Π. Μοσκοβισί στον Α. Σαμαρά: «Θα ήταν κρίμα να βγείτε από το ευρώ - Δεν παρεμβαίνω στις εκλογές»

Συνάντηση 45 λεπτών είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, συνάντηση στην οποία μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν η πρώτη αυτές τις 40 ημέρες που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου, όπως, άλλωστε, το είχε υποσχεθεί. «Προφανώς υπάρχει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια και μήνες», είπε, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και τόνισε ότι κανείς στην Κομισιόν δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτήν την πρόοδο.

Prime Minister Antonis Samaras, à gauche, et Pierre Moscovici

Σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, τη μεγαλύτερη, όπως είπε, που έγινε ποτέ. «Αν, όμως, δείτε τα στοιχεία για την ανάπτυξη, την ανεργία, ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο εύρωστη η ελληνική οικονομία», συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο επιμηκύνεται για δύο μήνες, για μια αλλού είδους σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, μέσω της πιστωτικής γραμμής στήριξης».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε επ’ αυτού την ελπίδα στους υπόλοιπους δύο μήνες η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, την αξιολόγηση και: «Να πάμε σε μια νέα σχέση για να δώσουμε άλλο μέλλον στη σχέση Ελλάδας και Κομισιόν». Σε ερώτηση αν μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ενδεχόμενη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές, ο Επίτροπος απάντησε πως δεν παρεμβαίνει καθόλου στη ελληνική πολιτική. 

Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε πως «θα ήταν κρίμα, καθώς έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές Αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα και μάλιστα τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα, και που πηγαίνουμε σε μια αλλού είδους σχέση, με περισσότερη αρμονία».

Ευρεία σύσκεψη για τη διαπραγμάτευση

Το νέο χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων με την τρόικα συζήτησε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γκίκας Χαρδούβελης με τη συμμετοχή και του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιου Παπαδόπουλου.

Pierre Moscovici

Ο υπουργός Οικονομικών επαναβεβαίωσε πως η τριμερής θα επιστρέψει στην Αθήνα κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου και επανέλαβε πως η διαπραγμάτευση θα κλείσει πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα θέματα για την πορεία της οικονομίας, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, απάντησε ότι κλείνει.

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε πως έχουμε κάνει τις περισσότερες και για να συνεχιστούν πρέπει ο κόσμος να τις θέλει και θα το κάνει, όταν αντιληφθεί ότι ωφελούν τη θέση του. Είναι σημαντικό, σημείωσε, το 2015, υπογραμμίζοντας πως τα εισοδήματα θα ανεβαίνουν και η ανεργία θα πέφτει. «Η ευρωζώνη μάς έχει στηρίξει, αλλά είναι σταθερή στη θέση ότι κι εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις μας. Τότε βάζουν και αυτοί πλάτη. Δική μας δουλειά είναι το πώς θα φτιάξουμε θεσμούς. Το οφείλουμε στα παιδιά μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ανεξαρτήτως των όποιων πολιτικών εξελίξεων ενδεχομένως να φέρει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση των όσων πρέπει να γίνουν μέχρι να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Prime Minister Antonis Samaras, à gauche, et Pierre Moscovici

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Σκρέκας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έπειτα από σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε πως «η μάχη της κυβέρνησης για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, να μειώσουμε τις τιμές και να μειώσουμε την ανεργία συνεχίζεται σκληρά». Ερωτηθείς για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας απάντησε πως δεν ήταν θέμα που συζητήθηκε και διαβεβαίωσε ότι «η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει» καθώς υπάρχει κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τον πρωθυπουργό συνάντησε επίσης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο. «Το έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται κανονικά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος για την προεδρική εκλογή είπε ότι πιστεύει πως οι βουλευτές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα εκλέξουν Πρόεδρο. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν συζητήθηκε θέμα απολύσεων και ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα που θα τηρηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη προτεραιότητα είναι η επικύρωση της δίμηνης παράτασης του προγράμματος. Είναι υπό εξέταση των νομικών υπηρεσιών το εάν απαιτείται να περάσει νόμος από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ή όχι για την έγκριση της παράτασης. Εάν κριθεί πως απαιτείται (κάτι που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες), τότε θα είναι διαδικαστικής φύσεως - το μόνο που θα αλλάζει θα είναι η χρονική διάρκεια της συμφωνίας και όχι οι όροι ή τα δάνεια – και θα πρέπει να έλθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ώστε να ψηφιστεί πριν κλείσει για το 2014.

Εκτός αυτού, όμως, είναι αρκετά και σημαντικά τα ζητήματα που εκκρεμούν. Στον απόηχο της έκθεσης της τρόικας που περιγράφεται η κατάσταση της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις δράσεις, ώστε να είναι προετοιμασμένη η χώρα για την επανέναρξη των συνομιλιών με την τρόικα, όταν αυτό συμβεί. 

Μάλιστα, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει πώς η σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό γίνεται γιατί πραγματικά υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τρέξουν και πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου αυτό το διάστημα.

Αλλωστε, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας παραμένουν στην Αθήνα και συνεχίζουν τις συναντήσεις τους με στελέχη της δημόσιας διοίκησης που ασχολούνται με τα δημοσιονομικά ζητήματα. Δηλαδή, με στελέχη κυρίως του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα οι επαφές εξελίσσονται «ομαλά» και πιθανότατα θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, ενώ επισημαίνεται πώς αυτές οι συζητήσεις δεν θα κρίνουν το εάν θα κλείσει ή όχι το δημοσιονομικό κενό που βλέπει η τρόικα, αλλά αφορούν στην καλύτερη τεκμηρίωση της κατάστασης του προϋπολογισμού και των ελληνικών προβλέψεων για το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ