Γιατί μυρίζει το στόμα μας το πρωί ότι και να κάνουμε το βράδυ, όσο και να πλύνουμε δόντια ή βάλουμε διάλυμα‏;

Όσο καλά κι αν βουρτσίσουμε το δόντια μας και όσο στοματικό διάλυμα κι αν χρησιμοποιήσουμε το προηγούμενο βράδυ, είναι αδύνατο να αποφύγουμε την κακοσμία του στόματος όταν ξυπνάμε.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής (AGD), η ξηροστομία και η αναπνοή από το στόμα είναι δύο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κακοσμία του στόματος (χαλίτωση), ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες της ημέρας.

Η άσχημη μυρωδιά το πρωί οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη παραγωγή σάλιου κατά τον ύπνο, εξηγεί ο Δρ Hugh Flax, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κοσμητικής Οδοντιατρικής (AACD).

Το σάλιο είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν από τη στοματική κοιλότητα τα υπολείμματα φαγητού, τα οποία αιωρούνται στο στόμα και προσελκύουν βακτήρια. Η μειωμένη παραγωγή σάλιου έχει σαν αποτέλεσμα την ξηροστομία και κατ' επέκταση την εξάπλωση των βακτηρίων. Τα βακτήρια έχουν την τάση να απελευθερώνουν πτητικές θειούχες ενώσεις (VSCs), σύνθετες ουσίες που ευθύνονται για την άσχημη μυρωδιά της αναπνοής. Τα βακτήρια «τρέφονται» με πρωτεΐνες, αμινοξέα και άλλες ουσίες που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα και ανάμεσα στα δόντια προκειμένου να παράγουν τις πτητικές θειούχες ενώσεις.

Οι συνήθειες του ύπνου επηρεάζουν τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε τη χαλίτωση το πρωί. Το ροχαλητό και η αναπνοή από το στόμα αντί για τη μύτη έχουν σαν αποτέλεσμα να ξηραίνεται περισσότερο η στοματική κοιλότητα κι έτσι η αναπνοή μυρίζει πιο άσχημα το πρωί.

Η κακοσμία του στόματος το πρωί μπορεί επίσης να συνδέεται με οδοντιατρικά προβλήματα. Βασική αιτία της χαλίτωσης είναι περιοδοντικές παθήσεις όπως η ουλίτιδα. Οι περιοδοντικές παθήσεις, με τη σειρά τους, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια, καθώς οι τοξίνες από τα βακτήρια του στόματος εισέρχονται στη ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά.

Έτσι, ο ρόλος της στοματικής υγιεινής για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας δεν είναι αμελητέος και απαιτείται η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον.

Πηγή:onmed.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ