Δημοσκόπηση της Interview - Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι εκλογές, θέλουν οι Έλληνες - Στο 3,1% η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ!

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ζητά εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Αυτό είναι το βασικό εύρημα της δημοσκόπησης εταιρείας Interview για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Το 57% των ερωτηθέντων επιθυμεί εκλογή Προέδρου έναντι 37% που ζητά άμεσα εκλογές. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη περίπτωση το 81% επιθυμεί εκλογή προέδρου έναντι του 10% που θέλει πρόωρες εκλογές, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το 71% θέλει πρόωρες εκλογές και το 24% εκλογή προέδρου. Δηλαδή 1 στους 4 οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρά την επίδημη γραμμή του κόμματος.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 3,1% έναντι της Νέας Δημοκρατίας και προηγείται με ποσοστό 28,6% έναντι 25,5%. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 5,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ (4,6%), το Ποτάμι (4,1%), η Χρυσή Αυγή (3,9%), οι ΑΝΕΛ (2,2%) και η ΔΗΜΑΡ (1,4%). Ακόμη, το 11% δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 8,2% απαντούν «άλλο κόμμα» και το 5% επιλέγει «λευκό- άκυρο». Οπως επισημαίνουν εκλογικοί παρατηρητές, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «διασφαλιστεί», αφού ένα μεγάλο ποσοστό, που πλησιάζει το 20%, ανήκει στους αναποφάσιστους. Συγκεκριμένα, 8,2% απαντά «άλλο», 11% είναι αναποφάσιστοι και 5% επιλέγει «άκυρο, λευκό».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει «πιάσει ταβάνι», αφού βρίσκεται στο 80%, ενώ η συσπείρωση της Ν.Δ. αγγίζει το 67%. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμούν πως η κυβερνητική πολιτική, δείχνοντας κοινωνικό πρόσωπο και ξεπερνώντας τον τελευταίο κάβο με την τρόικα, θα μπορέσει να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς «απέναντι στο λαϊκισμό και τις ανέξοδες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς με 39%, με διαφορά δέκα μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 26% απάντησε «κανένας».

Η αποχώρηση του Παναγιώτη Μελά από το κόμμα του Πάνου Καμμένου ήταν μια ακόμη ένδειξη ότι οι ΑΝ.ΕΛ. φυλλορροούν, ενώ οι καταγγελίες της Χρυσούλας Ξουλίδου περί απόπειρας χρηματισμού δεν είχαν επικοινωνιακά το αποτέλεσμα που θα περίμενε ο πρόεδρος του κόμματος. Σε πολύ χαμηλά ποσοστά διατηρείται η ΔΗΜ.ΑΡ., την οποία η έρευνα της Interview εμφανίζει στο 1,4%

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ