Ποιοι λένε «όχι», ποιοι ψηφίζουν Δήμα και ποιοι... Κουβέλη - Κρίσιμες μέρες για την εκλογή Προέδρου!

Συνεχίζονται οι δηλώσεις ανεξάρτητων βουλευτών σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν στην επερχόμενη τριπλή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σε τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλα ΜΜΕ.

Ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου χαρακτήρισε τον κ.Δήμα «ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο, στο οποίο δεν έχεις να καταλογίσεις κάτι. Η πολιτική του διαδρομή είναι τέτοια που πραγματικά είναι αξιέπαινη, αλλά είναι μία στενή κομματική επιλογή. Είναι ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, πραγματικά είναι μία στενή κομματική επιλογή, όχι έτσι όπως την περίμενα εγώ, αλλά και πάρα πολλοί εκ των βουλευτών ... Το πνεύμα του Συντάγματος είναι η συναίνεση και η ευρύτερη συσπείρωση, γιατί ζητάει τουλάχιστον 180 βουλευτές. Ο κ. Δήμας θα ήταν πολύ καλός για την κυβερνητική πλειοψηφία. Όταν ζητάει, λοιπόν και τη δική μου ψήφο που είμαι ένας βουλευτής που δεν είμαι κυβερνητικός, πρέπει να είναι αποτέλεσμα συναινετικής διαδικασίας η επιλογή του προσώπου. Είμαι επιφυλακτικός δεν θα σας το κρύβω». Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αν και έχει αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ, όταν ερωτήθηκε τι θα κάνει εάν στην τρίτη ψηφοφορία προκύψει υποψηφιότητα Κουβέλη απάντησε: «Όπως το έχω ξαναδηλώσει, τον κ. Κουβέλη θα τον ψήφιζα».

Ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Πάρις Μουτσινάς επανέλαβε και σήμερα ότι «από την αρχή έλεγα ότι δεν θα νομιμοποιήσω ποτέ την καταστροφική πολιτική αυτής της κυβέρνησης, με την ψήφο μου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, επειδή είμαι ένα υπεύθυνο άτομο, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές είχαμε αρχίσει να προωθούμε ένα σενάριο, το οποίο το είπαμε πολλές φορές και στη Βουλή και παρανοήθηκε: την εθνική συνεννόηση χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο ... Λειτουργώ κατά συνείδηση και με βάση αυτά που λέω. Δεν βλέπω κάτι σήμερα με το οποίο μπορώ να επικοινωνήσω πολιτικά».

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος υποστήριξε ότι «αν δεν υπάρξει συνεννόηση, που ακόμα υπάρχει χρόνος να υπάρξει, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ψηφίσω Πρόεδρο Δημοκρατίας και δεν θα συνεργαστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο ίδιος υποστήριξε ότι επιλογή Δήμα δείχνει ηττοπάθεια και χαρακτήρισε τον υποψήφιο που προτείνουν Σαμαράς-Βενιζέλος «αναλώσιμο».

Δύο τάσεις στους... πρώην Ανεξάρτητους Ελληνες

Η πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή ήταν η πιο ξεκάθαρη από τους βουλευτές που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και πήραν θέση σήμερα. «Όχι, δεν θα ψηφίσω τον κ. Δήμα. Το είχα δηλώσει πολύ καιρό ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω. Δεν είναι θέμα προσώπου. Δεν υπήρχε περίπτωση όποιο και να ήταν το πρόσωπο, γιατί θεωρώ ότι είναι η ασφαλιστική δικλείδα που ευτυχώς υπάρχει στο σύνταγμα προκειμένου η χώρα να τελειώσει με αυτή την πολιτική ... Λυπάμαι που ως βουλευτής δεν ασκήσω αυτό το δικαίωμα που είναι να ψηφίσω για τον υπέρτατο θεσμό της χώρας που είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ωστόσο, σας είπα ότι θεωρώ ότι είναι αδιέξοδη αυτή η πολιτική κι εγώ δεν μπορώ να συμπράξω και να δώσω στην ουσία την ψήφο μου προκειμένου να συνεχίσει αυτή η μνημονιακή πολιτική του Σαμαρά και του Βενιζέλου που κατά την άποψή μου οδήγησε τους συμπολίτες μου σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση».

Αντίθετα, άλλοι συνάδελφοί της εμφανίζονται... διαλλακτικότεροι, είτε λόγω του ίδιου του υποψηφίου είτε λόγω του στόχου της αποφυγής των πρόωρων εκλογών.

Ο πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς εμφανίστηκε θετικός στην υποψηφιότητα Δήμα, χωρίς ωστόσο να κλείσει τελείως το παράθυρο σε άλλες... σειρήνες: «Μέχρι πρότινος έλεγα 50% είμαι να ψηφίσω και 50% να μην ψηφίσω. Τώρα που είναι ο κ. Δήμας, τον οποίο τον γνωρίζω, είχαμε συνυπηρετήσει στη βουλή αρκετά χρόνια, είναι ένας άνθρωπος που πιστεύω θα δουλέψει σωστά. Έτσι, λοιπόν, οι πιθανότητες μου να ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν ανέβει στο 70-80%».

Ο πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Νταβρής είπε ότι «ίσως στηρίξω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ... Υπάρχουν πιέσεις από φίλους που λένε όχι, θα πρέπει να πάμε σε εκλογές, αλλά οι περισσότερες πιέσεις μάλλον συνάδουν με αυτό που βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, αλλά και η κοινή γνώμη δεν θέλει εκλογές».

Ο πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος δήλωσε χτες ότι δεν θα ψηφίσει πρόεδρο, λέγοντας: «Παραμένω σταθερός στη θέση μου. Δεν αλλάζει τίποτα από την επιλογή του Σταύρου Δήμα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς... σενάρια».

Αντίστοιχη θέση πήρε η πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα: «Εύχομαι και ελπίζω να αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, εγώ δεν θα ψηφίσω Πρόεδρο Δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ