David Agus: Ο γιατρός του Steve Jobs και του Lance Armstrong, ο σημαιοφόρος της Μακροζωίας σας δίνει συμβουλές!

Εγινε ένας από τους πιο διάσημους γιατρούς των καιρών μας όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις του Steve Jobs και του Lance Armstrong. Από τότε συνεχίζει να κρατάει ψηλά τη σημαία της πρόληψης ενάντια στις ασθένειες, που μπορεί να μην κάνουν διακρίσεις, αλλά μπορούν με τη σωστή στάση ζωής να μείνουν μακριά από την πορεία μας. Στο Ηοmme μίλησε για αυτά τα κοινά μυστικά.

 

Φαντάζομαι γνωρίζετε ότι φέρετε τον τίτλο του «πιο αμφιλεγόμενου γιατρού στην Αμερική». Πώς το σχολιάζετε;

Εγώ πιστεύω ακριβώς το αντίθετο. Ποτέ δεν προσυπογράφω οτιδήποτε δεν στηρίζεται σε κλινικές δοκιμές και δεν έχει περάσει σκληρά ιατρικά τεστ. Υπό αυτή την έννοια, είμαι μάλλον ο πιο συντηρητικός γιατρός της Αμερικής. Κάποιοι τείνουν να βάζουν ταμπέλες σε συγκεκριμένες επιλογές αλλά με διασκεδάζει αφάνταστα το ότι πολλοί με χαρακτηρίζουν «επιθετικό», επειδή υποστηρίζω τη λήψη ασπιρίνης ή στατίνης σε καθημερινή βάση, ενώ ονομάζουν «επικρατούσα αντίληψη» τη χορήγηση βιταμινών. Τα πραγματικά δεδομένα, όμως, λένε μια τελείως διαφορετική ιστορία, σύμφωνα με την οποία η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει δραστικά την πιθανότητα θανατηφόρων ασθενειών, ενώ οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Πώς μαθαίνουμε να φροντίζουμε την υγεία μας; Είναι ζήτημα προσωπικής εμμονής;

Είναι αρκετά δύσκολο να πείσεις κάποιον να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα σήμερα για να δει τα αποτελέσματα πολλά χρόνια μετά! Νομίζω πως θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πράξεών μας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής: Ολοι έχουμε το δικαίωμα στις επιλογές μας (να καπνίζουμε, να ζούμε μια καθιστική ζωή ή να πίνουμε πολλά λίτρα αναψυκτικών). Την ίδια στιγμή, όμως, έχει η κοινωνία την υποχρέωση να πληρώσει τις συνέπειες των αποφάσεών μας; Εκεί ξεκινάει η δική μας ευθύνη. Πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις ιατρικές επιπτώσεις των επιλογών τους σε προσωπικό επίπεδο.

Πώς το καταφέρνετε αυτό;

Εξειδικεύω στους ασθενείς μου το προσωπικό τους ιατρικό προφίλ. Εξηγώ το ρίσκο που αναλαμβάνουν με τη ζωή που κάνουν. Το να ανακοινώσω άλλο ένα στατιστικό αποτέλεσμα του τύπου «οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα» δεν έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στον καθένα ατομικά.

David Agus

Είστε ο γιατρός των αστέρων. Εσείς τι μάθατε από τη σχέση που αναπτύξατε με τον ιδρυτή της Apple Steve Jobs;

Ο Steve υπήρξε ένας εκπληκτικός άνθρωπος και ασθενής. Ηταν τιμή για μένα να τον φροντίζω. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούσε πάντα με ό,τι του συνιστούσα. Ηταν όμως ιδιαίτερα έξυπνος και αντιλαμβανόταν τη γλώσσα της ιατρικής. Οι συζητήσεις μαζί του είχαν πάντα τρομερό ενδιαφέρον και νομίζω πως κατάφερα να τον βοηθήσω, όπως και αυτός βοήθησε εμένα. Εμαθα πολλά από την αλληλεπίδραση αυτή. Οταν τον επισκεπτόμουν, πάντα περπατούσαμε –για δύο λόγους, όπως μου εξηγούσε: Πρώτον, για τον προφανή αντίκτυπο στην υγεία. Δεύτερον, γιατί αυτός ήταν ο κλασικός Steve και πίστευε ότι όταν περπατάς με έναν άλλον και προηγείσαι, σημαίνει ότι ξέρεις πού πηγαίνεις, ενώ ο άλλος δεν ξέρει. Αυτό, λοιπόν, σου δίνει ένα μικρό επιχειρηματικό προβάδισμα...

Στο βιβλίο σας γράφετε για μερικούς προληπτικούς κανόνες που, εάν τους ακολουθήσουμε, μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες θανατηφόρων ασθενειών. Μπορείτε να σταχυολογήσετε κάποιους από αυτούς;

Πρώτον, να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο. Δεύτερον, να ξεφορτωθείτε τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, εκτός εάν έχει εντοπιστεί κάποια έλλειψη βιταμίνης ή ανεπάρκεια. Τα δεδομένα είναι σαφή: δεν βοηθούν και προκαλούν κακό. Είναι προτιμότερο να κρατήσετε τα λεφτά σας και να τρώτε πραγματικό φαγητό. Τρίτον, διατηρήστε ένα επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα. Προσπαθήστε να τρώτε, να κοιμάστε και να γυμνάζεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Τέταρτον, να κινείστε συχνά και να αποφεύγετε την καθιστική ζωή. Να στοχεύετε σε μία ώρα εκγύμνασης την ημέρα και να κινείστε 3-5 λεπτά κάθε μισή ώρα. Πέμπτον, εάν είστε πάνω από 40, μιλήστε με τον γιατρό σας για τα οφέλη και το ρίσκο που θα είχε η καθημερινή λήψη μικρής ποσότητας ασπιρίνης και στατίνης. Φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών και καρκίνου.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Συνεχίζω να δουλεύω στο εργαστήριο για να αναπτύξω νέες μεθόδους στην αντιμετώπιση ασθενειών. Εχω μια φοβερή ομάδα στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά. Επίσης δουλεύω ένα βιβλίο για το πώς θα αλλάξει η υγεία τα επόμενα δέκα χρόνια.

Δημοσιεύτηκε στο HOMME, τεύχος 110 – Δεκέμβριος 2014 - Κείμενο: Απόστολος Μαγγηριάδης

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ