Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: ''Μου έδωσε ακόμη και ο πνευματικός μου την ευχή για τρίτο γάμο - το τίμημα της μοναξιάς ακόμη & τα Χριστούγεννα‏!

Κατασταλαγμένη, συγκροτημένη, ανεξάρτητη, αυτάρκης. Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, παρά τη δυναμική εικόνα της, κατά βάθος είναι μια ρομαντική γυναίκα με -μάλλον- κλασικές αξίες. 

Οι φίλοι της την αποκαλούν «ήρεμη δύναμη» γιατί είναι ο άνθρωπος που θα καταφέρει να σε φέρει σε ισορροπία στις δύσκολες στιγμές, που παραμένει ψύχραιμος σε κάθε κρίση και δεν παίρνει αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής. Φέτος εμφανίζεται στο θέατρο με τον μονόλογο «Επάγγελμα πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου και κάνει focus αποκλειστικά σε αυτό. Η συζήτησή μας ήταν ειλικρινής και αυθόρμητη χωρίς περιοριστικά «πρέπει». Αλλωστε, το «πρέπει» είναι μια λέξη την οποία έχει διαγράψει εδώ και πολλά χρόνια από το λεξιλόγιό της.  

Tης Σοφία Χουντάση - Πρώτο Θέμα

- «Επάγγελμα πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου στο Ιδρυμα Κακογιάννη. Πώς αποφάσισες να κάνεις μονόλογο;
Αρχικά, το είδα ως πρόκληση αλλά τελικά πάνω απ’ όλα με ιντρίγκαρε το κείμενο. Είναι δυνατό, βαθύ και με χιούμορ. Το έργο «Επάγγελμα πόρνη» είναι ουσιαστικά δύο αυτοβιογραφικές ιστορίες της Λιλής Ζωγράφου. Η πρώτη διαδραματίζεται την περίοδο της χούντας. Καθώς ήταν αριστερών φρονημάτων, την είχαν αποκλείσει από τα έντυπα αρνούμενοι να της δώσουν διαβατήριο ως δημοσιογράφου. Ετσι είχε δηλώσει επάγγελμα πόρνη. Η δεύτερη ιστορία λαμβάνει χώρα σε μια ψυχιατρική κλινική. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στο υπέροχο τραγούδι που έχει γράψει και ερμηνεύει ο Σταμάτης Κραουνάκης. 

- Πόσο ρίσκο είναι να κάνεις έναν μονόλογο;
Είναι δύσκολο με την έννοια ότι είμαι μόνη μου πάνω σε μια σκηνή και είναι η πρώτη μου φορά με ένα τόσο δύσκολο έργο. Το άγχος μου είναι μην ξεχάσω τα λόγια, θέλει φοβερή αυτοσυγκέντρωση. Επίσης, έχει δυσκολία και στις εναλλαγές των συναισθημάτων.

- Υποδύεσαι μια εμβληματική φυσιογνωμία, αναρχοαυτόνομη, αντάρτισσα. Τι κοινά βρίσκεις;
Αυτή η γυναίκα ήταν πολύ ανεξάρτητη, κάτι που είμαι κι εγώ. Ηθελε να ζει τη ζωή της με οποιοδήποτε κόστος. Μάλιστα, χαρακτηριστικά λέει: «Πλήρωσα την ελευθερία μου με κάθε τίμημα».

- Εσύ έχεις πληρώσει την ελευθερία σου;
Ναι, είμαι ένας άνθρωπος που δεν ζει με όρια, «μη» και «πρέπει». Οπότε πληρώνω διαρκώς το τίμημα της ελευθερίας μου. Ταυτίζομαι με τη Λιλή Ζωγράφου, τη θαυμάζω ως προσωπικότητα γι’ αυτά που έκανε, κόντρα στις νόρμες της εποχής της. Πήγαινε στην Κρήτη και έπινε ρακές με τους άντρες στα καφενεία. Δεν της μίλαγε κανείς γιατί τη θεωρούσαν χυδαία. Τη θεωρούσαν πουτάνα. 

- Τι άλλο κοινό βρίσκεις;
Οταν αποφασίζεις να νομοθετήσεις τη δική σου ζωή και ζεις ελεύθερα, το πληρώνεις. 
Συγκεκριμένα, η Λιλή Ζωγράφου κάποια στιγμή αναφέρει ότι έχει έρθει Παραμονή Χριστουγέννων και προσπαθεί να ζεσταθεί με το λάβαρο της ανεξαρτησίας της. Αλλά έλα που η εικόνα των Χριστουγέννων είναι ένα ωραίο τραπέζι με πλούσια φορέματα και γαργαλιστικές μυρωδιές κι εσύ είσαι μόνος σου. Δεν συγχέει όμως τη μοναξιά με την ερημιά. Γιατί τη μοναξιά την επιλέγουμε, την ερημιά την προκαλεί η εγκατάλειψη. Κι εγώ έχω περάσει μοναχικά Χριστούγεννα.

- Πώς αισθανόσουν;
Κοίταξε, προτιμώ να είμαι έτσι και να αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου παρά να είμαι αλλιώς και ψεύτικη. Η μοναξιά είναι συνήθως το τίμημα μιας ανεξάρτητης γυναίκας. 

- Τις φοβούνται οι άντρες τις ανεξάρτητες γυναίκες;
Ναι, τις φοβούνται. Το έχω βιώσει και το βλέπω κι από τις φίλες μου. Νομίζω, ωστόσο, ότι φταίμε οι γυναίκες για το γεγονός ότι οι άντρες έχουν ευνουχιστεί τα τελευταία χρόνια. Δεν σου κρύβω ότι η Λιλή Ζωγράφου είναι αντιφεμινίστρια.  


 
- Είσαι υπέρ του φεμινισμού;
Είμαι ανεξάρτητη και αυτόνομη γιατί έχω αξιοπρέπεια. Πιστεύω ότι μπορώ να στηριχτώ στις δικές μου δυνάμεις και να σταθώ στα πόδια μου. Αυτό για μένα είναι κατάκτηση. Φεμινίστρια δεν είμαι. Δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες τα κάνουμε όλα τέλεια και οι άντρες είναι υποδεέστεροι. Είμαι πολύ ρομαντική κατά βάθος και κλασική στις αξίες μου ως γυναίκα.

- Δεν σου φαίνεται όμως.
Αυτό είναι το κακό. 

- Πώς και δεν έχεις δεσμό αυτή την περίοδο;
Είναι θέμα επιλογής γιατί δεν μπορείς να βολευτείς όπου να ’ναι. Είναι δύσκολο. Το βόλεμα είναι κόντρα στη φύση μου. 

- Αυτό φάνηκε κι όταν πήρες διαζύγιο. Δεν συμβιβάστηκες.
Οταν κάτι τελειώνει -και εφόσον το έχεις παλέψει- το κόβεις. 

- Πόσο ενοχλήθηκες από τα δημοσιεύματα σχετικά με το διαζύγιό σου με τον Βαγγέλη Μητρογιάννη; 
Αν ήταν στο χέρι μου, θα το είχα χειριστεί διαφορετικά. Αλλά αντιλαμβάνομαι την περίεργη φάση στην οποία βρίσκεται ένας άνθρωπος που χωρίζει και ο οποίος δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει. Αυτές οι στιγμές πάντως δεν χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους. Πολλοί μπορεί να ξεφύγουν σε έναν χωρισμό. Από την άλλη, έχει πάψει να με ενδιαφέρει τι θα πει ο κόσμος και τι θα γραφτεί. Είτε κάνεις, είτε δεν κάνεις, κάτι θα γράψουν. Δεν μπορείς να ορίζεις τη ζωή σου βάσει του τι θα πουν οι άλλοι.

- Τι γεύση σού άφησε ο γάμος σου;
Ανάμεικτη. Κρατάω τις καλές στιγμές και δεν ασχολούμαι με τις κακές. Ζω το παρόν και κοιτάζω το μέλλον με αισιοδοξία. 

- Θα παντρευόσουν ξανά;
Είναι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί αυτή την περίοδο. Επειδή είμαι ρομαντική κατά βάθος κι επειδή το έχω κάνει ήδη δύο φορές, μπορεί να το έκανα και τρίτη. Εχω έναν πνευματικό από το Αγιον Ορος και κάποιες φορές επικοινωνούμε. Κάποια στιγμή λοιπόν με ρωτούσε για τον γάμο μου με τον Βαγγέλη. Του είπα ότι δεν είμαι καλά κι αφού εξέτασε όλες τις πλευρές -να δει δηλαδή αν σώζεται ο γάμος- μου είπε: «Δεν πειράζει, η Εκκλησία επιτρέπει και τρίτο γάμο». Με απενοχοποίησε κι ο πάτερ! 

 - Αλήθεια, θα έκανες παιδί εκτός γάμου;
Τώρα θα έκανα παιδί εκτός γάμου. Δεν σου κρύβω ότι άργησα πολύ να σκεφτώ το ενδεχόμενο ενός παιδιού. Το βιολογικό ρολόι μου μάλλον είχε μείνει ξεκούρδιστο και χωρίς μπαταρία γιατί δεν βάρεσε το λεγόμενο «καμπανάκι». 

- Είσαι έτοιμη για μια νέα σχέση;
Εχει περάσει αρκετός καιρός από το διαζύγιο, νιώθω ισορροπημένη κι έτοιμη για ό,τι μου φέρει η ζωή. Αλλά ούτε ψάχνομαι, ούτε αγχώνομαι. 

- Αλήθεια, πότε έγινε το «κλικ» για να δεις τη ζωή σου διαφορετικά;
Νομίζω το 2009, μετά από κάποιες προσωπικές ιστορίες. Παράλληλα, είχε αρχίσει η κρίση στη δουλειά κι εγώ ξεκίνησα γιόγκα. Η γιόγκα με βοήθησε στον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι. Με έφερε πιο κοντά στον εαυτό μου, έμαθα να είμαι ψύχραιμη, να μην κριτικάρω και να μην παίρνω αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής. Απέκτησα μια φιλοσοφική στάση απέναντι στα πράγματα.
 
- Πόσο άλλαξε η οικονομική κρίση τη ζωή σου;
Η ζωή είναι απλή και την είχαμε κάνει δύσκολη και υπερτιμημένη. Η κρίση μού έμαθε να μην κάνω σπατάλες.  Και με τα λίγα είσαι μια χαρά, απλώς χρειάζεται να υιοθετήσεις διαφορετικού είδους φιλοσοφία στη ζωή σου. Ευτυχώς, το θέμα της απόλυτης ανεργίας δεν το έχω βιώσει. Επίσης -ξανά, ευτυχώς- δεν ανήκω στη μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ανοίχτηκαν οικονομικά. 

- Σου έχει λείψει η τηλεόραση;
Πριν από λίγο καιρό έκανα ένα γκεστ στο σίριαλ «Τρίχες» του Αλέξανδρου Ρήγα και τότε κατάλαβα ότι μου είχε λείψει η τηλεόραση. Μπήκα στο πλατό και ένιωσα ότι μπήκα στο σπίτι μου.

- Απ’ ό,τι θυμάμαι, με το σίριαλ «Βασιλιάδες» απογοητεύτηκες. 
Ναι, ήταν μεγάλη απογοήτευση. Ηταν ένα ηχηρό χαστούκι, σοκαρίστηκα γιατί δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά να δουλεύουμε για 10 μήνες τσάμπα. Επαθα σοκ γιατί ήταν το στούντιο ΑΤΑ που είχα δουλέψει τόσα χρόνια και ήταν πάντα φερέγγυο. Εγιναν πράγματα τα τελευταία χρόνια τα οποία ποτέ δεν περιμέναμε. Αλλά έτσι είναι η ζωή, με τα ευχάριστα και τα δυσάρεστά της.

- Ετοιμάζεις κάτι καινούριο;
Θα παίξω σε μια νέα κινηματογραφική ταινία του Χρήστου Δήμα. Πρόκειται για μια σύγχρονη κωμωδία με παράλληλες ιστορίες στην οποία πρωταγωνιστούν -μεταξύ άλλων- η Μαρία Καβογιάννη, ο Φάνης Μουρατίδης, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδη και η Ιωάννα Πηλιχού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ