Υπάρχει εικόνα - Ο περιπτεράς των Εξαρχείων λογομαχεί με Ρόμποκοπ για κάποια μπουκαλάκια νερό - Τα πήραν χωρίς να πληρώσουν! Tης Λώρης Κέζα!

 Καταγράφεται ένταση, φωνές, εμπορεύματα στο πεζοδρόμιο, γκαζωμένα αστυνομικά μηχανάκια.

 Κατόπιν, σε δηλώσεις, εκπρόσωπος των ένστολων δηλώνει ότι οι αστυνομικοί θέλησαν να πληρώσουν αλλά ο περιπτεράς αρνήθηκε να τους πουλήσει. Οι Ρόμποκοπ έχουν ανθρώπινη υπόσταση και διψούν.

Της Λώρης Κέζα - ΒΗΜΑ

Υπήρξαν καταγγελίες ότι τα ΜΑΤ ξυλοκόπησαν τον περιπτερά και τον προσήγαγαν. Όλα αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τη νύχτα της Δευτέρας μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας αντέδρασε άμεσα και διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Είπε μάλιστα ότι κανένας δεν θα μείνει ατιμώρητος. Να υποθέσουμε ότι κάτι θα αλλάξει σε ότι αφορά τη βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους πολίτες;

Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπει για τους Ρόμποκοπ το Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού. Θα σταθούμε πρώτα στα  νερά και στο υποθετικό σενάριο ότι ο περιπτεράς είχε την πρόθεση να τα κεράσει. Ακούμπησαν λοιπόν τα 20 ευρώ αλλά εκείνος είπε «πάρτε τα παιδιά, όλος ο κόσμος μια αγκαλιά, all you need is love». Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούσαν να φύγουν χωρίς να πληρώσουν. Αρθρο 11, «Παραπτώματα που επισύρουν ποινή αργίας με απόλυση», ιστ) Η χωρίς την καταβολή αντιτίμου αποδοχή υπηρεσιών ή τροφίμων και ποτών προς άμεση κατανάλωση, εφόσον δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.

Στην πραγματικότητα οι Ρόμποκοπ έφυγαν κλέβοντας τα νερά. Αυτό είναι το ρήμα. Τα υπόλοιπα δεν θα τα σχολιάσουμε, το πόσο βρομόστομοι υπήρξαν, πώς τρομοκρατούσαν άνευ λόγου τις περαστικές κοπέλες. Και αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα αλλά δεν διετάχθη ΕΔΕ και τις προσπερνάμε.

Στο δια ταύτα. Ο Κικίλιας έδωσε την εντολή και θα γίνει αυτό που λέει η παροιμία: «εγώ το λέω στο σκύλο μου, κι ο σκύλος στην ουρά του». Τα ζητήματα αυτά διευθετούνται εντός της υπηρεσίας. «Γιώργο μου, Γιάννη μου, είναι αυτά τα ζώα εκεί έξω, ξέρεις, οι πολίτες με τα κινητά, ρε συ, μην τυχόν και ξανακλέψεις νερό». Εγγράφως και εμπιστευτικά. Και η κατάληξη. «Μάλιστα κ. Διοικητά». Αυτό ήταν. Τα πάντα τακτοποιούνται ανάμεσα στον αξιωματικό ή τον προϊστάμενο μιας υπηρεσίας.

Αξίζει να αναφέρουμε την ιστορία ενός ανθυπαστυνόμου στο Μεταγωγών για να θυμηθούμε πώς ο ένας καλύπτει τον άλλο. Την ώρα της υπηρεσίας του έβγαλε από το κρατητήριο έξι αλλοδαπές, κάλεσε συναδέλφους κι έναν φίλο του, αγόρασε πέντε μπουκάλια ουίσκι και φρούτα, έβαλε τέρμα τα λαϊκά και χόρευε πάνω στο γραφείο ενώ πάνω στο μεθύσι άφησε ανοιχτά τα κελιά με αποτέλεσμα να γίνουν αποδράσεις. Πάνω στο κέφι ζήτησε από δυο γυναίκες να κάνουν ένα μπανάκι να φρεσκαριστούν αλλά τον πρόλαβε συνάδελφος κι έκανε σεξ μαζί τους πριν το αφρόλουτρο.

Το πιο ωραίο από την ιστορία είναι το τι είπαν εκείνοι που κλήθηκαν ως μάρτυρες στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Είπαν ότι επρόκειτο για εξαίρετο αστυνομικό, προσηλωμένο στα καθήκοντά του. Είπαν ότι για λόγους ανθρωπιστικούς βοηθούσε τους κρατούμενους, επιτρέποντας να κάνουν μπάνιο. Τούτων δοθέντων παρά την πρόθεση του Κικίλια, η ιστορία με τα νερά θα γίνει άλλη μια αστυνομική τρύπα στο νερό.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ