Τσίπρας: ''Δεν είναι φετίχ το νόμισμα. Δε λέμε

- Σύγχιση από τις δυο διαφορετικές δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ημέρα - Σε άρθρο του στους Financial Times δεσμευόταν ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Σε συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση είπε "Τι σημασία έχει αν είναι δραχμή ή ευρώ;" - «Οι δικοί μας αγωνιστές δεν υπέγραψαν στα ξερονήσια και με ρωτάτε αν θα υπογράψω;»

- Σύγχιση από τις δυο διαφορετικές δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ημέρα
- Σε άρθρο του στους Financial Times δεσμευόταν ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη
- Σε συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση είπε "Τι σημασία έχει αν είναι δραχμή ή ευρώ;"
- «Οι δικοί μας αγωνιστές δεν υπέγραψαν στα ξερονήσια και με ρωτάτε αν θα υπογράψω;»
Πριν καλά καλά... στεγνώσει το μελάνι του άρθρου στους Financial Times όπου ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τα «γυρίζει» πάλι!

«Το νόμισμα δεν είναι φετίχ! Δεν είναι φετίχ το νόμισμα. Από πότε είναι φετίχ; Έχει σημασία το αν είναι δραχμή ή ευρώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με ανάλογη δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Είμαι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της άποψης πως το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη. Αλλά αν συνεχίζουμε με τα μνημόνια, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια έξω από την Ευρώπη, μας πηγαίνουν προς την Αφρική», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Μια χώρα που θα έχει 1,5 εκατ. ανέργους, κατεστραμμένα σχολεία και νοσοκομεία, τα παιδιά μας να πεινάνε στο δρόμο και μισθούς 300 ευρώ, δε θα είναι χαρούμενη επειδή θα έχει ευρώ».

Δεν έκρυψε πως αν το τίμημα είναι μεγάλο, δε θα διστάσει να πει όχι στο ευρώ! «Αν αποδεχθούμε μια αντίληψη που λέει «ευρώ και ξερό ψωμί και ας αυτοκτονούν κάθε μέρα 10.000 άνθρωποι», ούτε διαπραγμάτευση θα μπορούμε να κάνουμε, ούτε καλύτερες συνθήκες για την Ευρώπη θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε. Λέμε ευρώ, που είναι το εθνικό μας νόμισμα αλλά θα παλέψουμε να είναι ισότιμη η χώρα να είναι ισότιμη στην ευρωζώνη, αλλά να είναι ευρωπαϊκή χώρα διότι μια χώρα με μισθούς πείνας δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα, είναι αφρικανική».

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ ούτε νομικά ούτε οικονομικά γιατί τότε θα καταρρεύσει όλο το νόμισμα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι θα αναζητήσει συνεργασίες ακόμη κι αν μετά τις εκλογές της Κυριακής το κόμμα του έχει αυτοδυναμία. «Ακόμα και αυτοδυναμία να πάρουμε, θα επιδιώξουμε συνεργασίες. (...) Θα απευθυνθούμε για συνεργασίες σε όσους νιώθουμε πιο κοντά μας και στο ΚΚΕ, γιατί πιστεύουμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα αλλάξουν άποψη, γιατί συντελούνται κοσμοϊστορικές αλλαγές. Ο κ. Κουβέλης πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του, αν είναι με τη συνέχεια του μνημονίου, ή με κυβέρνηση της αριστεράς».

Σε άλλη του συνέντευξη, το πρωί στον ΑΝΤ1 είπε ότι «Aν η Ελλάδα δεν πάρει την επόμενη δόση, την επόμενη μέρα διαλύεται η ευρωζώνη». Σε ερώτηση για το αν είναι έτοιμος να βάλει υπογραφή αποδοχής στα αιτήματα των εταίρων, ήταν σαφής: «Οι δικοί μας αγωνιστές δεν υπέγραψαν στα ξερονήσια και με ρωτάτε αν θα υπογράψω;»

«Εμείς δεν θα πάμε στην Ευρώπη σαν τον Κασιδιάρη στην εκπομπή του ΑΝΤ1», είπε επίσης, «αλλά αν μας πουν σε όλα "όχι", σημαίνει ότι έχουν στόχο να εξοντώσουν το λαό και ότι θέλουν το τέλος της ευρωζώνης», υποστήριξε ερωτηθείς τι θα κάνει αν δεν γίνει τελικά αποδεκτό το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ»

Χθες το βράδυ, σε ομιλία του πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως στηρίζει το ευρώ και πως δεν υπάρχει πια δίλημμα ευρώ ή ΣΥΡΙΖΑ! «Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, και ευρώ και ΣΥΡΙΖΑ. Ένα είναι το πραγματικό δίλημμα: Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ».

Επιτέθηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «δεν θα τη γλιτώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα περάσουν το Μνημόνιο από την πίσω πόρτα την Κυριακή με το κόλπο του ευρώ, για να συγκυβερνήσουν και να το εφαρμόσουν από τη Δευτέρα».

Αναφερόμενος στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση, τόνισε ότι θα συγκροτηθεί ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεργάζεται απευθείας με τη δημόσια διοίκηση. Αυτό σημαίνει, όπως υπογράμμισε, «ότι μπαίνει τέλος στο στρατό των υψηλά αμειβόμενων βολεμένων συμβούλων που υποκαθιστούν τη δημόσια διοίκηση και λειτουργούν ως κομματικό κράτος εν κράτει».

Πηγή: www.newsit.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ