O εμβληματικός πίνακας «η Καλλιέργεια του Καπνού» του Α.Τάσσου μεταφέρθηκε στην περιοχή των «Καπνομάγαζων»

Αυτός το πίνακας μήκους 12 μέτρων και πλάτους 5 καθώς και τη μακέτα του μεταφέρθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθηγητή Αθ Τσαυτάρη στη Θεσσαλονίκη για να εκτεθεί μόνιμα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών.



Πρόκειται για το εμβληματικό έργο «η Καλλιέργεια του Καπνού» που φιλοτέχνησαν ο ζωγράφος και χαράκτης Α.Τάσσος και η σύντροφός του Λουκία Μαγγιώρου και κοσμούσε για χρόνια τον Οργανισμό Καπνού Θεσσαλονίκης.

Αυτός το πίνακας μήκους 12 μέτρων και πλάτους 5 καθώς και τη μακέτα του μεταφέρθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθηγητή Αθ Τσαυτάρη στη Θεσσαλονίκη για να εκτεθεί μόνιμα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών.

Φαινόταν από την αρχή, ότι το εμβληματικό πεντάπτυχο, δώδεκα μέτρων μήκους και πέντε πλάτους έργο που αναπαριστά σκηνές από την καλλιέργεια και τη συλλογή των καπνών, ήταν σημείο αναφοράς για όλους τους ανθρώπους που παρευρίσκονταν στο χώρο! Έβγαιναν φωτογραφίες μπροστά του, μελετούσαν με προσοχή τη μακέτα του αλλά και τα σπάνια φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη φιλοτέχνησή του από τους δύο καλλιτέχνες την ώρα της δουλειάς τους μέσα στον Οργανισμό Καπνού στην άλλοτε περιοχή των Καπνομάγαζων, τη Σταυρούπολη.

Ο πίνακας θα εκτίθεται μόνιμα στο μουσείο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των «Καπνομάγαζων» της Σταυρούπολης, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον κόσμο του καπνού.

Σε κλίμα συγκίνησης πάντως μίλησε για τον πίνακα και τη σημασία του για τον Οργανισμό Καπνού και τους ανθρώπους που εργάστηκαν σ' αυτό ν, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχος Κορασίδης.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου για ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλονίκη και τον κόσμο που για χρόνια συνέδεσε τη ζωή του με την καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού.

Η διοργάνωση των εγκαινίων  έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Εθνική Πινακοθήκη, το Δήμο Παύλου Μελά και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών. Παρόντες μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Καπνού ΝίκοςΑλλαμανής, ο Δημήτρης Σαλπιστής ειδικός σύμβουλος στην Αγιορείτικη Εστία, συγγενείς του Ριχάρδου Τόκα γεωπόνου υπαλλήλου του Υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρώτους Θεσσαλονικείς που ενημέρωσε τον σημερινό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα του σημαντικού αυτού πίνακα.    

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ