Βαρύ το κλίμα στην Κυβέρνηση - Αφόρητη η πίεση της Τρόικα που απαιτεί να ισχύσουν σκληρά προληπτικά μέτρα!

Αγώνα δρόμου προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με την τρόικα, κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, το κλίμα συνεχίζει να είναι πολύ βαρύ εξαιτίας των προκλητικών απαιτήσεων των εκπροσώπων των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, το οποίο εμφανίζεται να παίζει το ρόλο του «κακού».

Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει τις επόμενες ώρες νέες απαντήσεις και διευκρινήσεις στην τρόικα, όπως αυτή ζήτησε, ωστόσο, είναι φανερή η καθυστέρηση που κάνουν οι δανειστές σε μια προσπάθεια να «σπρώξουν» προς μια παράταση του μνημονίου.

Σύμφωνα με το MEGA, η τρόικα ζήτησε διευκρινίσεις για τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ρητές δεσμεύσεις σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με πηγές των δανειστών, ζητείται από την κυβέρνηση η νομοθέτηση των διαρθρωτικών μέτρων και η ποσοτικοποίηση των ρυθμίσεων του υπουργείου Εργασίας.

Εκτιμάται, πάντως, σύμφωνα με πηγές της τρόικα, ότι το δημοσιονομικό κενό το οποίο υπολογίζουν θα μπορούσε να καλυφθεί με εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν προταθεί όπως η απόσυρση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, της επιβολής φόρου πολυτελείας και της αύξησης φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

Ζητούν δηλαδή να ισχύσουν άμεσα τα σκληρά μέτρα που είχε προτείνει η κυβέρνηση ως plan Β από τον Ιούλιο σε περίπτωση που δεν «βγει» ο προϋπολογισμός.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση δεν θα περίμενε το β' εξάμηνο του 2015 και θα έδινε στα προαναφερθέντα μέτρα χαρακτήρα προληπτικής εφαρμογής.

Δεν έχει αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, με πηγές της να κάνουν λόγο για το ερχόμενο Σάββατο εφόσον όμως καταστεί εφικτό το γεφύρωμα των διαφωνιών μέσω διεξαγωγής νέου κύκλου συζητήσεων.

Κύκλοι, ωστόσο, των δανειστών εκτιμούν ότι παραμένει μακρινό ενδεχόμενο η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, προεξοφλώντας μάλιστα παράταση του προγράμματος δίχως ωστόσο να καταλήγουν σε εκτίμηση για το εάν αυτή θα είναι μικρή για τεχνικούς λόγους ή μεγαλύτερη, δημοσιεύει η Ημερησία

Όπως μετέδωσε και ο Μανώλης Σπινθουράκης, το θέμα του χρόνου της παράτασης του προγράμματος είναι αυτό που κυριαρχεί σε κύκλους Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους εφόσον η Ελλάδα λάβει γενναίες αποφάσεις δεν θα προκύψει παρά μια μικρή παράταση.

Σε αντίθετη όμως περίπτωση, τοποθετούν την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος σε χρονικό ορίζοντας έξι μηνών και πλέον ενώ καθιστούν σαφές ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα να καταβάλλει επίσημο αίτημα τόσο για την παράταση όσο και για την προληπτική γραμμή πίστωσης, με την υποσημείωση ότι η δεύτερη δεν θα απαιτεί εκταμιεύσεις ποσών.

Το αίτημα μάλιστα για την παράταση του προγράμματος, θα πρέπει να έχει υποβληθεί σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι- έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη αντίληψη ότι δεν υπάρχει χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι αμετακίνητη στις θέσεις της, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές που δεν μπορεί να περάσει επιμένοντας στον προληπτικό χαρακτήρα των σκληρών μέτρων που απαιτεί η τρόικα να ισχύσουν άμεσα.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης επιμένουν ότι δεν δύνανται οι εκπρόσωποι των δανειστών να της συμπεριφέρονται όπως πριν δυο χρόνια και ως εκ τούτου διασαφηνίζουν ότι δεν αποδέχονται εμπροσθοβαρή υλοποίηση μέτρων, κάτι που προκαλεί και την αντίδραση των κοινοβουλευτικών ομάδων των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Αλλωστε και ο Ευ. Βενιζέλος έχει διαμηνύσει ότι το 2014 δεν είναι 2010.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ