Πως ''διαβάζει'' ο ΣΥΡΙΖΑ τις πιέσεις της Τρόικας: Οι αναταράξεις Παπαδημούλη, Λαφαζάνη και Μητρόπουλου!

Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, που επηρεάζεται – για την ακρίβεια βρίσκεται στα όρια της νευρικής κρίσης – από το αδιέξοδο, που δημιουργούν οι αφόρητες πιέσεις της τρόικας και το άδηλο των εξελίξεων.

Είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ που βιώνει αναταράξεις από τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο με τους δανειστές, καθώς στο εσωτερικό του αναπτύσσονται διαφορετικές εκτιμήσεις και ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί έναντι πιθανών και απίθανων πολιτικών σεναρίων. Μάλιστα εσχάτως έχει ενσκήψει στα ηγετικά κλιμάκια, παρότι αρχικά απασχολούσε μόνο μία μερίδα στελεχών, ένας προβληματισμός σχετικά με το ενδεχόμενο να βρει τελικά η κυβέρνηση τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – προβληματισμός που τροφοδοτείται, πέρα από τη ρευστότητα της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, από την κινητικότητα στο χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και τα πισωγυρίσματα στις γραμμές της ΔΗΜΑΡ, υπό το πρόσχημα της κρισιμότητας των εξελίξεων, που επιβάλλει εθνική συνεννόηση, όπως λέγεται.

Tου Γιάννη Μακρυγιάννη - Πρώτο Θέμα

Το πρόβλημα όμως πλέον είναι στο πώς διαβάζουν και τι προτείνουν τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αποδοχή κινήσεων της ηγετικής ομάδας.

Η παρέμβαση βόμβα του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος κινήθηκε σε ένα πνεύμα, που χαρακτηρίζει περισσότερο τη συγκυβέρνηση, επικαλούμενος την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και μάλιστα με τη μορφή δημιουργίας μετώπου των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας έναντι της τρόικας, προκάλεσε στην Κουμουνδούρου έκπληξη και αμηχανία. Μάλιστα η ιδέα του κ. Παπαδημούλη να γίνει αυτή η συνεννόηση σε επίπεδο Σαμαρά – Τσίπρα και όχι, έστω, μέσα από μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος, έφερε έως και εκνευρισμό στην ηγεσία. Του καταλόγιζαν μάλιστα «ακράτεια του twitter», καθώς οι αμφιλεγόμενες προτάσεις του ευρωβουλευτή κωδικοποιήθηκαν από το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια ώρα που ο κ. Παπαδημούλης μιλούσε για εθνική συνεννόηση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχολίαζε έμμεσα, αλλά με νόημα ότι «η συνεννόηση δεν είναι θέμα διαθέσεων ή δημόσιων σχέσεων, οι διαφωνίες μας είναι άκρως πολιτικές», ενώ υιοθετούσε σκληρή γραμμή έναντι των δανειστών λέγοντας ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα θα φύγει αμέσως.

Στην αριστερή πλατφόρμα άλλωστε δεν βλέπουν με καλό μάτι τις πυκνές επαφές οικονομικών στελεχών του κόμματος με τις αγορές. Μιλούν από επιφυλακτικά έως αρνητικά για τις συναντήσεις που θα έχουν οι Γιάννης Μηλιός και Γιώργος Σταθάκης στο city του Λονδίνου με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων και άλλους παράγοντες, ενώ απορούν για τη «διαθεσιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Αποκορύφωμα μάλιστα του σκεπτικισμού στην αριστερή πτέρυγα είναι και το γεγονός ότι ο Αλέκος Καλύβης, στενός συνεργάτης του κ. Λαφαζάνη και μέλος της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, τόνισε, με email προς την ηγεσία, την ανάγκη να γίνει συζήτηση στο όργανο, σχετικά με το «πώς θα διορθωθούν ορισμένα πράγματα», εννοώντας προφανώς παραφωνίες και αποκλίσεις του δημόσιου λόγου κάποιων στελεχών από τις συνεδριακές αποφάσεις.

Συζητήσεις όμως προκάλεσε και η δήλωση του Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος προειδοποίησε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία, πιθανόν να αναγκαστεί να εφαρμόσει και πολιτικές που δεν θα είναι εκτός μνημονίου. Ο έμπειρος βουλευτής ήθελε να επισημάνει ότι όσο πιο δυνατός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο γρήγορη και καθαρή θα είναι η έξοδος από το μνημόνιο, με δεδομένο ότι δύσκολα θα βρεθούν το ίδιο αποφασιστικοί, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, αλλά ορισμένοι στην Κουμουνδούρου το εξέλαβαν ως δήλωση που χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών από μια αυριανή κυβέρνηση της αριστεράς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα συνεδριάσει το απόγευμα της Τετάρτης η πολιτική γραμματεία του κόμματος, πιθανόν υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου Πάνος Σκουρλέτης θα επιχειρήσει σε μία άτυπη εν ημέρωση των πολιτικών συντακτών να αποσαφηνίσει την κατάσταση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ