Απόψε η συναρπαστική διάλεξη του διάσημου Έλληνα μαθηματικού καθηγητή του Cambridge Imperial Aθανάσιου Φωκά - Μην την χάσετε - Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του στο eirinika.gr

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο. Τι είναι γνώση; Πώς γνωρίζουμε; Ποιος είναι ο ρόλος των μαθηματικών στην προσπάθεια κατανόησης της δυναμικής του εγκεφάλου;

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο. Τι είναι γνώση; Πώς γνωρίζουμε; Ποιος είναι ο ρόλος των μαθηματικών στην προσπάθεια κατανόησης της δυναμικής του εγκεφάλου;


Σήμερα, Δευτέρα 1 Απριλίου 2013, στις 20:00 σας προσκαλούμε στη συνάντηση του Hub Science στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το British Council, η διάλεξη του ακαδημαϊκού και καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Αθανασίου Φωκά με θέμα «Πώς γνωρίζουμε; Έμφυτη γνώση, υποσυνείδητο και μαθηματικά».


Οι πρώτοι που έθεσαν τέτοιου είδους ερωτήματα ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες. Ερωτήματα που απασχολούν μέχρι και σήμερα τους επιστήμονες.

Στη διάλεξή του, ο Ακαδημαϊκός Αθανάσιος Φωκάς θα αναπτύξει την άποψη ότι οι πιο θεμελιώδεις κατηγορίες στη διαδικασία του σκέπτεσθαι είναι η έμφυτη γνώση σε αντιδιαστολή με την επίκτητη γνώση καθώς και η ασυνείδητη αντίληψη σε αντιδιαστολή με την επίγνωση. Δεδομένου ότι πριν από κάθε συνειδητή εμπειρία προηγείται μια ασυνείδητη διαδικασία, ο καθ. Φωκάς ισχυρίζεται ότι η διαδικασία της επίγνωσης είναι σχετικά αργή και μετρήσιμη, της τάξεως του μισού δευτερολέπτου.

Ο Αθανάσιος Φωκάς είναι ακαδημαϊκός και καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σπούδασε Αεροναυπηγική (Imperial College), Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (διδακτορικό δίπλωμα από το Caltech) και Ιατρική (University of Miami). Το 1986, σε ηλικία 33 ετών, εξελέγη καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Clarkson. Το 1996 εξελέγη καθηγητής στην έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 καθηγητής στην έδρα Μη-Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης (Nonlinear Mathematical Science) του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις διεθνούς κύρους. Το 1975 έλαβε το βραβείο «Governor’s Prize» του Imperial College (ως καλύτερος φοιτητής) και το 1983 το βραβείο «J.W. Graham Research Prize» του Πανεπιστημίου Clarkson (ως καλύτερος νεαρός ερευνητής). Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο «Naylor» της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο αυτό θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ έχει απονεμηθεί το 1991 στον Roger Penrose και το 1999 στον Stephen Hawking. Το 2004 του απενεμήθη το «Αριστείον» της Ακαδημίας Αθηνών ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2005 του απενεμήθη η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2009, ανακηρύχθηκε Guggenheim Fellow.

Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει δώσει πάνω από 300 διαλέξεις σε όλο τον κόσμο. Το ISI Web of Science περιλαμβάνει τον κ. Φωκά στη λίστα των μαθηματικών με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως.

Είσοδος ελεύθερη

Που: The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)

Πότε : Δευτέρα 1 Απριλίου Μαρτίου 2013, ώρα 20:00

 

Διαβάστε την συνέντευξη που μου έδωσε:

Είσθε ένας «σοφός», ευτυχώς γήινος και προσιτός , ποια πράγματα απλά και καθημερινά σας φέρνουν σε ισορροπία με την δύσκολη επιστήμη σας και την αφοσίωση που απαιτείται για να αντεπεξέλθετε?

 

Οι μεγάλες πηγές ευτυχίας στη ζωή μου είναι η οικογένειά μου και η ερευνητική μου δραστηριότητα. Περνάω μεγάλο χρόνο στο σπίτι μας όπου δουλεύω περίπου 12 ώρες την ημέρα και που βρίσκομαι κοντά στη Ρεγγίνα και τα τρία μας παιδιά. Δεν υπάρχει πραγματική απόλαυση χωρίς επένδυση. Η μεγάλη ευτυχία που προσφέρουν η οικογένειά μου και η έρευνα είναι αποτέλεσμα του ότι η ζωή μου είναι πλήρως αφιερωμένη σε αυτά.

 

Τι διαβάζει ένας μεγάλος μαθηματικός σαν και σας για να ξεκουραστεί;

Διαβάζω οτιδήποτε έχει σχέση με τη λειτουργία του εγκεφάλου, με τους αρχαίους Έλληνες και με τις Τέχνες, ιδιαίτερα με τη μουσική και την ζωγραφική. Παλαιότερα διάβαζα πολύ και ποίηση, τώρα διαβάζω μόνο την Ακαδημαϊκό Κική Δημουλά, την “Μεγάλη Κυρία” της ποίησης όπως την αποκαλεί ο Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, επειδή θαυμάζω την ιδιοφυΐα της αλλά και επειδή την αγαπώ.

 

 

Τι απολαμβάνετε και τι προτείνετε και στους ξένους φίλους σας να απολαύσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα σας την Κεφαλονιά ;

Απολαμβάνω την επαφή με αγαπημένα πρόσωπα και με μέρη γεμάτα αναμνήσεις μια πλήρους ζωής. Απολαμβάνω τις μυρωδιές της. Θεωρώ τον Αίνο, ίσως τον κατά τον Όμηρο Όρος “οινοσίφυλλον αρεπρεπές” και κυρίως την Μελισσάνη, το ίσως “Σπήλαιον των Νυμφών”, όντως μοναδικά.

 

Είσθε καλός δάσκαλος και στα δικά σας παιδιά;

 

Συζητούμε και αναλύουμε με τα παιδιά μας κάθε ενδιαφέρον περιστατικό, κάθε επιτυχία και αποτυχία. Τους τονίζω ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που να επιτρέπει το ψέμα κι ότι δεν επιτυγχάνεται τίποτα χωρίς σκληρή δουλειά. Δεν υπάρχουν στη ζωή εύκολές λύσεις. Προσπαθώ να τους μάθω να σέβονται το χρόνο τους και να αναζητούν παντού την ποιότητα.

 

Δέχεστε αιτήματα φοιτητών η νέων επιστημόνων που θέλουν να μεταναστεύσουν και ζητούν την συνδρομή σας ; Συναντήσατε νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα μετά το 2009;

Η σχέση της δικής μου γενιάς με τους νέους μπορεί να εκφραστεί με το «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα».  Αν οι νέοι μπορούν να βρουν διέξοδο από τη σημερινή τραγική ανεργία φεύγοντας στο εξωτερικό, ποιος μπορεί να τους πει να μην το κάνουν; Αν φύγουν όμως, ας κουβαλούν πάντα μέσα τους την πατρίδα τους. Τότε, αργά ή γρήγορα, θα βρουν τρόπο να προσφέρουν στην Ελλάδα.

 

 

Ας έρθουμε στη διάλεξη της Δευτέρας : τι είναι γνώση λοιπόν για σας Κύριε Φωκά;

Στο σημερινό στάδιο της ζωής μου, γνώση για μένα είναι η συνεχής προσπάθεια κατανόησης και ανεύρεσης άδηλων σχέσεων.

 

Ποία είναι η έμφυτη και ποιά η επίκτητη γνώση ? Παραδείγματα παρακαλώ…

Έμφυτη γνώση είναι , αφενός μεν η ύπαρξη αντανακλαστικών που επιτρέπουν στο βρέφος να επιβιώσει, και αφετέρου, το σύνολο γνωστικών κανόνων με τους οποίους γεννιέται ο άνθρωπος και διαμέσου των οποίων μπορεί να κατανοεί το περιβάλλον του. Παράδειγμα, το βρέφος «γνωρίζει» να θηλάζει και επίσης διαθέτει γνωστικούς κανόνες που του επιτρέπουν αν αναγνωρίζει φωνητικούς ήχους σε κάθε γλώσσα.

 

 Γνωρίζετε ότι κινδυνεύει η σχολή των Νέων ελληνικών του Cambridge με κλείσιμο . Έχετε κάτι νεώτερο να μας πείτε σχετικά με αυτό ;

Ο Τομέας Νέων Ελληνικών στο Καίμπριτζ θα παραμείνει ανοιχτός τουλάχιστον για άλλο ένα ακόμα έτος. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες με την ελπίδα ότι θα βρεθεί χρηματοδότηση.

 

Θα δεχόσαστε ποτέ να συμμετάσχετε σε ένα DREAM TEAM γιά τη ανόρθωση της Ελλάδας;

Ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, και δια μέσω άλλων παρεμβάσεων, όπως η ομιλία της Δευτέρας, προσπαθώ να συμμετάσχω όσο δύναμαι στο σημερινό γίγνεσθαι της Ελλάδος. Ο κύριος λόγος κάποιων εμφανίσεών μου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι το χρέος που νιώθω προς τη νέα γενιά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά από την προσφορά προς τους νέους.


Δείτε περισσότερες ειδήσεις και πληροφορίες για τον κ. Αθ. Φωκά στο  https://www.eirinika.gr/gr/blog/new-ideas/epistimes/fokas-.asp


 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ