Tiger story: O Φοίβος ο Τίγρης που ζούσε στα Τρίκαλα, πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια με happy end - θα συγκινηθείτε!

Ο ζωολογικός κήπος των Τρικάλων, στον οποίο ζούσε ο Φοίβος μέχρι πρόσφατα, δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στις εξωτικές ανάγκες της τίγρης, εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότησή του λόγω της κρίσης. 

Ο David Barnes, Βρετανός φιλόζωος επιχειρηματίας, συγκέντρωνε εδώ και ένα χρόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό για τη μεταφορά του αιλουροειδούς στην Αμερική. Τα περίπου 15.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν με την βοήθεια δωρεών από όλο τον κόσμο όσο η ιστορία του Φοίβου έκανε το γύρο του ίντερνετ.  

Τον Barnes τον απασχολούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα το είδος της φροντίδας και της τροφής που λάμβαναν ορισμένα ζώα στο ζωολογικό κήπο. Όταν τελικά τον Μάρτιο πέθανε μία άλλη τίγρης στο πάρκο, λόγω επιπλοκών μίας μόλυνσης στο πόδι της, ο Barnes ισχυριζόταν πως ο θάνατος προήλθε από αμέλεια: "Εάν είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο στη Βρετανία, θα είχαν γίνει μηνύσεις. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες  για να δοθεί η έγκριση από την ελληνική κυβέρνηση για την αναισθησία. Αυτό είναι τρελό". αναφέρει στο BBC o Barnes.   Μέχρι και την αναχώρησή του από τον ζωολογικό κήπο, ο Φοίβος, που είναι μισός από την Βεγγάλη και μισός από τη Σιβηρία,αποτελούσε  ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους.   Το νέο του σπίτι είναι το Lions, Tigers and Bears Sanctuary στην Καλιφόρνια.

Εκεί θα συγκατοικήσει με άλλες τίγρεις και θα λάβει την απαραίτητη φροντίδα που χρειάζεται για τη δυσπλασία του ισχίου του, ένα πρόβλημα που το έχει εκ γενετής και του δημιουργεί πρόβλημα και πόνους όταν περπατάει. Πιθανότατα, για το πρόβλημά του ευθύνονται οι διασταυρώσεις στο τσίρκο όπου γεννήθηκε και από το οποίο τον έσωσε ο Barnes 13 χρόνια πριν.   Για τον επιχειρηματία, το κομμάτι που τον δυσκόλεψε περισσότερο δεν είχε να κάνει με τη μεταφορά μίας τεράστιας τίγρης στην άλλη άκρη του κόσμου, αλλά με τη γραφειοκρατία.   "Σε κάθε γωνιά υπήρχε κάτι που δημιουργούσε εμπόδια", είπε. "Μας πήρε οχτώ μήνες να τελειώσουμε με τα γραφειοκρατικά θέματα. Έστελνα mail, μηνύματα και έκανα τηλεφωνήματα συνεχώς. Υπήρξαν στιγμές που πίστεψα ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Το είχα όμως πάρει απόφαση και έπρεπε να το κάνω. Έπρεπε να το φέρω εις πέρας".  

Χρειάστηκαν εκτενείς διαπραγματεύσεις με την Ελληνική και την Αμερικανική Κυβέρνηση, όπως και με τις τοπικές αρχές των Τρικάλων. Έπρεπε να δωθούν ειδικές άδειες, καθώς έχουν πλέον απομείνει μόνο 3000 τίγρεις παγκοσμίως. Μάλιστα, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Φοίβου προέκυψε ένα έκτακτο ζήτημα, όταν ο IATA (International Air Transport Association) ζήτησε κάθε τρύπα στο κλουβί μεταφοράς του Φοίβου να έχει φάρδος 5 εκατοστά.  

"Ύστερα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τις κτηνιατρικές αρχές σχετικά με τα πιστοποιητικά υγείας του, ότι έχει εμβολιαστεία, έχει μικροτσίπ και έχει κάνει εξετάσεις αίματος. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση όμως δεν ήταν στην Ελλάδα. Προκλήθηκε από τις Αμερικανικές αρχές για τη χορήγηση της άδειας εισόδου στη χώρα. Από ότι κατάλαβα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενθαρύννουν την εισαγωγή μεγάλων αιλουροειδών, γιατί θεωρούν ότι υπάρχουν ήδη αρκετές στη χώρα. Στο Άσυλο δεν έχει μεταφερθεί ποτέ ξανά τίγρης από το εξωτερικό", δήλωσε ο Barnes.   Μία ακόμα πρόκληση ήταν να βάλουν τον Φοίβο στο κιβώτιο μεταφοράς του. Ούτε η θέα του αγαπημένου του γεύματος δεν κατάφερε να τον προσελκύσει αρκετά ώστε να μπει μέσα. Μετά από μισή ώρα αποτυχημένων προσπαθειών, ένας κτηνίατρος τον νάρκωσε και τον έσυραν μέσα στο κλουβί με σχοινιά που έδεσαν στα πόδια του. Αμέσως μετά τον ξύπνησαν πάλι.   Στο ζωολογικό κήπο των Τρικάλων τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα μετά την αναχώρηση του Φοίβου.   "Δεν ξέρω αν είμαστε χαρούμενοι ή λυπημένοι", είπε ο Οδυσσέας Ράπτης, που διευθύνει το e-Trikala. "Πρώτ' από όλα, είμαστε χαρούμενοι που ο Φοίβος πηγαίνει να συνεχίσει τη ζωή του σε ένα καλύτερο μέρος, με τις κατάλληλες συνθήκες. Από την άλλη, είμαστε λυπημένοι γιατί συνηθίσαμε να έχουμε την τίγρη εδώ, στα Τρίκαλα". Παράλληλα, παραδέχεται ότι ο ζωολογικός κήπος θα μπορούσε να είχε φροντίσει καλύτερα το ζώο.  

Με ένα Boeing 767, ο Φοίβος μεταφέρθηκε στην πρώτη στάση του ταξιδιού του, στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. Αφού πέρασε ένα βράδυ του σε καραντίνα στο Heathrow, την επόμενη μέρα συνέχισε το ταξίδι του για το San Diego της Καλιφόρνια. Ο Barnes ήταν μαζί με την τίγρη σε κάθε στάδιο της μεταφοράς του και ισχυρίζεται πως το αιλουροειδές τον αναγνωρίζει και τον εμπιστεύεσαι. 

Όλη η συνέχεια εδώ - lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ