Made in Greece: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην πρώτη μεγάλη συνέντευξή του για τη ζωή του στην Αμερική!

Στο Μιλγουόκι, με οποιονδήποτε και να πιάσει κανείς την κουβέντα για τους Μπακς, στα πρώτα είκοσι δευτερόλεπτα θα ακούσει για το δίδυμο των 19χρονων “πενταδάτων”, για την επιλογή στο ντραφτ του Τζαμπάρι Πάρκερ, που θα βοηθήσει πολύ την ομάδα και από ‘κει πέρα, ο Giannis έκανε αυτό το κάρφωμα, ο Giannis έκανε φοβερή τάπα, μας πως τρέχει έτσι ο Giannis, πόσο εντυπωσιακό ball-handling έχει ο Giannis! Αλλά και τι cool παιδί που είναι ο Giannis, πως χορεύει τόσο ωραία, τι όμορφο χαμόγελο έχει και πόσο θα ήθελα μία φωτογραφία με τον Giannis… 

Δε συζητάμε τι συμβαίνει αν επισκεφτεί κάποιος το γήπεδο για έναν εντός έδρας αγώνα... Οι κάμερες είναι μονίμως στραμένες πάνω του, βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις διαφημίσεις των χορηγών, ενώ στην μπουτίκ των "ελαφιών", η φανέλα του και t-shirts με το όνομά του, πουλάνε στο full!

Antetokoumpo-mania λοιπόν, στον ύψιστο βαθμό, αλλά κατ’ ουσίαν Giannis. O κόσμος τον λατρεύει, η ομάδα το ίδιο και εκμεταλεύεται στο έπακρο το “γκελ” που κάνει στον κόσμο, όχι μόνο του Ουισκόνσιν, αλλά παντού στο ΝΒΑ και φέτος με τον Τζέϊσον Κιντ στον πάγκο, όλοι πιστεύουν ότι ο 19χρονος παίκτης-φαινόμενο από την Ελλάδα, θα θέσει τις πιο ισχυρές βάσεις για την εκτόξευση της καριέρας του. Όλα βέβαια, γίονονται με τον σωστό προγραμματισμό, με νορμάλ βήματα και χωρίς να υπάρχει βιασύνη.    

Η κινητήριος δύναμη του Γιάννη Αντετοκούνμπο, όμως, όπως τον ζήσαμε αυτές τις μέρες εντός έδρας, είναι το δέσιμο με την οικογένειά του. Είναι “βασιλιάς” και τρομερά δημοφιλής και δεν δίνει... δεκάρα. Δεν βγαίνει καθόλου έξω, γιατί τον ελεύθερο χρόνο του, προτιμά να τον ξοδεύει με τα μικρότερα αδέλφια του (τον Κώστα και τον Άλεξ) που πάνε σχολείο και παίζουν μπάσκετ, να μιλάει ατελείωτες ώρες μέσω διαδικτύου με τον μεγαλύτερο Θανάση, που ζει σε προάστιο της Νέας Υόρκης και παίζει στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ και φυσικά να απολαμβάνει τους γονείς του, που για πρώτη φορά στη ζωή τους, εδώ και κάποιους μήνες, τα έχουν όλα και δεν τους λείπει τίποτε...

Αυτός είναι λίγο πολύ ο 19χρονος Έλληνας διεθνής φόργουορντ! Μία ψυχούλα σε συσκευασία σούπερ-προικισμένου με ταλέντο και προσόντα, αθλητή, που θέλει να βλέπει τους δικούς του ευτυχισμένους, τον εαυτό του να είναι ανταγωνιστικός απέναντι στους κορυφαίους, γουστάρει πολύ τον ρόλο του πρεσβευτή του ελληνικού μπάσκετ και κάνει όνειρα να μπορεί να φτάσει στο σημείο να κατακτήσει τίτλους, στο κορυφαίο επίπεδο.

H πρώτη εφετινή “ελληνική βραδιά” στο ΝΒΑ, είχε πολύ περισσότερη λάμψη από πέρυσι, με σένα σε σαφώς πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Παπανικολάου να δείχνει ότι ανήκει εδώ και τους Έλληνες φιλάθλους να σας παρακολουθούν απ’ όλα τα μέρη της γης... Εσύ πως το έζησες το παιχνίδι;

«Μπορεί να χάσαμε, αλλά έγινε ένα φανταστικό ματς και χάρηκα πολύ που έπαιξα εναντίον του Κώστα! Στο πρώτο μέρος, δείξαμε ότι θα μπορέσουμε να κοντράρουμε τους Ρόκετς, αλλά πολύ γρήγορα μας πήραν μεγάλη διαφορά και στη συνέχεια προσπαθήσαμε να ανακόψουμε το ρυθμό τους και κρατάμε την μαχητικότητα που παρουσιάσαμε.

Πως τον είδες τον Κώστα;

«Σε πολύ καλή κατάσταση! Έκανε κι ένα τρομερό κάρφωμα στην μούρη του συμπαίκτη μου (σ.σ.: Λάρι Σάντερς), που αν ήξερε τι λέω τώρα, θα νευρίαζε πολύ, αλλά δεν πειράζει! Χάρηκα για έναν συμπατριώτη μου και συμπαίκτη μου στην Εθνική ομάδα.»

Τι λέγατε στη διάρκεια του αγώνα; Σας είδαμε σε αρκετές στιγμές να μιλάτε;

«Λέγαμε τα δικά μας! Μου ‘λεγε “θα σουτάρεις κανένα τριποντάκι;” και του απαντούσα “δεν θα μου πεις εσύ πως θα παίξω, θα κάνω ότι θέλω!”... Απλά, το διασκεδάζαμε! Ξέρω πως περνάει ο Κώστας, που στην αρχή ήταν μόνος του, γιατί κι εγώ πέρυσι πέρασα την ίδια διαδικασία σε μικρότερη ηλικία και ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο...»

Ωραίο συναίσθημα να φωτογραφίζονται δύο Έλληνες με την ελληνική σημαία, σε έναν αγώνα του ΝΒΑ;

«Πάρα πολύ ωραίο και ειδικότερα επειδή ήταν ο Κώστας, που είναι “δικό μας” παιδί... Είναι πολύ όμορφο να παίζεις αντίπαλος με έναν συμπατριώτη σου...»

Ο Γιάννης απολαμβάνει τη ζωή του!

Έκανες και τη... ζαβολιά σου, προς το τέλος του παιχνιδιού με τον Χάρντεν... Τι του είπες και τον τσάντισες;

«Δεν του το είπα τίποτε, ειλικιρινά! Δεν ξέρω πως ξεκίνησε όλο αυτό, το μόνο που ήθελα ήταν να είμαι ανταγωνιστικός και να παίξω καλή άμυνα γιατί απέμεναν τρία λεπτά και παρ’ ότι ήταν δύσκολο να “γυρίσουμε” το ματς, ήθελα απλώς να τους κάνω να μας νιώσουνε και παρά τη νίκη τους, να τους δώσω να καταλάβουνε ότι δεν ξαναπεράσουνε τόσο εύκολα από το γήπεδό μας!»

Πως βιώνεις την αλλαγή του ρόλου, που έχεις φέτος; Έχεις πολύ περισσότερο χρόνο συμμετοχής, ο Κιντ σε πιστεύει, σου δίνει τη μπάλα, σου έχει πει να είσαι πιο επιθετικός και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να παίζεις ένας εναντίον ενός... Τι διαφορετικό έχεις ο νέος προπονητής σου από τον Λάρι Ντριού;

«Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι πιο άνετα από πέρυσι, έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και  προσπαθώ να κάνω  ότι καλύτερο μπορώ για να βοηθάω την ομάδα μου να κερδίζει... Τώρα για τους δύο προπονητές, είναι και οι δύο εξαιρετικοί και τους οφείλω πολλά! Πέρυσι, ο Λάρι Ντριου ήταν σαν δεύτερος πατέρας μου... Με είχε σαν παιδί του, μου έδωσε πολλές ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής που δεν περίμενα και μου έμαθε πολλά πράγματα, ενώ ο Τζέϊσον Κιντ ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια σπουδαίος παίκτης και απ’ ότι έχω διαπιστώσει, θα γίνει και πολύ καλός προπονητής. Προσπαθώ να πάρω όσα περισσότερα μπορώ και απ’ αυτόν... Έχει διαφορετικό στυλ, αφήνει πιο ελεύθερους τους παίκτες, μιλάει πολύ στον καθένα μας και μας εξηγεί τι θέλει να κάνουμε και γενικά πιστεύω ότι θα βελτιωθώ πολύ μαζί του...»

Σε λίγες μέρες θα γίνεις 20 χρονών και ήδη είσαι 3ος σκόρερ, 3ος ριμπάουντερ και 2ος μπλοκέρ της ομάδας. Νιώθεις ότι μεγαλώνουν οι ευθύνες σου;

«Να σας πω τη αλήθεια, δεν το ήξερα και γενικά δεν ασχολούμαι με τα νούμερα! Κάνω πολύ προπόνηση, φέτος ασχολούμαι λίγο περισσότερο με τα βάρη και προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς. Όσο περισσότερο παίζεις βέβαια, τόσο μεγαλύτερες ευθύνες αναλαμβάνεις. Αυτό είναι έτσι πάει...»

Ο O.JMayo πριν από λίγο σε αποκάλεσε Ούγκο... Τι είναι αυτό, καινούριο ψευδώνυμο;

«Είναι Γιάννης Ούγκο Αντετοκούνμπο! Το Ούγκο είναι το πρώτο μου όνομα, έτσι με φωνάζουν μόνο οι γονείς μου και ο O.J. Mayo, όλοι οι υπόλοιποι Γιάννη!»

Πριν από λίγες μέρες, όλη η οικογένεια ξανασμίξατε μετά από καιρό με αφορμή την γιορτή των Ευχαριστιών (Thanksgivinng)… Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποια στιγμή και τους τέσσερις Αντετοκούνμπο να πρωταγωνιστούν στο ΝΒΑ και την Εθνική ομάδα; Ξέρουμε ότι εσύ το θέλεις πολύ...

«Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι ότι σε λίγο καιρό θα ασχολούνται όλο και περισσότερο μετά αδέρφια μου, γιατί μεγαλώνουν και καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε μόνο εγώ και ο Θανάσης! Εμείς οι δύο το λέγαμε και το πιστεύαμε ότι κάποια στιγμή, θα συνυπάρξουμε όλοι μαζί, αλλά κανείς δεν μας έπαιρνε στα σοβαρά. Ο Κώστας έκλεισε πριν λίγες μέρες τα 17 του και είναι 2,06, αλλά με βάση τον σωματότυπό του, μπορεί να φτάσει και στα 2,15! Θα με περάσει σίγουρα...»

Αλήθεια πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει καλύτερος από σένα;

«Μακάρι να γίνει καλύτερος κι από μένα κι από τον Θανάση! Του εύχομαι να συνεχίσει να παίζει δυνατά και να μάχεται για να πετύχει το όνειρό του και του χρόνου που θα τελειώσει το σχολείο, θα αρχίσουν να ασχολούνται μαζί του διάφορα κολέγια, γι’ αυτό κι εγώ θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο κοντά του και να τον βοηθήσω να πάρει τη σωστή απόφαση...»

Τι θα ήθελες για Χριστουγεννιάτικο δώρο;

«Θα ήθελα πολύ κάτι, όχι για μένα, το οποίο δεν είναι υλικό και αφορά στον μεγαλύτερο αδερφό μου, τον Θανάση. Να ανέβει από το NBDL στο ΝΒΑ! Οι Νικς δεν έχουν αρχίσει καλά και πιστεύω ότι χρειάζονται έναν αθλητικό και πληθωρικό παίκτη, που μπορεί να παίξει ρόλο σε κάθε τομέα του παιχνιδιού. Εκείνος παίζει πολύ καλά με την ομάδα του (Westchester Knicks) και πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να πάρει κι αυτός την ευκαιρία του, γιατί την αξίζει. Ήρθε για μιάμιση μέρα, για το Thanksgiving και όλη η οικογένεια ξανάσμιξε και πάλι, μετά από πολύ καιρό. Περάσαμε πολύ όμορφα κι αυτό μου έδωσε φοβερή δύναμη...»

Πως εισπράτεις όλη αυτή την Antetokounmpo-mania που επικρατεί; Οι φίλαθλοι σε λατρεύουν παντού. Τι θα ήθελες να τους πεις;

«Θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ που με υποστηρίζουν και πολλοί ξενυχτάνε για να με βλέπουν και θα προσπαθήσω να τους κάνω όσο πιο πολύ περήφανους γίνεται.»

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ