Χριστούγεννα με Ντίσνεϊ και Καρυοθραύστη, γκαλά με Ζαχάροβα & Καραγκιόζη!

Τα φώτα στα μπαλκόνια και στις αυλές έχουν ανάψει, το κέντρο της πόλης, στολισμένο, λάμπει. 

Το λευκό «μουστάκι» από την άχνη των κουραμπιέδων αρχίζει να αχνοφαίνεται στα παιδικά χείλη και η γλύκα από τα μελομακάρονα και τις δίπλες λιγώνει το στόμα.

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών κι ο Αϊ-Βασίλης μάς κλείνει το μάτι. Τα δέντρα με τις πολύχρωμες μπάλες και τα φωτάκια μάς αλλάζουν τη διάθεση, ενώ η χριστουγεννιάτικη αύρα ψάχνει διεξόδους σε εποχές «σκοτεινές». Τον χρόνο, όμως, κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει. Εχει τους δικούς του νόμους.
Ακόμα κι αν η αστερόσκονη αδυνατεί να καλύψει και να σκεπάσει τον ζόφο της εποχής, το αστέρι στην κορυφή του δέντρου πάντα θα αστραποβολά και ο Μικρός Τυμπανιστής θα μας γεμίζει ελπίδα με την αθωότητά του.
Τις γιορτές τις χαίρονται περισσότερο τα παιδιά. Γι' αυτό η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων έχει μεταμορφωθεί στο μεγαλύτερο εργοστάσιο Χριστουγέννων, το «Christmas Factory», με φωνές, χρώματα, μουσικές και τραγούδια, ενώ για τους μικρούς σινεφίλ υπάρχει η χωρίς λόγια ταινία κινουμένων σχεδίων «Το Αγόρι και ο Κόσμος» του Αλέ Αμπρέου.

Το Μέγαρο Μουσικής, πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, έχει ετοιμάσει, όπως κάθε χρόνο, ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα. Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μας τραγουδάνε τα Χριστούγεννα με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο, το Μαύρο Θέατρο της Πράγας και οι Κινέζοι Ακροβάτες «απαιτούν» να ξαναγίνουμε παιδιά, ενώ το «Magical Ice Festival» μας προκαλεί να ξεσκονίσουμε τα παγοπέδιλά μας και να πατινάρουμε κόντρα στον χρόνο, μακριά από τρόικα και ΔΝΤ, επιστρέφοντας στην ασφάλεια μιας εποχής αλλοτινής.
Εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από νοσταλγικές καρτ ποστάλ γεμάτες χρώμα, με σκηνικά και κοστούμια εμπνευσμένα από το Παρίσι του Τουλούζ Λοτρέκ, ζωντανεύουν στο θέατρο «Ολύμπια» για χάρη της «Μποέμ». H συγκλονιστική όπερα του Τζ. Πουτσίνι παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στην εκδοχή της από τη διάσημη Ιταλίδα σκηνοθέτρια Λίνα Βερτμίλερ, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού (Σήμερα, αύριο, μεθαύριο και στις 28, 30, 31/12).

Στην τροπική Ταγγέρη με τους ακροβάτες του Azimut θα ταξιδέψουμε αυτά τα Χριστούγεννα. Η βαρύτητα και η άρνησή της, το πέταγμα, ο προαιώνιος πόθος του ανθρώπου να βρεθεί στους ουρανούς, γίνονται ένα διαρκές παιχνίδι που εμπλέκει θρυλικούς ακροβάτες, θεατρικές μηχανές, εικόνες γεμάτες ποίηση και μαγεία, πνευματικές αναφορές στον σουφισμό, με εικόνες από το σύγχρονο Μαρόκο και μια μυθική ιστορία του 16ου αιώνα. Ο σκηνοθέτης Ορελιάν Μπορί «ζωγραφίζει» επί σκηνής και μας ταξιδεύει τόσο μακριά όσο ο ουρανός... (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 28-30/12).
Ο «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι, ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα επιστρέφει στη Λυρική μέσα στην περίοδο των εορτών. Η παράσταση παρουσιάζεται με το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Λυρικής, σε μια λαμπερή παραγωγή με θεαματικά σκηνικά και πλούσια κοστούμια, μεταφέροντας το κοινό στον κόσμο του παραμυθιού. Η συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ είναι ένα από τα πιο συγκινητικά στοιχεία της παράστασης (Ολύμπια, 20, 21, 23, 24/12 και 3, 4, 9, 11/1).

Αλλά και ο Κωνσταντίνος Ρήγος επανέρχεται στον «Καρυοθραύστη» του. Πόσες παραμονές Χριστουγέννων έχουν περάσει; Πότε έπαψε να είναι πια παιδί; Τι απέγινε ο νεανικός της έρωτας; Ποιο ήταν το μυστικό της ευτυχίας; Δεν θυμάται τίποτα. 'Η μάλλον, σχεδόν τίποτα. Θραύσματα μνήμης αναδύονται και πάλι από τα βάθη του νου της. Η Κλάρα Στάλμπαουμ, ενήλικη πια, ακολουθεί την πορεία ενός μοναχικού ταξιδιού στο μεταίχμιο πραγματικότητας και ονείρου. Θα ζήσει μοναδικές περιπέτειες. (Rex, 15-16/12, 22-23/12, 29-30/12).
Επίσης, η «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά ζωντανεύει με φαντασμαγορικό τρόπο σε σκηνοθεσία- χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου στο θέατρο Rex (Aπό 20 έως 31/12).

Η αριστουργηματική μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ και η απαράμιλλη τέχνη του κλασικού χορού θα μας παρασύρουν σε έναν ονειρικό κόσμο μέσα από τη «Σταχτοπούτα», το αγαπημένο παραμύθι των παιδικών μας χρόνων. Τα πλούσια σκηνικά, οι υποβλητικοί φωτισμοί, τα λαμπερά κοστούμια, οι εξαίρετοι σολίστ και το κορ ντε μπαλέ του Μπαλέτου της Εθνικής Οπερας του Κιέβου συνθέτουν μια εντυπωσιακή παραγωγή, ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο θέαμα που θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους (Μέγαρο, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27 και 28/12).
Εναέριοι στροβιλισμοί, θεόρατες πυραμίδες από ευλύγιστα σώματα, ποτάμια από μετάξι και πολύχρωμες παραδοσιακές στολές, αλλά και ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα, σ' ένα εμπνευσμένο υπερθέαμα από το «China Dream». Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ακροβατών της Κίνας παρουσιάζει ενώπιον του κοινού δεκατρία εκθαμβωτικά νούμερα. (Μπάντμιντον, 26/12 , 6/1).

Το «Magical Ice Festival», η καινούργια και ανατρεπτική παραμυθένια διασκέδαση από το «Disney on Ice», συνδυάζει κωμικά στιγμιότυπα ηρώων της Ντίσνεϊ εναλλάσσοντας τις αγαπημένες ιστορίες πριγκιπισσών, όπως των Αριελ, Ραπουνζέλ και Μπελ. Η ξεχωριστή εμφάνιση της Αννας και της Ελσας από το «Ψυχρά κι Ανάποδα» θα ταξιδέψει τους μικρούς θεατές μέχρι τα βορειότερα βουνά, σε καιρικές συνθήκες που θυμίζουν αυτές του Εβερεστ, παρέα με τον ξεκαρδιστικό χιονάνθρωπο Ολαφ, τον σκληροτράχηλο Κριστόφ και τον πιστό του τάρανδο Σβεν (Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ ΟΑΚΑ, 10-14/12).
Ο υπέροχα μαγικός και ο ανατρεπτικά ρομαντικός κόσμος του μαύρου θεάτρου συνδυάζει τις παραδοσιακές και σύγχρονες θεατρικές τεχνικές του συγκεκριμένου είδους θεάτρου με τον σύγχρονο χορό, την ατμοσφαιρική μουσική και την παντομίμα, εξιστορεί πολύπλοκες ιστορίες, σκορπίζοντας απλόχερα δόσεις μαγείας, ονειροπόλας διάθεσης και ομορφιάς σε μικρούς και μεγάλους. Το σπονδυλωτό έργο «Ανθολογία» μας ταξιδεύει με επιλεγμένες σκηνές από τα αριστουργήματα της 53χρονης ιστορίας του Μαύρου Θεάτρου Σρνεκ. Σκηνές από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», το «Ιπτάμενο Ποδήλατο», τον «Πίτερ Παν» και άλλα διάσημα έργα του Σρνεκ όπως τα «Φωτογράφος», «Αποσκευές», «Φυλακισμένος», «Θαλασσινά» θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 19-28/12).

 

Όλη η συνέχεια εδώ - Έθνος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ