα reality show σε δόσεις, όπου ο βόρβορος έκανε παρέα στην αμετροέπεια, την έλλειψη ψυχραιμίας, την προσπάθεια αναγωγής του διασυρμού σε πολιτικό πλεονέκτημα.

Η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Η ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών, είναι ιστορική έναντι των πολιτών και της ίδιας της χώρας. Διότι όχι μόνον δεν επέτυχαν την ελάχιστη συναίνεση κατά την περίοδο εξόδου από το μνημόνιο (όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), αλλά και καλλιέργησαν τις συνθήκες για την ανάδυση αυτών των δύσοσμων φαινομένων.

Η απειλή που προκύπτει δεν αφορά πλέον «μόνο» την οικονομία. Αφορά συνολικότερα τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κινδυνεύει να καταλήξει έναυσμα για τον πλήρη εξευτελισμό των δημοκρατικών διαδικασιών στην Ελλάδα.

Είναι προφανές, ότι αν οι εξελίξεις συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, ο δρόμος προς τις κάλπες των εθνικών εκλογών, θα είναι εξαιρετικά ολισθηρός. Με μόνο πραγματικό κερδισμένο, όσους επιβουλεύονται τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, προ όφελος των επιδιώξεων τους.

Η κρισιμότητα των περιστάσεων επιβάλει ψυχραιμία, αλλά και συναίνεση, ίσως την πλέον ταλαιπωρημένη λέξη στο ελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο.

Κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση οφείλουν, έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, να αντιληφθούν τους κινδύνους που αναδύονται και να κινηθούν για τη διασφάλιση ενός στοιχειώδους επιπέδου πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ομοίως, οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να διερευνήσουν άμεσα τις καταγγελίες και να φέρουν στο φως τα πραγματικά γεγονότα, πριν η υπόθεση αυτή και οι καταγγελίες που εκτοξεύονται επ' αφορμή της, συχνά με απόλυτη αμετροέπεια και απερισκεψία, όπως συνέβη χθες με τους βουλευτές Βουδούρη και Παραστατίδη, δηλητηριάσουν πλήρως την κοινή γνώμη.

Εάν υπάρχουν ένοχοι και ηθικοί αυτουργοί θα πρέπει να αποκαλυφθούν τάχιστα. Αλλά και τυχόν υπολήψεις που σήμερα πλήττονται βάναυσα αναιτίως, θα πρέπει να αποκατασταθούν. Το ταχύτερο. Οι σκιές που πλανώνται πρέπει να εξαλειφθούν, άμεσα.

Διότι στην ουσία, «θύμα» αυτής της υπόθεσης είναι η λειτουργία του πολιτεύματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ