Σαμαράς calling: ''Άνγκελα (Μέρκελ) οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται, πέστο και στον Σόιμπλε & στον Ντράγκι''...

Αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, ακόμη και πριν τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του έτους, δίνει η κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους και συγκεκριμένα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. - Κ. Γιούνκερ, αλλά και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Επίσης ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να έχει ανοικτό δίαυλο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τον αρχιτέκτονα της σκληρής γραμμής προς την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να πειστεί για τις ελληνικές θέσεις.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται να ζητά «ανάσες» από τους αξιωματούχους επιμέοντας ότι έχουν εκπληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί εν όψει της αξιολόγησης και πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά αιτήματα για περαιτέρω μείωση σε μισθούς ή συντάξεις ή για νέους φόρους.

Στις βασικές θέσεις επισημαίνεται όχι μόνο το πολιτικό σκηνικό, το οποίο δεν ενδιαφέρει τους ξένους, αλλά η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης και περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας θα έχουν υφεσιακό αποτέλεσμα.

Χθες ο ελληνικός «φάκελος»του τεχνικού «προθαλάμου» του Eurogroup, μεταφέρθηκε από το Παρίσι στις... Βρυξέλλες, στην εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWor­king­Group μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα, στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup έδωσε ελπίδες ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στο Δεκέμβριο με τους τεχνοκράτες να απευθύνουν έκκληση για πιο εντατικές προσπάθειες.

Σε σκληρή γραμμή παραμένει το Βερολίνο, προκρίνοντας ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, την επόμενη ημέρα. Ξεκαθαρίζει παράλληλα πως προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις, και του τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος, είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και η επίτευξη, έστω μιας δύσκολης συμφωνίας με την τρόικα. Κατεύθυνση στην οποία, φέρεται να κινείται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και η κυβέρνηση, στην τελική, πλέον ευθεία για το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Είναι δύσκολες οι στιγμές, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, τονίζοντας όμως πως η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα. «Δουλεύουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση, για να αποφύγουμε την αβεβαιότητα», τόνισε, κάνοντας λόγο για σημαντική πρόοδο. Επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες και έχουμε στόχο να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση, σημείωσε. Στο τραπέζι παραμένει η επιμονή της τρόικα για το εύρος του δημοσιονομικού κενού του 2015, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται να τηρεί την πιο σκληρή στάση, οι ακανθώδεις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και η κατάργηση ειδικών και προνομιακών καθεστώτων στο ΦΠΑ με έμφαση στην κατάργηση των χαμηλών συντελεστών στα νησιά.

Κυβερνητικοί παράγοντες απέδιδαν χθες εξαιρετικά κρίσιμο χαρακτήρα στη συνεδρίαση του EWG, στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τ. Αναστασάτο και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου. Και αυτό επειδή, η κυβέρνηση καλείται να σταθμίσει, με δεδομένους τους μεγάλους πολιτικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει, τα οφέλη μιας δύσκολης συμφωνίας με τους πιστωτές, οδό στην οποία επιμένει κατηγορηματικά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με το ρίσκο μιας μη συμφωνίας. Ειδικά για το τελευταίο, πληροφορίες χθες το βράδυ, και ενώ στις Βρυξέλλες βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του EWG, ανέφεραν πως δεν τυγχάνει αποδοχής στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να επιδιώκει, καταρχήν επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και κατάληξη της διαπραγμάτευσης, τον Δεκέμβριο.

Σκληρή η στάση του Βερολίνου

<< Χθες η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, επιβεβαίωσε τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου που θέτει απαραίτητη προϋπόθεση την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις. Αυτό απάντησε σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα συζήτησης περί χρέους, τονίζοντας όμως πως το Eurogroup είναι έτοιμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Τώρα, όμως, το θέμα πρώτα είναι να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση. Αυτή είναι η προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις», δήλωσε, ενώ για το εάν ο Β. Σόιμπλε ενεργεί υπέρ της εξάμηνης παράτασης του προγράμματος, περιορίστηκε να δηλώσει πως όταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, το Eurogroup θα ασχοληθεί με τη συνέχεια. Δεν θα κάνουμε εικασίες για το πότε θα γυρίσει η τρόικα στην Αθήνα, εκτίμησε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για έντονες και παραγωγικές συζητήσεις στο Παρίσι.

Όλη η συνέχεια εδώ - Ημερησία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ