Τέλειοοο! 10 υγιεινές και νόστιμες τροφές με λιγότερες από 100 θερμίδες!‏

Δεν πρόκειται για εξεζητημένες και δυσεύρετες τροφές. Κάθε άλλο! Είναι καθημερινές τροφές που όλοι συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι υγιεινές και μάλιστα έχουν λίγες θερμίδες.

Είναι χορταστικές, θρεπτικές, νόστιμες , υγιεινές και κυρίως… διαιτητικές. Δέκα τροφές με λιγότερες από 100 θερμίδες, μπορούν να ενταχθούν στο διατολόγιό σας και να σας χαρίσουν την πολυπόθητη σιλουέτα, για την οποία πασχίζετε εδώ και καιρό.

Δεν πρόκειται για εξεζητημένες και δυσεύρετες τροφές. Κάθε άλλο! Είναι καθημερινές τροφές που όλοι συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εκείνο που χρειάζεται, είναι να είμαστε προσεκτικοί με τις μερίδες και τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Μικρές μερίδες και λογικές ποσότητες, μπορούν μόνο να διασφαλίσουν ότι ο οργανισμός μας δεν θα «βαρύνει» και δεν θα συσσωρεύσει περιττές θερμίδες.

 

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που μανιωδώς κοιτάζουν τις ετικέτες των τροφίμων για να συγκρίνουν την θερμιδική τους αξία, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα τροφών και σίγουρα θα αποκτήσετε περισσότερο υγιεινές συνήθειες.

Από φρούτα και λαχανικά, μέχρι κοτόπουλο και ψάρι, οι επιλογές αφθονούν:

1 κούπα blueberries - 85 θερμίδες

Μικρά, γευστικά και ιδιαίτερα διαιτητικά, τα blueberries έχουν σημαντική διατροφική αξία και πολλαπλές φαρμακευτικές χρήσεις. Έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, ενώ μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης κράμπας και δυσκοιλιότητας, που προκαλείται από το υπερβολικό άγχος.

1 μεγάλο αυγό - 70 με 80 θερμίδες

Πολλοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν την κατανάλωση των αυγών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός, ότι είναι και ιδιαίτερα θρεπτικά για τον οργανισμό και όπως φαίνεται χαμηλά σε λιπαρά. Τα αυγά περιέχουν 12% καθαρή πρωτεΐνη, 0,25% λίπος, 0,7 υδατάνθρακες και μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, σεληνίου, ιωδίου κ.ά.

Ψητό κοτόπουλο μπούτι (χωρίς την πέτσα) - 75 θερμίδες

Το κοτόπουλο θεωρείται περισσότερο υγιεινό, σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας. Είναι σίγουρα και πιο διαιτητικό. Ως προς την διατροφική του αξία, καλό είναι να γνωρίζουμε, ότι το άσπρο κρέας του κοτόπουλου περιέχει 0,9 mg σιδήρου στα 85 γραμμάρια, ενώ το πιο σκούρο 1,1 mg. Εκτός από τη χαμηλή θερμιδική του αξία, το κοτόπουλο, είναι σχετικά προσιτό και οικονομικά.

1 κούπα από ανθούς μπρόκολου, με 3 κουταλιές του τσαγιού dip - 95 θερμίδες

Πράσινο λαχανικό με σημαντική διατροφική αξία και ιδιαίτερα υγιεινό για τη σιλουέτα μας. Το μπρόκολο πέρα από τη χαμηλή θερμιδική του αξία, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό. Περιέχει νερό σε ποσοστό της τάξης του 91%, ενώ εφοδιάζει τον οργανισμό μας με σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β1 και Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και πολλά ιχνοστοιχεία.

Μισή ψημένη πατάτα (μεσαίου μεγέθους) - 85 θερμίδες

Η πατάτα αποτελείται από 78-80% νερό, 18-20% άμυλο, 1,5-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μπορεί οι τηγανιτές πατάτες να είναι νόστιμες, όμως παραμένουν ιδιαίτερα παχυντικές. Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο και με τις ψητές πατάτες, όταν φυσικά καταναλώνονται με μέτρο.

Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα είναι οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου. Ως προς τις πρωτεΐνες, παρότι υπάρχουν σε μικρό ποσοστό στις πατάτες, αν συνδυαστούν με άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, μπορούν να αποδώσουν από κοινού πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Ιδιαίτερα σημαντικές για τον οργανισμό μας, είναι και οι φυτικές ίνες, που ανιχνεύονται στις πατάτες. Τέλος, η βιταμίνη C καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, υπάρχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις στις πατάτες.

1 μεσαίο μήλο (με τη φλούδα) - 70 θερμίδες

Ένα μέτριο μήλο (160 γρ.) εφοδιάζει τον οργανισμό με σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και φλαβονοειδών ουσιών και όλα αυτά μόνο με 70 θερμίδες. Οι φυτικές ίνες του μήλου βοηθούν στην πέψη και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, μειώνουν τη δυσκοιλιότητα και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μήλα, έχουν ιδιαίτερα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

13 αμύγδαλα (ολόκληρα) - 90 θερμίδες

Μικροί και θαυματουργοί καρποί τα αμύγδαλα, αποτελούν ένα πραγματικό οπλοστάσιο θρεπτικών συστατικών, ενώ μας επιβαρύνουν μόλις με 90 θερμίδες. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ. Επιπλέον είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω-3 και Ω-6) καθώς και φλαβονοειδών.

3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα κεράσια - 75 θερμίδες

Τα αποξηραμένα κεράσια είναι πλούσια σε σίδηρο, αντιοξειδωτικά καθώς και σε φλαβονοειδή. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές -έως 3- κουταλιές αποξηραμένων κερασιών στις σαλάτες, στο γιαούρτι και σε κρύα γλυκά. Ενισχύουν σημαντικά τη γεύση, ενώ προσθέτουν ελάχιστες θερμίδες στον οργανισμό και σίγουρα είναι υγιεινά και ωφέλιμα.

2 ακτινίδια (μεσαίου μεγέθους)- 95 θερμίδες

Με ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό δράση, αλλά και χαμηλά σε θερμιδική αξία, τα ακτινίδια είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή. Μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι δύο ακτινίδια την ημέρα, χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες, ενώ παράλληλα προλαμβάνετε ασθματικές κρίσεις, βελτιώνετε τη λειτουργία της καρδιάς, προστατεύετε την όραση και καταπολεμάτε το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου.

1⁄2 κούπα φυσικό- άπαχο γιαούρτι (με φρούτα) - 85 θερμίδες

Εύκολο, γρήγορο και υγιεινό σνακ, το γιαούρτι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες. Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγουμε γιαούρτια με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, είτε να προσθέτουμε μόνοι μας φρούτα ή δημητριακά σε απλό, άπαχο γιαούρτι. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες Β και D και δικαιωματικά περιλαμβάνεται στη λίστα των τροφίμων με την υψηλότερη θρεπτική αξία.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ