Το μέγεθος δεν μετράει : Έξι «σούπερ» σπόροι και τα οφέλη τους στην υγεία

Συνήθως όταν ακούμε για «σούπερ τροφές» το μυαλό μας πάει σε συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και κάθε λογής ιχνοστοιχεία. 

Όμως οι «μεγάλες» αυτές τροφές δεν είναι οι μοναδικοί θρεπτικοί θησαυροί που μπορούμε να βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Υπάρχουν και άλλοι, μικρότεροι οι οποίοι όμως δεν υστερούν ούτε σε γεύση ούτε σε θρεπτικά συστατικά, παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως να μην μας… γεμίζουν το μάτι. Ήρθε λοιπόν η ώρα να καλωσορίσουμε τους σπόρους στη διατροφή μας, μέσα από έξι σούπερ θρεπτικά παραδείγματα. 

Ρόδι 

Εκτός από... καλοτυχία οι σπόροι του ροδιού περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, καροτένιων και βιταμίνης C. Οι τρεις τελευταίες είναι πολύ σημαντικές, αφού σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του ροδιού παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για πλήθος ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, γήρανση του δέρματος κτλ. Ο χυμός του συνιστάται επίσης, να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης ή έπειτα από αυτήν, αφού φαίνεται να αυξάνει την αιματική παραγωγή και να μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Βάλτε τα σπόρια σαν τόπινγκ στις σαλάτες, απολαύστε τα σκέτα ή σε χυμούς. 

Chia 

Το φυτό αυτό ανήκει στην οικογένεια της μέντας, και εφοδιάζει τον οργανισμό με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, την οποία μάλιστα περιέχει περίπου σε διπλή δόση από κάθε άλλο καρπό ή σπόρο. Οι σπόροι του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και καθαρίζουν την πεπτική οδό, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα φλεγμονής του εντέρου. Καταναλώστε τους μέσα σε smoothies, πασπαλίστε τη σαλάτα σας με αυτούς ή ανακατέψτε τους με τυρί κότατζ για ένα υγιεινό σνακ.

Σπόροι Κάνναβης 

Ιδιαίτερα δημοφιλείς στους χορτοφάγους, οι σπόροι αυτοί περιλαμβάνουν και τα 20 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για να «χτίσει» μυϊκή μάζα, ενώ είναι πλούσιοι σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα στην κατάλληλη αναλογία για να απορροφηθούν σωστά από τον οργανισμό. Οι σπόροι αυτοί αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, με την μορφή της α,β,γ και δ τοκοφερόλης. Πωλούνται σε αποφλοιωμένη και αναποφλοίωτη μορφή, με τη δεύτερη να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μπορείτε να τους καταναλώσετε ωμούς (η γεύση τους θυμίζει άψητο φυστίκι) ή χτυπημένους σε smoothies και shakes.

Κολοκυθόσποροι 

Ο γνωστός μας… πασατέμπος αποτελεί το πιο θρεπτικό κομμάτι της κολοκύθας και είναι πλούσιος σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και λινολεϊκό οξύ. Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη υπολογίζεται στο 30-40%, ενώ έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο σπόρο, συστατικό απαραίτητο για να δώσει ενέργεια στον οργανισμό. Περιέχει επίσης απαραίτητα μέταλλα όπως ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο και μαγγάνικο, καθώς επίσης και βιταμίνες E, C, Κ και ορισμένες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ψήστε μια κούπα πασατέμπου με μισή κουταλιά του γλυκού πάπρικα, λίγο τσίλι και αλάτι και έχετε ένα εύκολο σνακ.

Σουσάμι 

Το σουσάμι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη), ιδιαίτερα χρήσιμες για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Περιέχει σε ποσοστό 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα, τα οποία συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος, κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6). Ταιριάζει ιδανικά με τις περισσότερες σαλάτες, ενώ μπορείτε να το απολαύσετε και στο παστέλι σε συνδυασμό με το επίσης θρεπτικό μέλι.

Λιναρόσπορος 

Το αποσταγμένο λάδι του έχει γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένο σε πολλά συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα 3-6-9 λιπαρά οξέα, κυρίως λόγω της συνεισφορά του στην λιποδιάλυση. Πέρα από αυτό, τα συγκεκριμένα σπόρια προσφέρουν και μια καλή δόση από φυτικές ίνες, που σε συνδυασμό με την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης θα διαλυθούν αργά στο στομάχι σας, κρατώντας σας χορτασμένους για αρκετή ώρα. Συνδυάστε τον με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή με τυρί κότατζ και να έχετε ένα πλήρες γεύμα που θα σας "γεμίσει" χωρίς περιττές θερμίδες.

Πηγή: in2life.gr - Νικόλας Γεωργιακώδης 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ