Συνεχίζεται το θρίλερ στην Αυστραλία: Ιρανός με πλούσιο ποινικό μητρώο ο δράστης - Δραπέτευσε Έλληνας ομογενής (φωτό)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ της ομηρίας σε κεντρική καφετέρια του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, όπου Ιρανός ένοπλος, πιθανότατα υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, κρατά από τις 9 το πρωί (τοπική ώρα) άγνωστο αριθμό ομήρων (πηγές τους προσδιορίζουν σε περίπου 30) απειλώντας ότι έχει τοποθετήσει βόμβες.

Τουλάχιστον πέντε όμηροι έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν, ανάμεσα στους οποίους, όπως έγινε γνωστό αργά το μεσημέρι, ένας ομογενής δικηγόρος.

 

Ο δράστης, ο οποίος εμφανίζεται στις φωτογραφίες που έρχονται από το σημείο της ομηρίας να φορά μαύρη μπαντάνα, είναι γνώριμος των αρχών με πλούσιο ποινικό μητρώο. Πρόκειται για τον 50χρονο Ιρανό Μαν Χαρόν Μονίς, ο οποίος πέρυσι είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για συνέργεια στην δολοφονία της πρώην σύζύγου του και μητέρας δυο παιδιών. Πρόσφατα είχε αντιμετωπίσει πάνω από 50 κατηγορίες που σχετίζονται με σεξουαλικές επιθέσεις.

Οι κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις- τις οποίες ο ίδιος αποδίδει σε πολιτικά κίνητρα- αναφέρονται στην δράση του, το 2002, εποχή κατά την οποία είχε αναπτύξει δραστηριότητα στο δυτικό Σίδνεϊ, λανσάροντας τον εαυτό του ως «πνευματικό θεραπευτή» που ασχολούνταν με τη μαύρη μαγεία.

Ο 50χρονος που γεννήθηκε στο Ιράν και μετακόμισε το 1996 στην Αυστραλία, είναι διαβόητος, κυρίως επειδή βρίσκεται σε μια συνεχή δικαστική διαμάχη για την καταδίκη του με αφορμή τα «δηλητηριώδη» γράμματα που είχε αποστείλει στις οικογένειες Αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν την περίοδο 2007-2009. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, οι εν λόγω επιστολές αποτελούσαν την δική του εκδοχή «συλλυπητήριων μηνυμάτων».

Η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε πως διαπραγματευτές της αντιτρομοκρατικής ήρθαν σε επαφή με τον Ιρανό. Σύμφωνα με την αστυνομία ο άνδρας έχει ζητήσει να μιλήσει με τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ καθώς και να του παραδοθεί μία σημαία του ισλαμικού κράτους. Επίσης, φαίνεται απρόθυμος να προχωρήσει στην απελευθέρωση των ομήρων. 
Θρίλερ ομηρίας στο Σίδνεϊ- Δραπέτευσε Ελληνας ομογενής 

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας η ομηρία ενδέχεται να μην λυθεί για πολλές ώρες ακόμη καθώς στόχος της είναι να λήξει αναίμακτα. «Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», δήλωσε η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν.

Ομογενής ένας εκ των ομήρων
Τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τη σταδιακή απομάκρυνση πέντε ομήρων, οι οποίοι εθεάθησαν να τρέχουν έξω από την καφετέρια Lindt και να φυγαδεύονται πίσω από τους παραταγμένους άνδρες της ειδικής ομάδας SWAT.

Όπως έγινε γνωστό αργά το μεσημέρι ένας από αυτούς ότι ο ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης. Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους.


Η συγκεκριμένη καφετέρια όπου εκτυλίσεται η ομηρία βρίσκεται απέναντι από τηλεοπτικό σταθμό και νωρίτερα στιγμιότυπο έδειξε ορισμένους από τους ομήρους να στέκονται με τα χέρια ακουμπισμένα στη τζαμαρία. Επίσης έδειξαν μία ασπρόμαυρη σημαία, όμοια με αυτή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, να την κρατούν κάποιος που φαινόταν ως μέλος του προσωπικού της καφετέριας και μία γυναίκα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η σημαία ήταν η «Σαχάντα», μία έκφραση πίστης στο Ισλάμ, η μετάφραση της οποίας είναι η εξής: «Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Αλλάχ. Ο Μωάμεθ είναι ο Αγγελιοφόρος του Αλλάχ».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ