Topwoman η Κατερίνα Κοσκινά - Η νέα επικεφαλής του πολυθρύλητου Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης; Who is Who (φωτό)

Το ισχυρό προβάδισμα της Κατερίνας Κοσκινά για την διεύθυνση του πολύπαθου ΕΜΣΤ!

Σ’ ένα όνομα που θα εγείρει τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις ανάμεσα στον εικαστικό κόσμο, δεδομένων των πολύ ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, φαίνεται ότι καταλήγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού σε σχέση με την εκκρεμότητα του διορισμού νέου διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ανάμεσα στα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι, αυτό της ιστορικού τέχνης, μουσειολόγου και καλλιτεχνικής διευθύντριας του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, Κατερίνα Κοσκινά, εμφανίζεται να έχει ισχυρό προβάδισμα, αναφέρει η Καθημερινή.

Η αρχή για την αλλαγή σελίδας στο ΕΜΣΤ έγινε με την έκδοση ειδικού ΦΕΚ με το οποίο απομακρύνεται και επισήμως η ιδρυτική καλλιτεχνική διευθύντριά του Αννα Καφέτση. Ετσι ξεπερνιέται το νομικό εμπόδιο της μη υποβολής παραίτησης εκ μέρους της τελευταίας όπως της είχε ζητηθεί από τον πολιτικό της προϊστάμενο υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα. Η Αννα Καφέτση δεν δεχόταν να υποβάλει την παραίτησή της αν το υπουργικό αίτημα δεν συνοδευόταν από πλήρες αιτιολογικό σημείωμα.


Με τον Πρόεδρο της Τράπεζας Alpha Bank και τον Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου αλλά και τον Πρέσβη της Γαλλίας - Επάνω με τον Γιάννη Μπουτάρη

Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση νέου ΦΕΚ με τον διορισμό νέου διευθυντή. Η ανακοίνωση πιθανότατα να γίνει και σήμερα, οπότε θα μάθουμε και τα ονόματα των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Πολιτισμού είχε ζητήσει στις αρχές του μήνα τις παραιτήσεις τόσο της Αννας Καφέτση όσο και των μελών του Δ.Σ. του ΕΜΣΤ χρεώνοντας και στις δύο πλευρές το γεγονός ότι δεν δρομολογούνται οι διαδικασίες προκειμένου να ανοίξει επιτέλους το μουσείο, επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων στο ανακατασκευασμένο πρώην εργοστάσιο του Φιξ στην λεωφόρο Συγγρού.

Ενδιαφέρον υπάρχει και σε αυτό το «μέτωπο» καθώς όλων αυτών είχε προηγηθεί η παραίτηση της αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΕΜΣΤ Σοφίας Στάικου εξαιτίας της παρασκηνιακής της σύγκρουσης με την Αννα Καφέτση. Πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού τις προηγούμενες εβδομάδες έκαναν λόγο για εκ νέου αξιοποίηση της κ. Σοφίας Στάικου, πιθανότατα στη θέση της προέδρου, ενδεχόμενο που πάντως απέκλειαν πηγές προσκείμενες στην επικεφαλής του Πολιτιστικού Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται και εντός της Πέμπτης να κληθούν στο γραφείο του Κώστα Τασούλα τόσο η νέα διευθύντρια όσο και τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να λάβουν οδηγίες για δυναμική επανεκκίνηση της υπόθεσης του ΕΜΣΤ. Στόχος παραμένει το άμεσο άνοιγμα του μουσείου στη νέα του έδρα μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.

Who is Who


Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Jean Loup Kuhn-Delforge επέδωσε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013 τα διάσημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής στην κα Κατερίνα Κοσκινά, πρόεδρο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης!

Η Κατερίνα Κοσκινά είναι Ιστορικός Τέχνης - Μουσειολόγος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Γεννήθηκε στην Kέρκυρα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Eθνικό Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών και Iστορία Tέχνης, Aρχαιολογία, Eλληνική Λογοτεχνία και Φιλοσοφία της Tέχνης στη Σορβόννη στο Παρίσι. Σπούδασε επίσης Μουσειολογία στη Σχολή του Λούβρου. Είναι Διδάκτωρ της ιστορίας της τέχνης. Εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως Ειδικός Σύμβουλος στο Eυρωπαϊκό Πολιτιστικό Kέντρο Δελφών. Έχει επιμεληθεί πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τέχνης και διετέλεσε Εθνική Επίτροπος της 23ης Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1996 και της 51ης Μπιενάλε της Βενετίας το 2005. Έχει επίσης συγγράψει κείμενα σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, καθώς και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά τέχνης. Eίναι μέλος του ICOM και της AICA Hellas. Από το 2000 έως το 2004 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων / Αθήνα 2004 Α.Ε.. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Αισθητικής Πλαισίωσης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. από το 1998 και Επιμελητής της Συλλογής Έργων Tέχνης της Alpha Bank από το 1992. Aνέλαβε καθήκοντα Προέδρου Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης τον Δεκέμβριο του 2008.

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ