Τοp Woman η Αικατερίνη Μαλαματίνα, η "βασίλισσα" της ρετσίνας: Ο "κίτρινος χρυσός" του κρασιού της ρέει σε 25 χώρες!

Σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής σε νέα δεδομένα οδεύει η διοίκηση της εταιρείας «Μαλαματίνα», με γνώμονα το ισχυρό brand name της ομώνυμης ρετσίνας, στοχεύοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας, με στόχο να αντισταθμίσει τις εγχώριες πιέσεις ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.

Η «διεθνοποίηση» της ιστορικής ελληνικής φίρμας, μέσω προώθησης των προϊόντων της στα ράφια μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου στο εξωτερικό, αποτελεί την επόμενη πρόκληση της ελληνικής οινοποιητικής επιχείρησης, που συμπληρώνει φέτος 120 χρόνια ιστορίας.

Η παραγωγή της ρετσίνας Μαλαματίνας αποτελεί δημιούργημα της πάππου προς πάππου δράσης της οικογένειας Μαλαματίνα, η οποία ξεκινά από το νησί της Τενέδου - προσαρτημένο στην Ελλάδα ως και τη Μικρασιάτικη Καταστροφή. Ωστόσο, η «επίσημη» οινοποιητική δράση της οικογένειας έχει καταχωρισθεί στον Ευάγγελο Μαλαματίνα, ο οποίος και ίδρυσε την οινοποιητική μονάδα Μαλαματίνα. Τα πρώτα θεμέλια μπαίνουν το 1860, όταν ο Ευστράτιος Μαλαματίνας επιδόθηκε στην καλλιέργεια των αμπελιών του στην Τένεδο, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της οικογενειακής παράδοσης στην παραγωγή κρασιού. Με τη Μικρασιάτικη Καταστροφή του 1922 η Τένεδος και η Ίμβρος περνούν στην κατοχή της Τουρκίας, και επομένως η οικογένεια ακολουθεί το γενικότερο κλίμα ανταλλαγής πληθυσμών της εποχής.

Έχοντας εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη, ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας αναλαμβάνει τα ηνία, δημιουργώντας το 1895 το πρώτο οινοποιείο στην περιοχή υπό το όνομα της «χαμένης» του ιδιαίτερης πατρίδας του. Το οινοποιείο «Η Τένεδος» θα απλώσει τα φτερά του και εκτός Αλεξανδρούπολης, μιας και ο Κωνσταντίνος θα καταφέρει να ιδρύσει οινοποιία σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως στο Πόρτο Λάγος και στην Αυλίδα το 1934. Ο Κωνσταντίνος όμως είναι και αυτός που θα ξεκινήσει την παραγωγή συγκεκριμένα του είδους της ρετσίνας και θα αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου σε αυτή, όπως άλλωστε θα κάνει στην πορεία και ο γιος του Ευάγγελος που θα τον διαδεχθεί.

Το ζεύγος Μαλαματίνα με την κόρη τους και τον πρώην νομάρχη - περιφερειάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη

Το οινοποιείο του Φάρου, στην Εύβοια, θα πρωτοπορήσει μιας και αποτέλεσε το πρώτο εν Ελλάδι που το 1986 λειτούργησε με πνευματικά πιεστήρια, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα είχε αντικαταστήσει τις τσιμεντένιες δεξαμενές με τις νέες τότε ανοξείδωτες.

Είναι από τα πρώτα οινοποιεία στη χώρα μας που εγκατέστησε τα πνευματικά πιεστήρια. Διαθέτει επτά πνευματικά πιεστήρια που έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται μέχρι και 2.000 τόνους την ημέρα, 150 σύγχρονες ανοξείδωτες δεξαμενές με χωρητικότητα που αγγίζει τους 20.000 τόνους, εξελιγμένα συστήματα ψύξεως γλεύκους (μούστου) και τελευταίας τεχνολογίας βιολογικό καθαρισμό για την προστασία του περιβάλλοντος.

Και υπό το ίδιο πνεύμα ανανέωσης κυμάνθηκαν όλες οι δραστηριότητες της οινοποίησης, καθώς υιοθετήθηκαν όλες οι πιθανές καινοτομίες ούτως ώστε να παράγεται ένα παραδοσιακό προϊόν με τον πιο σύγχρονο τρόπο. Ο Ευάγγελος Μαλαματίνας δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, αφού πρωτοπόρησε και στη διαδικασία της εμφιάλωσης, όταν το 1957 επένδυσε στην εμφιάλωση ενός προϊόντος που ως τότε διακινούνταν χύμα στην αγορά.

Οι εκπρόσωποι της τέταρτης γενιάς της οικογένειας Μαλαματίνα αναλαμβάνουν την εταιρεία από τη δεκαετία του 1980.
Ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας και η σύζυγός του Αικατερίνη, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, με τις παρεμβάσεις τους θέτουν σε νέα αναπτυξιακή τροχιά την επιχείρηση και την προετοιμάζουν για το μέλλον. Σήμερα, αποτελούν το διοικητικό δίδυμο της εταιρείας. Διοικώντας την επιχείρηση δυναμικά με διορατικότητα, καινοτομία, και σεβασμό στην ιστορία της, δίνουν έμφαση στην ποιότητα και διευρύνουν τις δραστηριότητές της, μετατρέποντάς την σταδιακά σε όμιλο. Μαζί τους βρίσκεται και η πέμπτη γενιά της οικογένειας, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της εταιρείας και την εξέλιξή της.

Εξαγωγές
Η ρετσίνα Μαλαματίνα ταξιδεύει σε 25 χώρες, με κύριους εξαγωγικούς προορισμούς, τον Καναδά, την Αμερική, την Αυστραλία, τη γείτονα Δυτική Ευρώπη και προσφάτως την Κίνα, ενώ εν όψει βρίσκονται τα σχέδια για εισχώρηση στην αγορά της Ρωσίας δημιουργώντας έτσι ένα πλήρες χάρτη προορισμών ανά τον κόσμο.
Με τα χρόνια η εταιρεία μετατρέπεται σε όμιλο, και στο πλαίσια μιας πιο διαφοροποιημένης επέκτασης η επιχείρηση πειραματίζεται από το 2007 με τη θυγατρική Δουμπιά, που συσκευάζει και διακινεί φυσικό μεταλλικό νερό. Οι προσεκτικές και επιλεκτικές αυτές επεκτάσεις στα προϊόντα της εταιρείας ακολουθήθηκαν και από επενδύσεις σε εγκαταστάσεις, δεδομένου πως η εταιρεία Μαλαματίνα κατέχει πια πέντε μονάδες, οι τέσσερις εκ των οποίων αποτελούν οινοποιητικά εργαστήρια και η πέμπτη το εμφιαλωτήριο.

Success story

Τα πρώτα θεμέλια μπαίνουν το 1860, όταν ο Ευστράτιος Μαλαματίνας επιδόθηκε στην καλλιέργεια των αμπελιών στην Τένεδο.
Ο Ευάγγελος Μαλαματίνας βραβεύτηκε από την Ενωση Ελλήνων Χημικών, το 1988, για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη της οινολογίας.
Το παλαιότερο και μεγαλύτερο οινοποιείο δημιουργήθηκε το 1937 και μέχρι σήμερα διαθέτει πανελλήνια πρωτοπορία.
Το δεύτερο, ιδιόκτητο, οινοποιείο Ριτσώνας, διαθέτει τρία πνευματικά πιεστήρια δυναμικότητας πατήματος 400 τόνων σταφυλιών την ημέρα.
Το τρίτο οινοποιείο δημιουργήθηκε το 2003, διαθέτοντας 4 πνευματικά πιεστήρια

Πηγή: imerisia.gr

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ