Τηρείτε κατά γράμμα τη μεσογειακή διατροφή; Τότε θα ζήσετε περισσότερο! Ποιο είναι το περίφημο μυστικό της;

Η συμβολή της Μεσογειακής διατροφής στη μακροζωία είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, όμως νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν την παραπάνω παραδοχή. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BritishMedical Journal αναφέρει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής, καθώς σχετίζεται με μεγαλύτερο μήκος των τελομερών, που αποτελούν επιστημονικά καθιερωμένο δείκτη γήρανσης των κυττάρων.

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, ξηροί καρποί, όσπρια και σπόρους, υψηλή πρόσληψη ελαιολάδου και χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπών, υψηλή πρόσληψη ψαριών, χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και πουλερικών και τακτική αλλά μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ειδικά το κρασί με τα γεύματα). Τα τελομερή βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και έχουν ως έργο τους να σταματούν την αλλοίωσή τους και να διασώσουν την κωδικοποίηση των γενετικών κωδίκων που αυτά περιέχουν.

Σε υγιή άτομα, τα τελομερή μειώνονται σε μήκος σταδιακά σε όλη τη ζωή, κατά το ήμισυ από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, και κατά το υπόλοιπο ήμισυ σε πολύ ηλικιωμένα άτομα. Μικρότερα σε μήκος τελομερή σχετίζονται συνεπώς με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση ζάχαρης, έχουν συνδεθεί με τους μικρότερα με μήκος τελομερή, συγκριτικά με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν έχουν τις παραπάνω βλαβερές συνήθειες. Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή έχουν επίσης σχετιστεί με μείωση των τελομερών. 

Δεδομένου ότι τα φρούτα, τα λαχανικά, και τα καρύδια, βασικά συστατικά της μεσογειακής δίαιτας, έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών από το Χάρβαρντ εξέτασαν κατά πόσον η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συνδέεται με μεγαλύτερο μήκος των τελομερών. Ανέλυσαν στοιχεία για 4.676 υγιείς γυναίκες μέσης ηλικίας, οι οποίες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια διατροφής, και υπέβαλαν εξέταση αίματος για τη μέτρηση του μήκους των τελομερών. Η μελέτη αυτή έδειξε θριαμβευτικά αποτελέσματα υπέρ της Μεσογειακής διατροφής, η οποία βρέθηκε να σχετίζεται σημαντικά με μεγαλύτερα σε μήκος τελομερή.

Ποιο είναι το μυστικό της μεσογειακής διατροφής

Ο χημικός συνδυασμός του ελαιόλαδου και της σαλάτας αιτιολογεί τις υγιεινές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων.

Όταν το ακόρεστο λίπος στο παρθένο ελαιόλαδο και τα νιτρώδη ή νιτρικά άλατα των λαχανικών «παντρεύονται» χημικά, τότε δημιουργούν μέσα στο σώμα μια κατηγορία ωφέλιμων νιτρικών λιπαρών οξέων, τα οποία ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς μπλοκάρουν τη δράση ενός ενζύμου, του εποξειδίου υδρολάσης.

Αυτό διαπιστώνουν οι μελέτες σε πειραματόζωα (ποντίκια), που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιαγγειακής βιοχημείας Φίλιπ  Ίτον.

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν για ποιον λόγο οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, των Ιταλών και των Ισπανών ωφελούν την υγεία, ιδίως την καρδιά, σύμφωνα με αρκετές προηγούμενες μελέτες.

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, πουλερικά και ψάρια, και λιγότερα κόκκινα κρέατα και βούτυρα ή άλλα ζωικά λίπη.

Αν και κάθε ένα από τα επιμέρους συστατικά της μεσογειακής «κουζίνας» έχει τα δικά του διατροφικά οφέλη, κύριο ζητούμενο παραμένει τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει υγιεινή αυτή τη διατροφή, παρόλο που περιέχει λίπη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ανακάλυψαν στη «συνάντηση» του ελαιόλαδου με τα λαχανικά, που έχει ως αποτέλεσμα, λόγω της σχετικής βιοχημικής αντίδρασης μέσα στον οργανισμό, τη δημιουργία νιτρικών λιπαρών οξέων.

Σύμφωνα με τον Ίτον, «πρόκειται για έναν προστατευτικό μηχανισμό της φύσης. Αν καταφέρουμε να τον αξιοποιήσουμε, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και για την πρόληψη της καρδιοπάθειας».

Ήδη οι επιστήμονες σχεδιάζουν σχετικές κλινικές δοκιμές με ανθρώπους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ