Economist: «"Τζογάρει" επικίνδυνα ο Σαμαράς - Κινδυνεύει να χάσει και δεύτερο στοίχημα»

Επικίνδυνο στοίχημα αποκαλεί ο Economist την επιλογή Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, σημειώνοντας ότι από τις εξελίξεις και την πολιτική αβεβαιότητα, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα συνολικά για το μέλλον ευρώ.

Στο άρθρο του ο Economist επισημαίνει ότι συνήθως η προεδρική εκλογή στην Ελλάδα, δεν γίνεται πρωτοσέλιδο. Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ένας συνταξιούχος πολιτικός, συνήθως κερδίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων μετά από 3 ψηφοφορίες το κοινοβούλιο. Τα τελευταία 40 χρόνια, δεν έχει προκύψει καμία μεγάλη πολιτική αναστάτωση στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.

Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα. Νιώθοντας ότι η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση του ευρώ, οι αγορές πανικοβλήθηκαν. Οι τιμές στο χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησαν σχεδόν κατά 13% την επομένη της ανακοίνωσης των προεδρικών εκλογών και οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από το 8%.

Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο στην κυβέρνηση όσο και για το μέλλον του ευρώ, τονίζει ο Economist.

Ο κ Σαμαράς δηλώνει ότι επισπεύδοντας τις προεδρικές εκλογές θα αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα, που έχει χαθεί ύστερα από τις επίμονες απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες γενικές εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές τον Μάιο και διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις. Σε περίπτωση που ο Σταύρος Δήμας, πρώην ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος αποτύχει να κερδίσει 180 από τις 300 ψήφους στον τελικό γύρο, τότε αυτό που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει πράξη.

Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ κρίσης, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα σε άπορες οικογένειες, και μείωση της ανεργίας με την πρόσληψη περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο δεν είναι σαφές πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τέτοιες πολιτικές.
Ο Economist, θυμίζει ότι ο κ Σαμαράς έχει χάσει ήδη ένα στοίχημα: Το σχέδιό του για τον τερματισμό του προγράμματος διάσωσης στα τέλη Δεκεμβρίου κατέρρευσε όταν οι αγορές αντέδρασαν άσχημα, πιέζοντας τις αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων.

Economist: Ο Σαμαράς τζογάρει επικίνδυνα – Κινδυνεύει να χάσει και δεύτερο στοίχημα

Οι προεδρικές εκλογές είναι ένα μεγαλύτερο στοίχημα. Αν ο κ. Δήμας δεν εκλεγεί, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα χάσει στις εκλογές από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα μπει οριακά στη Βουλή.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην κερδίσει με την απαραίτητη πλειοψηφία, αυξάνοντας την προοπτική παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα στην αγορά.

 

Οι πιστωτές αλλά και οι σύμμαχοι της Ελλάδας παρακολουθούν νευρικά, από το Βερολίνο μέχρι τις Βρυξέλλες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι με την προκήρυξη εκλογών -στις οποίες ο κ. Δήμας θα δυσκολευτεί να κερδίσει- ο Σαμαράς έχει ήδη ρίξει στην πετσέτα. Αλλά ο Pierre Moscovici εμφανίστηκε ενθαρρυντικός θεωρώντας ότι η κίνηση του Σαμαρά σήμαινε ότι ήταν βέβαιος ότι ο άνθρωπος του θα γίνει πρόεδρος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ