Όλες οι αντιδράσεις των κομμάτων για την επιλογή του Σταύρου Δήμα - Βγαίνουν τα κομπιουτεράκια για τα... αριθμητικά σενάρια της εκλογής

Την αισιοδοξία του πως θα βρεθούν οι 180 βουλευτές ώστε να μπορέσει να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε ο Σταύρος Δήμας φτάνοντας στο πολιτικό του γραφείο, λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Δήμας ευχαρίστησε μιλώντας στους δημοσιογράφους τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τις κοινοβουλευτικές ομάδες που θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του αλλά και εκείνες τις δυνάμεις που παρά την άρνησή τους εκφράστηκαν με καλά λόγια για το πρόσωπό του. Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την ανάγκη ενότητας που απαιτείται αυτή τη στιγμή από όλους προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση.

Βγαίνουν τα... κομπιουτεράκια! 

Ωστόσο, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι. Παρότι κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα πράξουν οι βουλευτές, εντούτοις τα στοιχεία δεν είναι ευνοϊκά για την κυβέρνηση. Η επιλογή του Σταύρου Δήμα έγινε από την κυβέρνηση γιατί είναι ένας φιλοευρωπαϊστής πολιτικός, έμπειρος κοινοβουλευτικός και άνθρωπος χαμηλών τόνων με ειδικό βάρος στην Κεντροδεξιά. Σαμαράς και Βενιζέλος προσδοκούν ότι ο Σταύρος Δήμας θα κατορθώσει να διεμβολίσει την αντιπολίτευση και να αλιεύσει ψήφους από τους ΑΝΕΛ και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Εντούτοις, οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Ξεκάθαρο «όχι» από την αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο. Ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ανέφερε σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τρέφει εκτίμηση για το πρόσωπο του Σταύρου Δήμα, αλλά δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Με σημερινή ανακοίνωσή της και η ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα στηρίξει την εκλογή Προέδρου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος: «Η Δημοκρατική Αριστερά, με απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της, έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, με το σκεπτικό ότι δεν προτίθεται να συμβάλει στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση. Οι πολιτικές εξελίξεις και το θέμα της εκλογής θα συζητηθούν σε κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα».

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος δείχνει αποφασισμένος να μποϊκοτάρει την εκλογή Προέδρου και θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να συγκρατήσει τους 12 βουλευτές που απέμειναν στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Δύσκολα είναι τα μαθηματικά και στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι είναι μοιρασμένοι ανάμεσα στο μέτωπο των «ναι» και των «όχι». ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ.

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων για την υποψηφιότητα

Αντιδράσεις των κομμάτων τόσο για το πρόσωπο όσο και γενικά για την προεδρική εκλογή προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να επιλέξει τον πρώην επίτροπο της ΕΕ και πρώην υπουργό Σταύρο Δήμα ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την πρώτη στιγμή με ευθύτητα και εντιμότητα είπαμε ότι για εμάς δεν τίθεται θέμα προσώπου, αλλά απαιτείται να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα, να πάμε σε εκλογές τώρα», σχολίασε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ.

Για «ανάκληση εφεδρειών» έκανε λόγο το Ποτάμι, αναφέροντας ότι, μολονότι ο κ. Δήμας «υπήρξε ένας έντιμος και μετριοπαθής πολιτικός», ήταν «περιχαρακωμένος στα στενά όρια του κομματικού συστήματος».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ