Συναγερμό σημαίνει ο Γ. Στουρνάρας: «Μειώνεται η ρευστότητα - Κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης»

Για κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας προειδοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ απηύθυνε έκκληση στα πολιτικά κόμματα για συνεννόηση, «για να γίνουν οι λίγες ακόμη μεταρρυθμίσεις που απομένουν»

Μιλώντας στην εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδας για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ξενοφώντα Ζολώτα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, λέγοντας πως η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό και ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά όπως τόνισε, ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος.

Όπως ανέφερε, από την προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, γνωρίζει πολύ καλά το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Έλληνες βουλευτές.

«Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας και απηύθυνε έκκληση  στα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα σε εκείνα «που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», να συνεννοηθούν.

«Θέλω να τους πως ότι θα ήταν άκρως επιθυμητό να συνεννοηθούν, ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ώστε να "δέσουν", με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη», είπε και πρόσθεσε: «Πράττοντας έτσι, μεταξύ άλλων, θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ». 

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, σήμερα, υπάρχουν ακόμη αρκετοί που πιστεύουν ότι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ακμάσει έξω από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν άλλοι που φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να σέβεται τους κανόνες της, χωρίς να τηρεί τις δεσμεύσεις της», είπε, προσθέτοντας πως αν μας δείχνει κάτι η εμπειρία του παρελθόντος, αυτό είναι ότι η Ελλάδα μπόρεσε να πετύχει τους στόχους της «μόνο όταν σεβάστηκε τους κανόνες του παιχνιδιού και τους αξιοποίησε προς όφελός της». 

«Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα μπόρεσε και ανέδειξε προσωπικότητες όπως ο Ξενοφών Ζολώτας.», ανέφερε, μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα ανακάμπτει μετά από την παραμονή της για έξι περίπου χρόνια σε μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση που -όπως τόνισε- «ήταν το αποτέλεσμα, τόσο σοβαρών λαθών της οικονομικής πολιτικής όσο και του λανθασμένου, εσωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου». 

«Η κοινωνική συνοχή δοκιμάστηκε σκληρά όταν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία, η ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι τελευταίες εκτιμήσεις για κρίσιμα οικονομικά μεγέθη «εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες, δείχνοντας με τον πιο έκδηλο τρόπο ότι οι θυσίες και η προσπάθεια εξόδου από την κρίση αποδίδουν καρπούς». 

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή ένα τρίμηνο νωρίτερα του αναμενομένου, η οικονομία έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, ενώ το τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης. 

«Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα δύο επόμενα έτη. Μάλιστα, έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το μεγαλύτερο κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη, μεγάλη βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.», είπε χαρακτηρίζοντας, μάλιστα,  αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και οικονομικής αβεβαιότητας, οι ελληνικές εξαγωγές αύξησαν τα μερίδιά τους στη διεθνή αγορά, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. 

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό κλίμα και τις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας. Με άλλα λόγια, και ως αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που καταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, η στροφή του αναπτυξιακού προτύπου προς μία οικονομία της υγιούς επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας έχει επιτέλους αρχίσει να πραγματοποιείται», δήλωσε, αλλά όπςω τόνισε, βασική προϋπόθεση ολοκλήρωσής του είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. 

«Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μέτρων προσαρμογής έχει ήδη ληφθεί. Πολύ λίγα απομένουν ακόμα. Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μόνο οφέλη, το κόστος ήδη το εισέπραξε», ανέφερε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ