Ιταλικός Τύπος: Πώς η Αθήνα μπορεί να σαμποτάρει τη γερμανική οικονομία - Τορπίλη κατά των Γερμανών οι Έλληνες

Οι αυξανόμενες φήμες τις τελευταίες ημέρες για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα προκαλούν αναταραχή στις χρηματαγορές, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Libero Quotidiano.

Στο άρθρο της με τίτλο «Ελλάδα, η τορπίλη κατά της Γερμανίας: Πώς η Αθήνα μπορεί να σαμποτάρει τους υπολογισμούς του Βερολίνου (και της μισής Ευρώπης)», η εφημερίδα τονίζει πως η αιτία που το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε τόσο μεγάλη πτώση την Τρίτη και την Τετάρτη, προκαλώντας ένα μίνι ντόμινο και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρει ο Ιταλός δημοσιογράφος, «το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα αλλά και το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, αν και διαφέρουν εκ βάθρων ιδεολογικά, φαίνονται να μοιράζονται τα ίδια αντιευρωπαϊκά αισθήματα», γιατί ανήκουν «σε μια χώρα που "σφαγιάστηκε" από την Ευρώπη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί αναδιάρθρωση του χρέους κατά 70%, όπως και η Γερμανία μετά τον πόλεμο

Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το δημοσίευμα, ζητεί την ανατροπή των πολιτικών που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Μάλιστα, ενημερώνει τους Ιταλούς αναγνώστες πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί από τους διεθνείς πιστωτές αναδιάρθρωση του χρέους κατά 70% με 80%. Πρόκειται για «μία απαίτηση», επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα, που μοιάζει παρόμοια με εκείνη της Γερμανίας, όταν καλωσόρισε τους συμμάχους (μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) και είδε το 1952 να της δίνεται μια έκπτωση της τάξης του 62% από αυτά που έπρεπε να πληρώσει ως αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε ο ναζισμός».

Ωστόσο, επιστρέφοντας στο σήμερα, η «Libero Quotidiano» τονίζει ότι αν η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνει δεκτή, τότε θα πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου αναδιάρθρωση εντός της Ευρωζώνης, ενώ σε αυτό το σημείο επισημαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Αθήνας ανήκει σε κράτη, ήτοι στους Ευρωπαίους φορολογουμένους.

Σάστισαν από την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ στο City οι 35 τραπεζίτες

Σε αυτό το σημείο ο Ιταλός αρθρογράφος θυμίζει στο αναγνωστικό κοινό την παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΙΖΑ από τους Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Μηλιό προς τους επενδυτές στο City του Λονδίνου, σχολιάζοντας πως άφησε «σαστισμένους» 35 τραπεζίτες, καθώς μια αναδιάρθρωση κατά 70% με 80% θα συνεπαγόταν τη διαγραφή περίπου 330 δις ευρώ, ήτοι το 177% του ΑΠΕ της χώρας. Επιπλέον, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τη μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους επιθυμεί και το τέλος των πολιτικών της λιτότητας.

Γιατί η Γερμανία ακούει ΣΥΡΙΖΑ και... τρέχει

Πάντως, όπως δημοσιεύει η «Libero Quotidiano» δεν ήταν μόνο οι τραπεζίτες και οι επενδυτές που έμειναν άναυδοι από τα όσα άκουσαν στο Λονδίνο, αλλά και η Γερμανία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι «μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους ανήκει σε γερμανικά χέρια». Από αυτά τα 330 δισ. ευρώ που προαναφέρθηκαν, όπως γράφει σε δικό της δημοσίευμα η ιταλική οικονομική εφημερίδα η οποία ανήκει στην Ιταλική Ένωση Βιομηχάνων, η «Il Sole 24 Ore», το 72% είναι τα λεγόμενα «official loans» (επίσημα δάνεια) τα οποία ανήκουν σε δημόσιους θεσμούς (το 60% στην ΕΕ και το 12% στο ΔΝΤ). Ενα άλλο 5% είναι απλά δάνεια, το 1,8% ανήκει στην ΕΚΤ και το υπόλοιπο 15 στις αγορές.

Ετσι, οι υπολογισμοί για τους Έλληνες έχουν ως εξής, κατά τη «Libero Quotidiano»: «Εάν η Αθήνα πάρει το «ok» για το τεράστιο αυτό κούρεμα, για να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ αυτός που θα χάσει τα περισσότερα θα είναι η ΕΕ, μέσω του ΕΜΣ και κατά συνέπεια και τα κράτη-μέλη της». Από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, εκείνη που θα χάσει τα περισσότερα είναι η Γερμανία η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους με 27%, ακολουθεί η Γαλλία με 20% και η Ιταλία με 18%, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Εν ολίγοις, η Γερμανία έχει κάνει,αναφέρει το δημοσίευμα, απλούς υπολογισμούς σε περίπτωση νίκης ΣΥΡΙΖΑ: είναι πολύ πιθανό να χάσει 40 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έναν αριθμό που δημιουργεί πονοκέφαλο στο Βερολίνο, επισημαίνεται, αλλά και στη Γαλλία που θα χάσει 28 δισ. ευρώ και την Ιταλία από την οποία θα κάνουν φτερά 25 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ