Γερμανία: Handmade Christmas Storie : Urban trendy Βερολίνo, αυτοκρατορικό Αμβούργο νέο μπαρόκ Δρέσδη!

Ένα δερμάτινο γάντι τόσο απαλό που σχεδόν νιώθεις ότι δεν το φοράς, ένα ρολόι που χρειάζεται 2,5 μήνες για να συναρμολογηθεί, μια μπάλα από άμμο που γίνεται κρυστάλλινα καθαρό γυαλί... 

Προσκεκλημένος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Βαλσάμης Δουκάκης πέταξε  στη Γερμανία και πέρασε μία εβδομάδα επισκεπτόμενος –με επίκεντρο το Βερολίνο, το Μόναχο και τη Δρέσδη– τα εργοστάσια- μέλη του συνδέσμου Handmade in Germany, τα οποία εξακολουθούν να παράγουν χειροποίητα προϊόντα ανώτερης ποιότητας. Ταυτόχρονα όμως κράτησε σημειώσεις με τα SOS κάθε πόλης, οι οποίες έχουν φορέσει ήδη τα χριστουγεννιάτικά τους.

Βερολίνο: Η πρωτεύουσα των urban trends

Αν και παροιμιώδες για το χειμωνιάτικο κρύο του, το χριστουγεννιάτικο Βερολίνο, μας προκαλεί να το ζήσουμε όλο έξω. σε κάποια από τις άνω των 60 χριστουγεννιάτικες αγορές που στήνονται σε κάθε πιθανή τοποθεσία της πόλης, με ένα ποτήρι ζεστό κρασί στο χέρι και με τις μυρωδιές από τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα να σου τρυπάνε τη μύτη αλλά και κάνοντας tobogganing στην πελώρια πίστα που στήνεται στην Potsdamer Platz, με θέα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Όποια κι αν είναι τα γούστα σας, στο Βερολίνο το σίγουρο είναι ότι θα τα ικανοποιήσετε απόλυτα: νέες τάσεις σε πρώτη εμφάνιση, κλασική αλλά και κάθε μορφής σύγχρονη τέχνη, shopping σε υπαίθριες αγορές αλλά και σε ακριβές μπουτίκ, υπέροχο φαγητό από τις πιο απλές καντίνες ( οι Βερολινέζοι γνώστες συχνά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την «τρύπα» που φτιάχνει το πιο νόστιμο currywurst ) μέχρι τα πιο γκουρμέ εστιατόρια και βέβαια το περιβόητο nightlife, από τα πιο λαμπερά mega clubs μέχρι τις πιο… guerilla καταστάσεις.

Ανήσυχο, νευρώδες, ανοιχτό και ανεκτικό απέναντι σε καθετί καινούργιο και διαφορετικό, το Βερολίνο υποδέχεται διαρκώς επίδοξους νέους Berliners από όλο τον κόσμο και δίνει την εντύπωση πως δεν μένει ποτέ στάσιμο. Ανεβαίνοντας σε κάποια ταράτσα ή σε ένα από τα κλασικά πόστα για πανοραμική θέα στην πόλη (όπως το Κοινοβούλιο ή ο Πύργος της Τηλεόρασης ), θα δείτε ένα τοπίο γεμάτο γερανούς που «σκύβουν» πάνω από νέα οικοδομήματα – ποιος να ξέρει τι φτιάχνουν; Ίσως κάποιο καινούργιο τοπόσημο, όπως το Humboldt-Forum, το οποίο πρόκειται να ξαναζωντανέψει αρχιτεκτονικά τα Χειμερινά Ανάκτορα του Βερολίνου (έκτασης 50.000 τ.μ. ), ως μουσείο και φόρουμ, σε ανοιχτό πολιτιστικό διάλογο με το κοντινό Museuminsel. Καθώς το gentrification καλά κρατεί, αν αναζητάτε μια βόλτα σε ανερχόμενη γειτονιά, σας προτείνουμε το Neukoelln. Τα σαββατοκύριακα εδώ θα δείτε trendy νεο-μπαμπάδες και νεο-μαμάδες να σπρώχνουν ντιζαϊνάτα παιδικά καροτσάκια ψάχνοντας μια θέση σε κάποιο από τα νέας γενιάς healthy cafés που ανοίγουν διαρκώς στη Friedelstrasse (π.χ. το «Katie’s Blue Cat» στο Νο 31 ), ωστόσο η γειτονιά διατηρεί ακόμη τον underground και πολυεθνικό χαρακτήρα της. Ακόμη μία όμορφη βόλτα είναι κατά μήκος της Kastanienallee, η οποία ενώνει την arty γειτονιά του Prenzlauer Berg (με ένα από τα πιο γνωστά κυριακάτικα παζάρια ) με το κεντρικό Mitte. εδώ προνοήστε για κράτηση και απολαύστε ιταλιάνικη πίτσα στο «Papa Pane di Sorrento» (Ackerstrasse 23, www.papapane.com ). 

Διαμονή 
Δύο καλές και κεντρικές επιλογές είναι το «Amano» (www.amanogroup.de ), με δημοφιλές μπαρ στο ισόγειο, και το «Adelante» (www.hotel-adelante.de ) σε ένα ήσυχο σοκάκι του Mitte.

Μόναχο: Αυτοκρατορική ζεστασιά

Πατινάροντας στο χριστουγεννιάτικο Μόναχο. © Munchen Tourismus

Αν και πολλοί θεωρούμε το Μόναχο προορισμό για business travellers, η βαυαρική πρωτεύουσα έχει πολλά να προσφέρει σε κάθε τύπο ταξιδιώτη, με επίκεντρο μια Παλιά Πόλη πραγματικό μπαρόκ στολίδι. Με ύψος που ξεπερνά τα 30 μ. και στολισμένο με 2.500 λαμπιόνια, το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης έχει ήδη ανάψει τα φώτα της γιορτής στο ιστορικό κέντρο και κάνει τη Marienplatz να μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Με ένα αχνιστό gluehwein ή ένα αφράτο bretzel στο χέρι, τριγυρίστε στο χριστουγεννιάτικο παζάρι και απολαύστε το πηγαινέλα στους γεμάτους καταστήματα εμπορικούς πεζοδρόμους, με αφετηρία το επιβλητικό νέο δημαρχείο και το φημισμένο ρολόι Glockenspiel με τα αγάλματα που ζωντανεύουν σημαίνοντας τις ώρες. Βάζοντας σημάδι τους ορατούς από παντού δίδυμους τρούλους του, θα αναγνωρίσετε τον καθεδρικό Frauenkirche ( του 15ου αιώνα σε ύστερο γοτθικό στιλ ), ενώ ένας όμορφος περίπατος θα σας φέρει στο παλάτι Residenz, ένα ροκοκό κομψοτέχνημα με χρυσοστόλιστες σάλες, βασιλικά εμβλήματα, κοσμήματα αλλά κι έργα τέχνης του 17ου αιώνα. Επιμένοντας καλλιτεχνικά, στο καρτιέ της τέχνης Kunstareal θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να επισκεφθείτε και τα τέσσερα μουσεία του: Ρέμπραντ, Ντα Βίντσι και Ελ Γκρέκο στην Alte Pinakothek. Μονέ, Ντεγκά και Μανέ στη Neue Pinakothek. 

Η Maximilianstrasse είναι η πιο λαμπερή εμπορική λεωφόρος της πόλης και από τις πιο hi end της Ευρώπης. Εδώ οι μπουτίκ των πιο γνωστών σχεδιαστών διαδέχονται η μία την άλλη δίνοντας αφορμές για window shopping, ενώ επιβλητικά γοτθικά κτίρια, όπως το Εθνικό Θέατρο και το Maximilianeum, θα σας αναγκάσουν να οπλίσετε πολλές φορές τη φωτογραφική σας μηχανή. Τα σαββατοκύριακα το Μόναχο ανασαίνει στον Βρετανικό Κήπο. Απλωμένο σε μια τεράστια καταπράσινη έκταση στα πρότυπα της βρετανικής αριστοκρατίας, το πανέμορφο πάρκο μπορεί να είναι στα καλύτερά του όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός, «στρωμένο» με άπειρους ευτυχισμένους επισκέπτες που απολαμβάνουν τον ήλιο αλλά και το σερφ (! ) στο ποτάμι, ωστόσο και αυτήν την εποχή επιβάλλεται ένα γαληνευτικό πέρασμα. Επιστρέφοντας στο ιστορικό κέντρο, μια επίσκεψη στο αυτοκρατορικό ζυθοποιείο Hofbraeuhaus θα σας μυήσει στα μυστικά της βαυαρικής μπίρας, ενώ ακριβώς απέναντι το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Platzl» σε αυτά της πληθωρικής τοπικής κουζίνας. Για κάτι πιο μοντέρνο (π.χ. καρπάτσιο χταποδιού ) αναζητήστε το ατμοσφαιρικό «Brenner» (Maximilianstrasse 15 ). 

Διαμονή 
Κομψή ατμόσφαιρα, μιαν ανάσα από τον Βρετανικό Κήπο στο «Pullman Hotel Munich» (www.pullman-hotel-muenchen.de ) και κλασικό βαυαρικό στιλ στην καρδιά της Παλιάς Πόλης στο «Platzl» (www.platzl.de ).

Δρέσδη: Νεο-μπαρόκ γοητεία

Γυρίζοντας για λίγο την πλάτη στον ποταμό Έλβα και ατενίζοντας τη Δρέσδη, δύσκολα τη φαντάζεται κάποιος ισοπεδωμένη από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου. Αντ’ αυτού θα γοητευτείτε από ένα μοναδικό μείγμα μπαρόκ και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, αποτέλεσμα εκτενέστατων ανοικοδομήσεων κυρίως από τα ’90s και μετά, που αντανακλά πλήρως τη σιλουέτα μιας πραγματικής κυρίας – έδρα του βασιλείου της Σαξονίας αλλά και Μέκκα των γραμμάτων και των τεχνών ιδίως το 18ο αιώνα, τότε που πολλοί την ονόμαζαν και «Φλωρεντία του Έλβα». Ένα από τα πιο καινούργια-παλιά τοπόσημά της είναι ασφαλώς ο ναός Frauenkirche στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το 2005. Αρχικά ο ναός θεμελιώθηκε επί των ημερών του Αυγούστου, μιας από τις πιο εμβληματικές ηγετικές μορφές της δυναστείας των Σαξόνων, γνωστού και για τα παροιμιώδη γλέντια που διοργάνωνε, τα οποία δεν κρατούσαν ποτέ λιγότερο από 4 ημέρες. Λέγεται ακόμη πως το παλάτι που στεγάζει σήμερα το πολυτελές ξενοδοχείο «Kempinski» είχε χτιστεί στην αρχή ως κατοικία κάποιας ερωμένης του. Ο ίδιος έφερε στη Δρέσδη τους καλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής του για να δημιουργήσουν ένα ανάκτορο εφάμιλλο των Βερσαλιών. αυτό είναι το συγκλονιστικό σύμπλεγμα ανακτόρων Zwinger, που απλώνεται περιμετρικά μιας πολύ ατμοσφαιρικής αυλής, η οποία φιλοξενεί τα καλοκαίρια κονσέρτα κλασικής μουσικής. Έξω από την κεντρική πύλη του, επί της Theaterplatz, ορθώνει το μπαρόκ και νεο-αναγεννησιακό παράστημά της η Semperoper ( σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Γκόντφριντ Σέμπερ ), το περίφημο γκαλά της οποίας κάθε Φεβρουάριο συγκεντρώνει διάσημους προσκεκλημένους εντός του κτιρίου και χιλιάδες κόσμου στην πλατεία.

Άλλη δυναστεία που έχει «προικίσει» την πόλη με εντυπωσιακά μνημεία είναι αυτή των Wettin. Τη χιλιόχρονη ιστορία της αφηγείται μοναδικά ένα τείχος μήκους περίπου 100 μ., το οποίο ξεκινά κοντά στην Theaterplatz και καταλήγει κοντά στη Frauenkirche. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν 25.000 πλακάκια από την περίφημη πορσελάνη Meissen, η οποία μάλιστα έλκει την καταγωγή της από εδώ. Καθώς θα χωθείτε πιο βαθιά στα λαβυρινθώδη σοκάκια της Παλιάς Πόλης, αυτή η αίσθηση του μεγαλειώδους παρελθόντος γίνεται ακόμη πιο ισχυρή και μπλέκεται με καινούργια ξενοδοχεία και πιο μοντέρνου ύφους cafés κι εστιατόρια (θαυμάσια μοντέρνα κουζίνα στο εστιατόριο του «Swiss Hotel Dresden» και πρωτότυπα ψωμένια καναπεδάκια με όλων των ειδών τα γκουρμεδιάρικα toppings στο «Dresdner Stehbrote» δίπλα στη Frauenkirche ), τα οποία εντάσσονται αφενός αρμονικά στον παραδοσιακό ιστό και αφετέρου δίνουν το στίγμα μιας ανερχόμενης πόλης η οποία διεκδικεί το μερίδιο δημοσιότητας που της αναλογεί. 

Διαμονή 
Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, δύο μοντέρνες επιλογές είναι το «QF Hotel Dresden» (www.qf-hotel.de ) και το «Swiss Ηοtel» (www.swissotel.com ). 

Handmade in Germany

Roeckl 
Το 1839 ο Jakob Roeckl ιδρύει την ομώνυμη φίρμα, φτάνοντας να προμηθεύει με τα εμβληματικά δερμάτινα γάντια του και άλλα φίνα δερμάτινα είδη τον βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο Β΄, αλλά και αυτήν ακόμη την πριγκίπισσα Σίσι. Η Annete Roeckl βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, η οποία –πάντα με βάση το Μόναχο– γιορτάζει τα 175 χρόνια της με ένα επετειακό μεταξωτό μαντίλι ζωγραφισμένο στο χέρι, που αφηγείται τη μακρόχρονη ιστορία της (www.roeckl.com  ).

Glashuette Lamberts 
Η μικρή υαλουργική μονάδα Glasshuette Lamberts εδρεύει από το 1934 στο Waldsassen, επίκεντρο μιας περιοχής όπου άκμαζε κάποτε η υαλουργία. Σήμερα το εργοστάσιο παραμένει το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη τη χώρα, παράγοντας μεγάλες γυάλινες επιφάνειες εξαιρετικής καθαρότητας, οι οποίες κοσμούν από τις δημιουργίες του αρχιτέκτονα-σταρ Norman Foster και του Δανού εικαστικού Olafur Eliasson μέχρι τον ναό Frauenkirche της Δρέσδης και τον κεντρικό σταθμό Kaohsiung της Ταϊβάν (www.lamberts.de ).

Moritz Grossmann 
Έχοντας θητεύσει δίπλα σε Ευρωπαίους κορυφαίους ωρολογοποιούς, ο Moritz Grossmann ιδρύει το 1854 τη δική του ωρολογοποιία αλλά και μια σχολή για την εκμάθηση της τέχνης στην Glashuette της Σαξονίας, η οποία είναι γνωστή ακόμη και σήμερα ως πόλη του ρολογιού. Το 2008 η ωρολογοποιός Christine Hutter πήρε την απόφαση να ξαναζωντανέψει τον οίκο Moritz Grossmann (είχε σβήσει με το θάνατο του δημιουργού του το 1885 ) με το εμβληματικό Benu Tourbillon Model, το οποίο λανσαρίστηκε τον Νοέμβριο του 2013 (www.grossmann-uhren.com  ). 

Da Vinci 
Με το όνομά της να κάνει απευθείας link με τον παγκοσμίου φήμης ζωγράφο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η Da Vinci ξεκίνησε να παράγει ζωγραφικά πινέλα υψηλής ποιότητας το 1952 στη Νιρεμβέργη, στην πόλη όπου άκμαζε η παραγωγή πινέλων μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο, απασχολώντας περί τους 15.000 εργαζομένους. Στην τρίτη του γενιά το εργοστάσιο παραμένει στα χέρια της οικογένειας Wettin και παράγει 6 εκατ. πινέλα ετησίως (www.davinci-defet.com ).

KPM Berlin 
Όταν ο σημαντικότερος Πρώσος μονάρχης της Ιστορίας Φρειδερίκος ο Μέγας αγόραζε το 1763 μια μικρή βερολινέζικη βιοτεχνία πορσελάνης, την οποία και αναγόρευσε σε βασιλική, ίσως δεν φανταζόταν ότι η Koenigliche Porzellan Manufaktur (KPM ) θα εξελισσόταν στη μακροβιότερη εταιρεία συνεχούς λειτουργίας της πόλης. Μάλιστα, το 2013 γιόρτασε τα 250 χρόνια της με την κυκλοφορία 250 συλλεκτικών σετ (www.kpm-berlin.de  ).

C. Bechstein 
Με ιστορία που κρατά από το 19ο αιώνα, τα πιάνα της Bechstein δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς απολαμβάνουν ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα κι εκτίμηση σε όλο τον κόσμο. Κανένα πιάνο που παράγεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Seifhennersdorf της Σαξονίας δεν είναι ακριβώς ίδιο με τα υπόλοιπα, ενώ τα εβένινα πλήκτρα τους έχουν αγγίξει ο Βάγκνερ, ο Λιστ αλλά και οι Beatles, ο David Bowie και ο Freddie Mercury (www.bechstein.com  ).

Faber-Castell 
Στην 8η γενιά της, η Faber-Castell δεν είναι απλώς σχεδόν συνώνυμη του μολυβιού σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά πολύ περισσότερο μια γερμανική οικογενειακή επιχείρηση με έδρα το Stein, η οποία παράγει ένα ποιοτικό προϊόν παγκόσμιας εμβέλειας. Ο τωρινός CEO κόμης Anton-Wolfgang von Faber Castell ήταν εκείνος που το 1993 αποφάσισε να επανεφεύρει το παρελθόν με την deluxe σειρά γραφικής ύλης Graf von Faber-Castell Collection, ενώ η κυκλοφορία κάθε χρόνο του συλλεκτικού pen of the year (το οποίο έχουν κοσμήσει μέχρι και διαμάντια ) ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη των απανταχού συλλεκτών (www.graf-von-faber-castell.com  ).

Burmester 
Το σλόγκαν «Τέχνη για το αφτί» δεν είναι καθόλου τυχαίο για την Burmester, η οποία γράφει τη δική της ιστορία στην κατασκευή οικιακών ηχοσυστημάτων από το 1977 με έδρα το Βερολίνο. Ο μοναδικός συνδυασμός ανώτερου ήχου και καινοτόμων τεχνολογιών κάνει τα διαχρονικά μοντέρνα προϊόντα της εταιρείας, τα οποία συναρμολογούνται στο χέρι, να χαρίζουν μια σχεδόν ζωντανή ακουστική εμπειρία, ενώ καθόλου τυχαία κοσμούν τα κορυφαία μοντέλα της Bugatti και της Porsche (www.burmester.de ).

Πηγή: athinorama.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ