Made in Greece ο Παύλος Αλιβιζάτος - υποψήφιος για Νόμπελ Χημείας 2013 & πατέρας της Νανοτεχνολογίας!

Με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής τιμήθηκε από την ελληνική Πολιτεία για την προσφορά του στην επιστήμη ο πρωτοπόρος της νανοτεχνολογίας, ομογενής καθηγητής Παύλος Αλιβιζάτος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Την τιμητική διάκριση, εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, απένειμε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος εξήρε το έργο και την προσφορά του Ελληνοαμερικανού καθηγητή, του «πατέρα της νανοτεχνολογίας», όπως ονομάστηκε από διεθνείς επιστημονικούς κύκλους.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να λαμβάνω αυτό το βραβείο από την πατρίδα μου, την Ελλάδα. Σπούδασα στην Ελλάδα και τα χρόνια που πέρασα εκεί άλλαξαν τη ζωή μου για πάντα» δήλωσε ο κ. Αλιβιζάτος και πρόσθεσε: «Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη σε όλους τους Έλληνες για την επιρροή που άσκησαν πάνω μου όταν ήμουν νέος, η οποία με βοήθησε αργότερα στη ζωή μου να προχωρήσω σε επιστημονικά επιτεύγματα. Θέλω ακόμη να πω στους πολίτες της Ελλάδας πως όλοι ελπίζουμε να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους για το μέλλον και να δημιουργήσουν κάτι ιδιαίτερο στη χώρα».

Ο κ. Αλιβιζάτος συσχέτισε ακόμη την επιστήμη του με την Αρχαία Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «όπως όλα τα σπουδαία πράγματα, έτσι και η νανοτεχνολογία βρίσκει τις απαρχές της στη σκέψη του Δημόκριτου, ο οποίος διατύπωσε μια πρώιμη ατομική θεωρία».

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και από το 2009, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, ο κ. Αλιβιζάτος ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2013. Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1959 και σε ηλικία δέκα ετών μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου φοίτησε στο γυμνάσιο και έμαθε καλύτερα ελληνικά και μελέτησε τον ελληνικό πολιτισμό. Στη συνέχεια, επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε και έκανε μια λαμπρή καριέρα. Θεωρείται αυθεντία σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της νανοτεχνολογίας και γενικότερα της χημείας. Είναι κάτοχος αρκετών επιστημονικών διακρίσεων και βραβείων. Επίσης, είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και αρκετών επιστημονικών φορέων, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Με όλη την ομάδα του

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ