Reuters: «Παράταση του Μνημονίου ως τον Ιούνιο του 2015 εξετάζει η Ευρωζώνη»

Παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2015 -και όχι «ενός μήνα» όπως διαρρέει η Αθήνα- του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μελετούν οι υπουργοί της ευρωζώνης.

Παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2015 -και όχι «ενός μήνα» όπως διαρρέει η Αθήνα- του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μελετούν οι υπουργοί της ευρωζώνης. Σε έγγραφο που συζητείται απόψει στο Euroworking Group προβλέπονται τρία σενάρια: Να παραταθεί το Μνημόνιο για ένα τρίμηνο, να παραταθεί για ένα εξάμηνο και να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2016, οπότε λήγει το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το euroworking group στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν έτοιμο έγγραφο, για να το παρουσιάσουν στο Eurogroup της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου, με το οποίο θα προβλέπεται 6μηνη παράταση στο πρόγραμμα, ώστε «να δώσουν στην Αθήνα περισσότερο χρόνο, προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους που τίθενται.

Οπως αναφέρει μάλιστα, το διεθνές πρακτορείο, η παράταση του προγράμματος πάνω από μερικές εβδομάδες, δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Ελληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να εξασφαλίσει την εκλογή του υποψηφίου που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Reuters αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι δεν έχει υπόψιν του αίτημα των δανειστών για παράταση.

Το εν λόγω έγγραφο πάντως προβλέπει 3 σενάρια: Ενα για εξάμηνη παράταση, ένα για παράταση τριών μηνών (μέχρι τον Μάρτιο του 2015 και ένα για παράταση μέχρι τον... Απρίλιο του 2016 για να συμπέσει με το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ, μια παράταση που πάντως, όπως αναγράφεται, «θα είναι δύσκολο να ερμηνευθεί ως τεχνική».

Τι λέει η ελληνική πλευρά: Χάθηκε το Eurogroup – Αγώνας δρόμου για τις 14 Δεκέμβρη

Ολοταχώς για παράταση πάει το ισχύον πρόγραμμα και πλέον η Αθήνα θα δώσει αγώνα για να μην περάσει η σκληρή «γραμμή» για παράταση 6 μηνών, την οποία επικαλείται το Reuters. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο σημερινό EWG επιβεβαιώθηκε ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας έως τη Δευτέρα και τώρα θα... τρέξουμε έως τα μέσα του μήνα.

«Στη σημερινή συζήτηση στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και διατυπώθηκε η έντονη προτροπή του οργάνου να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης. Δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων ίσως απαιτηθεί μια βραχυχρόνια «τεχνική» παράταση. Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 08/12/2014», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν έθεσε θέμα εξάμηνης παράτασης του προγράμματος, αφού η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αρκεί ένα διάστημα λίγων μηνών, προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή στις 9 το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ