Telegraph: ''Αν θέλει η Ελλάδα να σώσει τον εαυτό της, τότε πρέπει να φύγει από το ευρώ - Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει χρεοκοπία και καταστροφή''

Μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ, γράφει ο Τζέρεμι Γουόρνερ στη βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ο Βρετανός αναλυτής τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν για όλους μια καταστροφή, αλλά αν γίνει σωστά και συντεταγμένα, τότε η επαναεισδοχή των εθνικών νομισμάτων μέσα στην ευρωζώνη θα μπορούσε να σημαίνει μια καινούρια και ελπιδοφόρα αρχή.

Οπως υποστηρίζει ο Γουόρνερ, πλέον οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν απασχολούν και τόσο πολύ τους επενδυτές και τις αγορές, όπως συνέβαινε το 2011 και το 2012, που απειλήθηκε με κατάρρευση ολόκληρη η ευρωζώνη. Η κρίση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον Βρετανό αρθρογράφο ως μια «ιστορία του χθες», καθώς πλέον στην ατζέντα είναι ψηλά άλλα θέματα, όπως οι μεγάλες περικοπές των αναδυόμενων οικονομιών εξ αιτίας του εκτεταμένου χρέους σε δολάρια.

Το τραπεζικό σύστημα έχει πλέον τους μηχανισμούς για να αντέξει μια ελληνική χρεοκοπία

Εν τω μεταξύ, σήμερα, οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι πως σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρότερο και πως υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση των αρνητικών συνεπειών μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ, κάτι που θα σημάνει και τη μεγάλης σημασίας αγοράς των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παραδόξως, συμπληρώνει ο Γουόρνερ, κάποιοι θα καλωσόριζαν με χαρά μια τέτοια εξέλιξη, καθώς θεωρούν ότι θα αποτελούσε ίσως μια προειδοποίηση και για άλλες χώρες, τις οποίες θα ανάγκαζε να επανενεργοποιήσουν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Απρόβλεπτη η Ελλάδα μετά την κρίση

Ενα τέτοιο σενάριο, όμως, κατά τον δημοσιογράφο της Telegraph, είναι υπερβολικά αισιόδοξο για αυτούς που το πρεσβεύουν, καθώς υποτιμούν την ικανότητα των γεγονότων να ξεφύγουν μαζικά πέρα από κάθε έλεγχο. Με το που θα ξεκινήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση, είναι δύσκολο να σταματήσει. Ετσι, για ένα ασταθές ενιαίο νόμισμα, ακόμη και με το βάρος της ΕΚΤ πίσω από την όλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα γεγονότα, μπορεί να το καταστήσει εξαιρετικά αδύναμο. Αλλωστε, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, που άλλαξε πλήρως μετά την κρίση, την καθιστά ακόμη πιο απρόβλεπτη.

Είναι κρίσιμο η Ελλάδα να καταλάβει πως πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ

Το κρίσιμο κατά τον Τζέρεμι Γουόρνερ είναι πως η Ελλάδα, καθώς και μια σειρά άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης χρειάζεται να καταλάβουν πως πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα το ευρώ, αλλά όχι με τον πολιτικά χαοτικό τρόπο που μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Οι Ελληνες ψηφοφόροι θα το σκεφτούν καλά πριν «απασφαλίσουν»

Το να αναγκαστεί να μείνει εκτός ευρωζώνης, παράλληλα με μία μονομερή χρεοκοπία, αυτό θα ήταν μια βαθιά καταστροφική έκβαση, τονίζει ο Βρετανός αναλυτής. Ωστόσο, διευκρινίζει πως δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε αυτό το στάδιο και κατά την εκτίμησή του δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε, καθώς αν και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, τα ποσοστά του θα μειώνονται, καθώς οι Έλληνες όταν φτάσουν στην κάλπη θα κοιτάξουν καλά την κάννη του όπλου και θα αναλογιστούν τις συνέπειες του να τραβήξουν τη σκανδάλη.

Αν βγει ο Τσίπρας, τότε τι;

Αν όμως, τελικά ο Αλέξης Τσίπρας βγει νικηφόρος, ο Γουόρνερ τονίζει ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βρεθεί κάποιος εντός ευρωζώνης που να συμφωνήσει σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επανέλθουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα, που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας, ο αχυράνθρωπος

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρεται στο άρθρο της Telegraph, φαίνεται να σκέφτεται ότι μπορεί να επιτύχει αυτά που θέλει με το να απειλεί να τινάξει το ευρώ στον αέρα. Αλλωστε, «έπιασε» στο παρελθόν, γιατί να μην πιάσει και τώρα; Αν όμως, η ευρωζώνη θεωρήσει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια ελληνική έξοδο, τότε η μπλόφα του Τσίπρα θα αποτύχει. Και τότε ο Τσίπρας θα περάσει στην Ιστορία ως αυτό που αποκαλούν οι Βρετανοί «a man of straw», που επί λέξει σημαίνει «αχυράνθρωπος», αλλά στην ουσία σημαίνει ότι είναι ένας πολιτικός ηγέτης αδύναμος, που εύκολα ηττάται.

Πρώτο σενάριο: Έξοδος από το ευρώ και άτακτη χρεοκοπία

Στην πρώτη περίπτωση, αν δηλαδή η Ελλάδα αποκηρύξει τα χρέη της, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρνηθεί να ανανεώσει τη στήριξή της με παροχή ρευστότητας στη χώρα. Μιλάμε για ένα ποσό 40 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει πολύ σύντομα μια νέα κατάρρευση της παραγωγής, που θα εξαναγκάσει τη χώρα να αποχωρήσει άμεσα από το ευρώ, έτσι ώστε να μπορέσει η Τράπεζα της Ελλάδος να τυπώσει χρήμα για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.

Το νέο νόμισμα θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί και πολύ σύντομα οι Έλληνες θα βιώσουν αυτό που περιγράφεται στο βιβλίο του Adam Fergusson που αναφέρεται στο τι έζησε η Γερμανία κατά την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης με τον υπερπληθωρισμό. Τίτλος του βιβλίου: Όταν το χρήμα πεθαίνει (When MONEY Dies: The Nightmare of Deficit Spending, Devaluation, and Hyperinflation in Weimar Germany).

Ο Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί και να χρεοκοπήσει και να μείνει στο ευρώ

Ο Γουόρνερ αναφέρει στο άρθρο του ότι ο «Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να χρεοκοπήσει και να παραμείνει στο ευρώ, ή για να το θέσω διαφορετικά, νομίζει ότι μπορεί να απαρνηθεί τα χρέη του και να κρατήσει και την αξία του ενεργητικού του». Όμως, τονίζει ο Βρετανός, τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι.

Ούτε η Ελλάδα ούτε άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους

Ωστόσο, επισημαίνει ταυτόχρονα, ότι δεν είναι λάθος που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να επιδιώξει την αναδιάρθρωση χρέους, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, να είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Μόνο οι πιστώτριες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά δεν θέλουν να παραδεχτούν την πραγματικότητα. Το τρέχον νομισματικό σύστημα της ευρωζώνης είναι εντελώς μη βιώσιμο.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω του κοινού νομίσματος ήταν η μεγαλύτερη ειρωνεία

Τα συνολικά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των χωρών του Νότου είναι ουσιαστικά ισοσταθμισμένα, αλλά εντός ευρωζώνης, επιμένουν να είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας την αναρρίχηση του μεταξύ τους χρέους, τονίζει ο Βρετανός αναλυτής. «Σε κάθε περίπτωση, το ευρώ φαίνεται να μην μπορεί να προσφέρει σε αυτές τις χώρες έναν αξιόπιστο τρόπο να βγουν από αυτό το χάλι στο οποίο βρίσκονται» γράφει και προσθέτει πως και η Ελλάδα και άλλες αναδυόμενες στην Ευρώπη οικονομίες μπήκαν στην ευρωζώνη στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας για πολιτικούς και στρατηγικούς λόγους, για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Αυτές ήταν ευγενείς φιλοδοξίες» αναφέρει ο Γουόρνερ και τονίζει πως η μεγαλύτερη ειρωνεία όλων είναι πως η έλευση του ευρώ, γύρισε μπούμερανγκ για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Η αστάθεια και ο διχασμός έχουν αντικαταστήσει στην ΕΕ τη συναίνεση και τη συνεργασία

Σήμερα, η ΕΕ έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε: Η αστάθεια και ο διχασμός έχουν αντικαταστήσει τη συναίνεση και τη συνεργασία. Η πρόκληση για τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέρει ο Τζέρεμι Γουόρνερ, είναι να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να σταματήσουν να συμπεριφέρονται στο ευρώ σαν να είναι ένα θεϊκό σύμβολο προόδου και νεωτερισμού και να ξεκινήσουν τη διαδικασία να επαναεισάγουν κυμαινόμενες ισοτιμίες στα κράτη-μέλη που το χρειάζονται.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ