Ινδικό, κινέζικο, μεξικάνικο και... λιβανέζικο: Πού να δοκιμάσετε τις καλύτερες ethnic κουζίνες στην Αθήνα!

Δεν χρειάζονται χιλιάδες ευρώ και πτήσεις δεκάδων ωρών για να γυρίσετε τον κόσμο. Μπορείτε να το κάνετε χωρίς να φύγετε από την Αθήνα, με διαβατήριο τον ουρανίσκο σας. 

Άλλωστε οι ιδιαίτερες γεύσεις, η ιεροτελεστία ενός γεύματος, οι μουσικές που το συνοδεύουν και η αισθητική ενός πολιτισμού αποτυπώνονται σε μεγάλο βαθμό σε κάτι πολύ απλό: Το φαγητό τους. Παρακάτω συγκεντρώνουμε τις αγαπημένες μας διευθύνσεις στην Αθήνα όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τον γευστικό πολιτισμό 20 διαφορετικών κουλτούρων, νόστιμα και - στις περισσότερες περιπτώσεις - οικονομικότατα.

Η Ινδία στο Kohenoor (Τριπτολέμου 41, τηλ: 2103455762)

Στον λιτό χώρο του αυθεντικού ινδικού εστιατορίου στο Γκάζι, χαλαρώνουμε με την ήρεμη ινδική μουσική και περιμένουμε να καταφτάσουν από την ανοιχτή κουζίνα οι γεύσεις του κυρίου Αλί, που μαγειρεύει σούπερ-καυτερό Tiger με κοτόπουλο, tandoori και jarahi, κεφτεδάκια από αρνίσιο κιμά με ντομάτα και κρεμμύδι (agra kakofta), samosas, tikka και υπέροχες πίτες naan chili. Καθημερινά «τρέχει» προσφορά set menu για 2 άτομα με 17,80€.

Η Ισπανία στην Taverna Catalana (Σίνα 9, Κολωνάκι, τηλ: 2103610447)

Διόρθωση: Όχι (απλώς) Ισπανία, αλλά Καταλονία. Εκεί που η κουζίνα είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη από την υπόλοιπη ισπανική χώρα και τρώνε ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και καραμελωμένα κρεμμύδια, burger με μανιτάρια και σκορδάτες patatas bravas, τοπικά αλλαντικά και κρασί από τους καταλανικούς αμπελώνες. Τέτοιες συνταγές θα δοκιμάσετε και στο μικρό και στιλάτο Taverna Catalana, πληρώνοντας περί τα 25€.

Η Κίνα στο Nama' (Κύπρου 50, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6008936) Κινέζικο εστιατόριο, αλλά με αδυναμίες και αναφορές σε άλλες ασιατικές κουζίνες όπως η ιαπωνική, η βιετναμέζικη και η πολυνησιακή, το Nama' μας έχει κερδίσει με τον φωτεινό του χώρο, τις χορταστικές του μερίδες και τους ακόμη πιο χορταστικούς του μπουφέδες κινέζικης κουζίνας (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη μπουφές απεριόριστης κατανάλωσης με κινεζικές και βιετναμέζικες λιχουδιές με 19€, κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι απεριόριστο κινέζικο και sushi με 23€ κατ' άτομο).

Η Ιαπωνία στο Koi (Νίκης 15, Σύνταγμα, τηλ: 210 3211099) Το πιο low budget ιαπωνικό εστιατόριο βρίσκεται μια ανάσα από το Σύνταγμα και σερβίρει τα κλασικά sushi, maki και nigiri, shrimp rolls, spicy crabs και πιάτα σολομού, χωρίς ο λογαριασμός να υπερβαίνει τα λογικά 15€ κατ' άτομο.

Η Ρωσία στην Βαλεντίνα (Λυκούργου 235, Καλλιθέα, τηλ: 210 9431871) Ένας μικρός θρύλος στην Καλλιθέα, η Βαλεντίνα κρύβει αυθεντικές, χορταστικές και πάμφθηνες γεύσεις πίσω από το ελαφρώς απεριποίητο «προσωπείο» του εστιατορίου της, που σερβίρει υπέροχα σασλίκ, πικάντικο πιλάφι πλοφ, ωραιότατο παραδοσιακό στρογγανόφ και ρωσικά ζυμαρικά. Θα βρείτε επίσης στο μενού και μερικές αρμένικες και ουκρανικές γεύσεις - υπολογίστε περί τα 15€ κατ' άτομο.

Η Τσεχία στο Sveijk (Ρουμπέση 8, Νέος Κόσμος, τηλ: 210 9018389) Ο "καλός στρατιώτης Σβέικ" μας τηλεμεταφέρει στον Μολδάβα με οδηγό τα αυθεντικά τσέχικα πιάτα, όπως το popradsky talir (χοιρινό σε τηγανίτα πατάτας), κλασικά knedliky και gulas, αλλά και ιδιαίτερο svickova Na Smetane (μοσχαρίσιο νουά με σάλτσα λαχανικών και κρέμας γάλακτος). Υπολογίστε περί τα 25€ μαζί με τσέχικη βαρελίσια μπύρα.

Η Βουλγαρία στο Balkan (Ακομινάτου 13, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5230717) Σε αυτή την αυθεντική γωνιά βουλγαρικής κουζίνας με την βαριά βαλκανική διακόσμηση στο Μεταξουργείο θα ξεκινήσετε με βουλγαρική ρακή και θα συνεχίσετε με βαλκανικές γεύσεις, όπως ουστπίτσι (κεφτεδάκια κοτόπουλου), καβαρμά σε πήλινο με πιπεριές και αυγό, αρνάκι με ρύζι και συκωτάκια, κατάκ (ορεκτικό αντίστοιχο του τζατζικιού), τυρί κασκαβάλ, και όλα αυτά με λιγότερα από 10€ κατ' άτομο.

Το Μεξικό στο Rincon Mexicano (Δημητρακοπούλου 5, Μακρυγιάννη, τηλ.: 211 4054659, 6906540417) Η σενιόρα Ινές μας περιμένει στην σκιά της Ακρόπολης, με μια κανάτα μαργαρίτα στο χέρι και μεξικάνικες συνταγές στα πιάτα της, όπως το mole poblano, το εθνικό πιάτο της χώρας της με κοτόπουλο και σως σοκολάτας, αλλά και burrito, chile relleno (πιπεριά γεμιστή με τυρί ή κρέας), tacos και σαλάτες με άφθονα νάτσος. Τα πιάτα κυμαίνονται μεταξύ 4,50 και 8,50€ ενώ η κανάτα μαργαρίτας στοιχίζει 10€.

Ο Λίβανος στο Souk (Γρ. Λαμπράκη 3 και Ποσειδώνος, Γλυφάδα, τηλ: 2108981000) Μοντέρνο και κοσμοπολίτικο, το Souk της Γλυφάδας μας ταξιδεύει στην αγορά της Βηρυτού, για να δοκιμάσουμε αυθεντικό λιβανέζικο street food. Στον περιποιημένο self service χώρο, θα δοκιμάσετε ανοιχτές πίτες μανούς (έδεσμα που μοιάζει με πίτσα), saj (λιβανέζικο «σουβλάκι»), λαχματζούν, κοτόπουλο σαουαρμά, μολοχία (λιβανέζικα χόρτα με κοτόπουλο), κεμπέ-πλιγούρι γεμιστό με κιμά και κουκουνάρι. Συνοδεύστε με κρασί από την λίστα του wine bar ή και με ναργιλέ σε διάφορες γεύσεις. Υπολογίστε περί τα 7-10€ κατ' άτομο.

Η Αίγυπτος στον Αιγύπτιο (Μ. Αλεξάνδρου 102, Μεταξουργείο) Εδώ θα σπεύσετε για εξαιρετικά φαλάφελ, λαχταριστό ταμπουλέ, αραβικές πίτες και εξαιρετικό χούμους στα καλύτερά τους, σε ένα απλό αλλά αυθεντικό χώρο στην καρδιά του Μεταξουργείου - θα χορτάσετε με 10€, μαζί με αιγυπτιακή μπύρα.

Η Αιθιοπία στο Lalibela (Νάξου 26-28, Κυψέλη, τηλ.: 210 8652495) Η αιθιοπική είναι μια κουζίνα πολύ ιδιαίτερη, πέρα από τα συνηθισμένα, που θα ξενίσει τους ελληνικούς ουρανίσκους αλλά θα ενθουσιάσει όσους ψάχνουν κάτι το διαφορετικό. Στον φολκλόρ χώρο του Lalibela θα δοκιμάσετε λοιπόν (με τα χέρια, όπως στην Αφρική) πιάτα πολύ καυτερά και βαριά, κυρίως κρεατοφαγικά, πάντα με συνοδεία πράσινης σαλάτας. Θα γευθείτε επίσης ατφού με μοσχαρίσιο κιμά, τιπς (λωρίδες χοιρινού), γουότ (κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα και βραστό αυγό), ζεστή φάβα και συνοδευτικές πίτες injeras. Θα κλείσετε με συγλονιστικό αθιοπικό καφέ - υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ' άτομο.

Η Τουρκία στο Λέι Λιμ Λέι (Βαλτινών 2, τηλ: 211 7009383) Μια παρέα με ρίζες τουρκικές, κουρδικές, σερβικές και ελληνικές λειτουργεί αυτή τη συμπαθέστατη κολεκτίβα σε μια ήσυχη γειτονιά στου Γκύζη, σε έναν λιτό χώρο που σερβίρει εξαιρετικό ισκεντέρ κεμπάπ, σμυρναίικα κεφτεδάκια και άλλες τουρκικές, πολίτικες και ανατολίτικες συνταγές σε γενναιόδωρες μερίδες και πολύ οικονομικές τιμές (περί τα 10-12€ κατ' άτομο). Επίσης, μία φορά την εβδομάδα πραγματοποιούνται στον χώρο δωρεάν μαθήματα τουρκικών.

Η Βραζιλία στον Κίτρινο Σκίουρο (Δημητρέσσα 21, Ιλίσια, τηλ: 2107211515) Πιστός στην βραζιλιάνικη γαστρονομία, ο ζεστός χώρος του Κίτρινου Σκίουρου στα Ιλίσια μας υποδέχεται και μας σερβίρει φράνκο πασαρίνο (τηγανητό κοτόπουλο με λάιμ και σκόρδο), Yucca frita (τηγανητή ρίζα yucca), σαλάτα del Caribe και φυσικά παραδοσιακή Φεσουάδα με τέσσερα είδη κρεάτων, μαύρα φασόλια, ρύζι, σπανάκι με πορτοκάλι και φαρόφα. Συνοδεύστε με καϊπιρίνια ή σπιτική σανγκρία σε κανάτα και υπολογίστε περί τα 25€ κατ' άτομο.

Το Ιράν στο Αναχίτα (Χρ. Σμύρνης 3, Χαλάνδρι) Κλασική γωνιά για περσική κουζίνα στο Χαλάνδρι, το Αναχίτα διαθέτει έναν λιτό χώρο αλλά πληθωρικό, λαχταριστό μενού, που περιλαμβάνει πολλά είδη κεμπάπ, πικάντικο κουφτέ μπερεντζί από κιμά με ρύζι, ζερέσκ πόλο, δηλαδή ψητό κοτόπουλο με ρύζι και φραγκοστάφυλλο, Κουμπιντέ (μοσχάρι με ντομάτα και κρεμμύδι), Μπαργκ (κεμπάπ αρνίσιου κιμά με ντομάτα, λεμόνι και πίτες) και υπέροχα περσικά ψωμάκια. Υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ' άτομο.

Η Γαλλία στο Bistrot le Mignon (Χάρητος 39Β, Κολωνάκι, τηλ: 2107242717) Στον μικρό, όμορφο και ζεστό (όπως επιβάλλεται στα γαλλικά μπιστρό) χώρο του le Mignon, θα δοκιμάσετε από croque monsieur ή croque madame και φθινοπωρινή βελουτέ σούπα κολοκύθας-κάστανου μέχρι εξαιρετικό ταρτάρ μόσχου και Entrecote (τρυφερό μοσχάρι). Σημειώστε πως δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και πως η γαλλική κουζίνα... κοστίζει - υπολογίστε περί τα 35-40€ κατ' άτομο.

Η Ιρλανδία στο James Joyce (Άστιγγος 12, Μοναστηράκι-Θησείο, τηλ: 2103235055) Σε περιβάλλον αυθεντικής ιρλανδέζικης παμπ, θα δοκιμάσετε πέρα από άφθονη μπύρα, σπιτικές τραγανές κροκέτες ψαριού από μπακαλιάρο και σολομό, rib eye steak με πιπεράτα σως ουίσκι, σιγοβρασμένο χοιρινό με πατάτες, πουρέ καρότου και τουρσί από ραπανάκι, παραδοσιακό fish and chips και πουρέ πατάτας με gravy (σάλτσα ψητού). Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ' άτομο για χορταστικό γεύμα και μπύρα.

Η Σκανδιναβία στο Safka (Μ. Αλεξάνδρου 80-82, τηλ: 2105243340) Είναι το μοναδικό σκανδιναβικό εστιατόριο της Αθήνας, και διαθέτει έναν καλαίσθητο χώρο, πιστό στο βορειοευρωπαϊκό design, όπου θα δοκιμάσετε καπνιστό σολομό Νορβηγίας με πουρέ από παντζάρι, κομμάτια τάρανδου και μόσχου με μελωμένα λαχανικά και cranberry, Wallenberg ελαφιού με barleyotto μήλου, μοσχαρίσια μάγουλα με παστινάκι, κέιλ, φύλλα μουστάρδας και ιπποφαές και άλλες συνταγές δημιουργικής σκανδιναβικής και ευρωπαϊκής κουζίνας υψηλών προδιαγραφών και αντίστοιχου κόστους: Υπολογίστε περί τα 30€ κατ' άτομο ή επισκεφθείτε το εστιατόριο για κυριακάτικο brunch, οπότε ισχύει λίστα με οικονομικότερα εδέσματα.

Η Ιταλία στο Maltagliati (Τερψιθέας 16 και Σολωμού, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9816445) Στην φινετσάτη ιταλική τρατορία του Παλαιού Φαλήρου, απολαμβάνουμε φρέσκα χοιροποίητα ζυμαρικά, όπως λιγκουίνι al pesto Genovese, καζαρέτσε alla caprese, φετουτσίνι all Ragu με κιμά ή ραβιόλι με σπανάκι, ρικότα, φασκόμηλο και πεκορίνο. Μη χάσετε επίσης το ιταλικό σαγανάκι scamorza ή τα ωραία ιταλικά γλυκά στο τέλος. Υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ' άτομο.

Πηγή: www.in2life.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ