Τα «ναι» και τα «όχι» Αθήνας προς Tρόικα στα 19 προαπαιτούμενα - στα πρόθυρα νευρικής κρίσης Μαξίμου - Βρυξέλλες!‏

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το 48ωρο που είχε δώσει ως προθεσμία η τρόικα, προκειμένου να υπάρχουν πιθανότητες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης έστειλε χθες το βράδυ τις απαντήσεις της Αθήνας στα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο απαντητικό σημείωμά της αναφέρεται σε:

1. Ασφαλιστικό: η κυβέρνηση δεν δέχεται παραμετρικές αλλαγές που θα οδηγούσαν σε μείωση συντάξεων ή αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ελάχιστου ορίου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αντ’ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει πάγωμα των συντάξεων για δύο χρόνια, καθώς από το 2015, σύμφωνα με τον νόμο Κουτρουμάνη, θα εξετάζεται κάθε χρόνο η αναπροσαρμογή τους. Επίσης, προτείνει μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ, δηλαδή τη δυνατότητα να υπάγονται οι ασφαλισμένοι σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση από αυτή που βρίσκονται σήμερα, αλλά με αντίστοιχη μείωση και των παροχών. Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η κυβέρνηση προτείνει να μην αλλάξει το πλαίσιο και δη τα όρια ηλικίας, αλλά να δοθούν κίνητρα παραμονής στην εργασία. Στο κείμενο γίνεται και αναφορά στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη διοικητική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος (συγχωνεύσεις κ.λπ.), το οποίο έχει ήδη εγκρίνει η τρόικα.

Του Σωτήρη Νίκα - Καθημερινή

2. Ερ γασιακά: Η κυβέρνηση απορρίπτει αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τις απεργίες, όπου η τρόικα ζητεί να αποφασίζονται με πλειοψηφία 50%+1. Εμφανίζεται ωστόσο ανοικτή να θεσμοθετήσει το δικαίωμα της ανταπεργίας (λοκ άουτ), καθιερώνοντας με νόμο όσα προβλέπονται ήδη με το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα. Επίσης, δέχεται αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες.

3. Νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Η κυβέρνηση δέχεται να εφαρμοστούν οι αλλαγές πλήρως και άμεσα –στις αρχές του 2015– και όχι πιλοτικά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

4. Δημοσιονομικό κενό: Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει, ενώ η τρόικα δεν έχει αποστεί από την εκτίμηση για 3,6 δισ. ευρώ. Το ΓΛΚ έχει διαμορφώσει ένα πακέτο παρεμβάσεων σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ που σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους θα οδηγήσει την τρόικα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της.

5. Αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ: Η κυβέρνηση δεν δέχεται αύξηση ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης.

6. Ρυθμίσεις: Η κυβέρνηση απορρίπτει επίσης αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι στα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται, υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον από τους οφειλέτες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μιλώντας στην «Κ», εκτιμούσαν ότι η τρόικα θα απαντήσει σήμερα ή το αργότερο αύριο και κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί και νέος γύρος αντιπροτάσεων πριν επιστρέψει. «Είναι ένα πρώτο draft. Πιθανόν θα ακολουθήσει κι άλλο. Συνήθως έτσι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις», έλεγαν. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σημείωνε επίσης ότι «οι προτάσεις μας καλύπτουν την κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν» και ξεκαθαρίζουν πως «αν η τρόικα θέλει το 100% των αλλαγών δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση».

Της αποστολής του απαντητικού e-mail χθες το βράδυ από το ΥΠΟΙΚ, είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης συναντήθηκε με τους κ. Ρήγα και Κουτρουμάνη και ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης με τους κ. Πρωτόπαπα και Ρήγα, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της γραμμής της Αθήνας. Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε επικοινωνία με την τρόικα (μέσω e-mails και τηλεδιασκέψεων). Ωστόσο, ήταν σε τεχνικό επίπεδο. Γι’ αυτό άλλωστε στελέχη της τρόικας διαβεβαίωναν κατηγορηματικά μέχρι χθες το απόγευμα ότι δεν είχαν λάβει από την ελληνική κυβέρνηση προτάσεις για τα 19 θέματα που έχει θέσει η πλευρά των πιστωτών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ