ΣΕΤΕ: «Βόμβα» στον τουρισμό ο διπλασιασμός του ΦΠΑ - Θα «χαθούν» 3,8 δισ. ευρώ για να εισπράξει το κράτος 300 εκατ. ευρώ!

Βόμβα για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτηρίζουν οι φορείς του κλάδου την πρόταση για άυξηση του ΦΠΑ από 6,5% σε 11 ή 13%.

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Σύνεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων τονίστηκε ότι πρόκειται για «αυτοκτονία» μια τέτοια εξέλιξη και ότι θα έχει ολέθριες συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία.

Ο ΣΤΕ εκτιμά ότι ο διπλασιασμός του ΦΠΑ στον τουρισμό μπορεί να προκαλέσει τεράστιες απώλειες. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη τύπου και πραγματοποίησε SETE Intelligence, ο διπλασιασμός του ΦΠΑ θα φέρει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση οικονομικών σεναρίων για το 2015 που πραγματοποίησε το SETE Intelligence.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του Κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. Ευρώ. Η μείωση αυτή θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας (δείτε συνημμένα σχετικό υποστηρικτικό υλικό).

    Οι ζωτικής σημασίας απώλειες θα προκύψουν διότι επιβάλλοντας διπλάσιο ΦΠΑ, με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για την σεζόν του 2015, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους Tour Operators, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας την ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της χώρας μας. Η αύξηση του ΦΠΑ, θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

Οπως αναφέρει ο ΣΕΤΕ: «Τα τελευταία 2 χρόνια ο ελληνικός τουρισμός με τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε στήριξε την ελληνική οικονομία και συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα την ελληνική κοινωνία, αναλαμβάνοντας να πληρώσει το χρέος που του αναλογεί. Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε ένα οριζόντιο μέτρο καταστροφής του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΕΤΕ είναι η φωνή και δύναμη όλων όσοι εργάζονται στον τομέα του τουρισμού, στηρίζοντας ενεργά και ουσιαστικά τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κρατάνε την οικονομία της χώρας στα χέρια τους και επιχειρούν σε δύσκολο περιβάλλον. Είναι επιτακτική η ανάγκη, όλες οι αποφάσεις της Ελλάδας να λαμβάνουν υπόψη τους πρωτίστως την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Ο ΣΕΤΕ θα είναι πάντα κοντά σε κυβερνήσεις και θεσμούς που δεν χρησιμοποιούν κατά βούληση το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, δεν φρενάρουν την οικονομία της και δεν βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της».

Πηγή: imerisia.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ