Ο άνθρωπος που επιβιώνει χωρίς νερό και θέλει να ζήσει 150 χρόνια έτσι λέει...

Δεν είναι εκνευριστικό που το σώμα σου εκφράζει τις ανάγκες του στις πιο ακατάλληλες στιγμές; 

Σε ξυπνάει μέσα στα άγρια μεσάνυχτα για να κατουρήσεις όλα εκείνα τα ποτά που ήπιες, σε κάνει να πηγαίνεις τρέχοντας στην τουαλέτα, σου χαρίζει κουβάδες ιδρώτα στα πρώτα ραντεβού και σε σημαντικές επαγγελματικές συνεντεύξεις.

Ο Peter Filak έχει βρει την απάντηση σε αυτά τα προβλήματα: σταματήστε να πίνετε νερό. Όχι, μια στιγμή να το ξαναπάμε. Σταματήστε να πίνετε οποιοδήποτε υγρό.

Ο Filak είναι πρώην νοσοκόμος, νυν «μοντέλο του διαδικτύου» (που ουσιαστικά σημαίνει ότι κάνει διαδικτυακές τσόντες) και ένας φανατικός θιασώτης της γυμναστικής και της υγιεινής διατροφής. Α ναι, λέει επίσης ότι έχει να πιεί νερό από τις 5 Μαΐου του 2012. Στις πέντε το απόγευμα

Δηλώνει πως καταναλώνει 800 με 1000 θερμίδες κάθε μέρα, σε φρούτα και λαχανικά, μια δίαιτα που εφαρμόζει και στην σκυλίτσα του, την Sachi. Αυτός τρώει μερικά μήλα και μια μπανάνα πριν ξεκινήσει τις καθιερωμένες του πεζοπορίες των 8 με 10 μιλίων, αυτή τρώει μερικά καρότα ή ένα kiwi αν διψάσει.  Απλά πράγματα.

«Ακόμα και όταν φιλτράρεις νερό, αφαιρείς ένα χημικό και προσθέτεις άλλο ένα, αφού το φιλτραρισμένο νερό έχει χλώριο και φθόριο και όλα αυτά τα "ωραία" πράγματα που βάζουν μέσα», μας εξηγεί σε ένα από τα πολλά του βίντεο σχετικά με την διατροφή, τις ασθένειες και τους εθισμούς που ποστάρει στον ιστότοπό του More Apples a Day. «Ειδικότερα από την ώρα που περιόρισα την διατροφή μου στην κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών, ξυπνούσα 2-3 φορές μέσα στην νύχτα για να κατουρήσω. Δεν μου έβγαζε νόημα. Δεν καταλάβαινα γιατί έπρεπε να πίνω όλο αυτό το νερό».

 Υπάρχουν βέβαια και άλλα προτερήματα που του δίνει αυτή του η επιλογή, όπως εξηγεί ο Filak. Ξοδεύει πια ελάχιστο χρόνο στην κουζίνα, έχει ατέλειωτη δημιουργική ενέργεια (δείτε απλά το κανάλι του στο YouTube για να καταλάβετε) και αυτό που γουστάρει περισσότερο, είναι ότι «δεν ιδρώνω και δεν μυρίζω».

Κοινώς, ο Filak αμφισβητεί ακόμα και την έννοια της ενυδάτωσης. Ως vegan που τρώει μόνο ωμές τροφές, σκοπεύει να επιβιώσει τρώγοντας φρούτα και λαχανικά. Ο σκοπός του είναι να ζήσει για όσο το δυνατόν περισσότερο και αν τα καταφέρει να «πιάσει» τα 150 χρόνια ζωής. Είναι ένα όνειρο που υπάρχει στο μυαλό του 26χρονου για αρκετά χρόνια τώρα, καθώς είχε αποφασίσει ότι δεν θέλει να πιεί αλκοόλ ή να κάνει ναρκωτικά από την τρίτη δημοτικού. Ενδεικτική είναι η φράση που χρησιμοποιεί στις διαδικτυακές «διαλέξεις»: «Θα ζήσουμε περισσότερο».

Ένας ακόμα λόγος που έχει αφοσιωθεί σε αυτήν του την επιλογή είναι η συνεχιζόμενη ένταση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτόν και την υπόλοιπη οικογένειά του, καθώς οι γονείς του είχαν βρει τις επιλογές του ιδιαίτερα αλλόκοτες, ειδικά στην αρχή.

«Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως ήμουν ηλίθιος», μου λέει. «Πάντα είχα στιγμές έντασης με τους γονείς μου. Θυμάμαι όταν τους είπα για πρώτη φορά ότι ήμουν vegan. Η μάνα μου έβαλε τα κλάματα, ο πατέρας μου είχε γίνει έξαλλος, νόμιζαν ότι έπασχα από κάποια ψυχαναγκαστική διαταραχή, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μαζί μου σε κάθε περίπτωση». Πλέον όμως και οι δύο γονείς του (ο πατέρας του είναι πρώην σεφ, η μητέρα του νοσοκόμα) είναι και αυτοί vegan, έστω και αν πίνουν ακόμα υγρά. 

Ο Filak παράτησε την δουλειά του τον Δεκέμβριο του 2012, κυρίως λόγω των διαιτητικών συμβουλών που έδινε το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν. «Συνειδητοποίησα πως τα νοσοκομεία λειτουργούν σαν επιχειρήσεις», μου είπε.

Έκτοτε έχει αφοσιωθεί στην συγγραφή, έχοντας γράψει ήδη πέντε βιβλία τα οποία έχει κυκλοφορήσει ο ίδιος μέσω Amazon, τα οποία καταπιάνονται με θέματα όπως η σεξουαλικότητα και ο εθισμός στο φαί. Επιπλέον, πέρα από το κανάλι του στο YouTube, συμμετέχει και στο Chaturbate, έναν ιστότοπο που κουβαλάει το σλόγκαν «η τέχνη του να αυνανίζεσαι ενώ μιλάς στο διαδίκτυο», αν και πρόσφατα αποφάσισε να απέχει για λίγο από αυτό.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσα να καταλάβω πως θα τα πηγαίναμε καλά με αυτόν τον τύπο, πόσο μάλλον από την στιγμή που έπρεπε να βγάλουμε και την συνέντευξη. Και όλα αυτά βέβαια, πριν μου προτείνει να τον ακολουθήσω.

 «Αν θες να προσθέσεις κάτι πραγματικά ενδιαφέρον στο άρθρο σου, θα σου έλεγα να δοκιμάσεις κι εσύ να μην πιεις νερό για ένα διάστημα», μου έγραψε σε ένα email πριν την συνέντευξη. «Ενθαρρύνω πάντα τους αναγνώστες μου να αμφισβητούν τα λεγόμενά μου και να ανακαλύψουν μόνοι τους την αλήθεια. Με πράξεις, όχι με τα λόγια μου. Να πάρουν το απαραίτητο ρίσκο». Τι προτείνει;

«Περάστε ένα 24ωρο, όπου η μόνη τροφή που καταναλώνετε είναι το καρπούζι. Μην φάτε ή πιείτε τίποτε άλλο. Όταν τελειώσει αυτή η δοκιμασία, δεν θα θελήσετε να ξαναφάτε καρπούζι ποτέ, γιατί θα θέλετε να κατουράτε κάθε τρεις και λίγο. Μετά από αυτό, περάστε μια μέρα τρώγοντας μόνο μήλα ή αχλάδια. Στην συνέχεια, φάτε μόνο μπανάνες για μια μέρα. Μετά περάστε μερικές μέρες τρώγοντας μόνο καρότα. Ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα αυστηρά».

Μου φάνηκε πολύ δύσκολο, αλλά ενδιαφέρον. Δεν θεώρησα ότι έβαζα τον εαυτό μου σε κίνδυνο, αλλά για καλό και για κακό ζήτησα την συμβουλή μιας διαιτολόγου.

«Οποιαδήποτε δίαιτα αποκλείει κάποια ομάδα τροφίμων είναι απλά μια μόδα και δεν θα έχει διάρκεια», μου είπε η Lisa Sasson, η οποία διδάσκει διατροφολογία στο New York University. «Η αφυδάτωση είναι κάτι πολύ σοβαρό. Το νερό περιέχει φθόριο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των δοντιών μας. Καθαρίζει τον ουρανίσκο μας, βοηθάει σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, ενώ είναι πολύ σημαντικό και για τα νεφρά μας. Θα μπορούσα να σας αναφέρω 20 ακόμα πράγματα στα οποία βοηθάει».

Με αυτές τις συμβουλές στο τσεπάκι μου, ξεκίνησα την δίαιτα που μου πρότεινε ο Filak. Άφησα στην άκρη τα δύο ποτήρια νερό που έπινα το πρωί και πήρα μαζί μου στην δουλειά ένα τεράστιο τάπερ με καρπούζι, αποφασισμένος να προσπαθήσω να μείνω πιστός στην νέα μου δίαιτα. Μέχρι το μεσημέρι, αισθανόμουν αρκετά καλά, ενώ δεν είχα κατουρήσει τόσο πολύ όσο με είχε προειδοποιήσει ο Filak. Κοίτα να δεις που ο τύπος μπορεί να έχει και δίκιο, σκέφτηκα.

Όλα αυτά μέχρι που οι συνάδελφοί μου παρήγγειλαν πίτσα για να γιορτάσουμε κάποια γενέθλια. Πρόβλημα αυτό, καθώς πέρα από το νερό, έχω θέμα και με την πίτσα. Μπορείτε να καταλάβετε φαντάζομαι πως κατέληξε αυτή η δοκιμασία. Έφτασα στον ψύκτη εκείνο το απόγευμα και ήταν λες και είχα περάσει μια εβδομάδα στην έρημο. Εκείνη η πρώτη γουλιά κρύου νερού ήταν θαυματουργή, μια αποκάλυψη. Αναρωτήθηκα για λίγο αν ήμουν εθισμένος στο νερό. 

Ο Filak όμως δεν περιμένει από κανέναν να δεχτεί χωρίς κόπο τον δικό του τρόπο ζωής. Την δικιά του πίστη στο καρπούζι.

«Πάντα λέω στον κόσμο ότι πρέπει να το δοκιμάσει και μετά να πάρει την απόφασή του. Στην αρχή δεν ήμουν έτσι, αποκαλούσα αυτούς που δεν το δοκίμαζαν ηλίθιους. Θεωρούσα ότι αυτό που έκανα εγώ ήταν το σωστό. Πλέον, καταλαβαίνω ότι δεν μπορώ να επιβάλω την γνώμη μου στους άλλους. Θα προτιμούσα ο καθένας να εκπαιδεύσει τον εαυτό του».

vice.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ