478 εφοπλιστές έδωσαν 42 εκατ. εθελοντικής εισφοράς σύνολο 165 σε 3 χρόνια: Ποιες ναυτιλιακές θα δώσουν τα περισσότερα‏!

Ένα πρόσθετο έσοδο εισέρρευσε στο δημόσιο ταμείο τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για την εθελοντική εισφορά των ναυτιλιακών εταιρειών η οποία έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ναυτιλιακής κοινότητας και της κυβέρνησης.Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr έως το τέλος Οκτωβρίου που έληγε η σχετική προθεσμία για πληρωμή της έκτακτης εισφοράς,  478 ναυτιλιακές εταιρείες οι κατέβαλαν συνολικά το ποσό των 42 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο σχετικό νόμο για την εισφορά πρόκειται να καταβληθεί και τα επόμενα τρία χρόνια, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που πρόκειται να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο σε πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ.

Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Το ποσό της εισφοράς θα παρουσιάζει, όμως αυξομειώσεις χρόνο με το χρόνο οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο υπολογισμού της, αφού λαμβάνεται υπόψη, μεταξύ άλλων, ο αριθμός των πλοίων που εκμεταλλεύεται κάθε εταιρεία, η χωρητικότητά τους και ο φόρος που τους βεβαιώνεται για κάθε χρήση. Ειδικότερα, η εισφορά ισούται με τον φόρο που επέβαλε σε κάθε πλοίο η ελληνική φορολογική διοίκηση, είτε πρόκειται για πλοία που βρίσκονται υπό ελληνική σημαία είτε πρόκειται για πλοία τα οποία έχουν αλλοδαπή σημαία και η διαχείρισή τους γίνεται από ελληνικές ή αλλοδαπές εταιρείες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων που επιβάλλεται κατά τη εισαγωγή εισοδημάτων μετόχων των πλοιοκτητριών εταιρειών από την εκμετάλλευση πλοίων.

Η εθελοντική εισφορά της εφοπλιστικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της υπογραφής ενός συνυποσχετικού μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από τον Ιούλιο του 2013.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ