Η ώρα του παιχνιδιού: Αυτοί είναι οι «χρυσοί» κανόνες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς όταν τα... παιδία παίζει!

Η ώρα του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντική για το παιδί και τους γονείς εξίσου. Πρόκειται για μια διαδικασία που συμβάλλει στην ανάπτυξη του παιδιού από πολλές απόψεις

Για το λόγο αυτό οι γονείς επιβάλλεται να γνωρίζουν ορισμένους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν για να κάνουν την εμπειρία πιο ευχάριστη και εποικοδομητική για τα παιδιά τους.

Μην πιέζετε το παιδί
Τα καλύτερα παιχνίδια για το παιδί σας είναι εκείνα που ανταποκρίνονται πλήρως στην προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές παιχνίδι, το παιδί σας δεν θα ανταποκριθεί εάν δεν είναι έτοιμο να παίξει με αυτό. Να είστε ενήμεροι για τις δυνατότητες του παιδιού σας -σωματικές, διανοητικές και κοινωνικές- λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ηλικία του. Τα παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ανάπτυξή του θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, ενώ εκείνα που δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν είναι πιθανό να το οδηγήσουν στην απογοήτευση.

Ξεχάστε τους κανόνες
Κατά τη διάρκεια της ώρας του παιχνιδιού αφήστε το παιδί σας να είναι όσο πιο δημιουργικό μπορεί. Μην κατευθύνετε κάθε του κίνηση. Το αυθόρμητο παιχνίδι είναι πολύ απαραίτητο για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού. Όταν συμμετέχετε στο παιχνίδι είναι σημαντικό να αφήσετε το παιδί να πάρει το προβάδισμα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και χάνουν το ενδιαφέρον τους σε μια δραστηριότητα, όταν ο ενήλικας έχει πάντα τον έλεγχο στο παιχνίδι τους.

Δείτε όλο το άρθρο στο infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ