''Η σημασία της λεπτομέρειας'' Εκπληκτική έκθεση 50 ετών αρχιτεκτονικής δουλειάς στο Μουσείο Μπενάκη!

Ο Κυριάκος και η Αντέλα  Κυριακίδη, ανήκουν στην κατηγορίατων αρχιτεκτόνων που είναι άμεσα συνυφασμένοι με τηνυλοποίηση των έργων που σχεδιάζουν, ανταποκρινόμενοι στους περιορισμούς (πολεοδομικούς, κτιριοδομικούς, οικονομικούς)στους οποίους φυσικά είναι αναγκασμένοι να υποταχτούν καιαφήνοντας τα ίδια τα Έργα τους να αναδείξουν την επαγγελματικήαρτιότητα και δημιουργική πληρότητα που διαθέτουν. Από τις 29/5 έως τις 29/7 θα μπορούμε να διατρέξουμε τη 48χρονη πορεία του γραφείου του Κυριάκου Κυριακίδη, σε μια έκθεση που αναπτύσσεται σε τέσσερις θεματικές και χρονολογικές ενότητες με άξονα τις κατοικίες, τα τουριστικά συγκροτήματα, τα γραφεία και τα νοσοκομεία που σχεδίασαν.


Ο Κυριάκος και η Αντέλα  Κυριακίδη, ανήκουν στην κατηγορίατων αρχιτεκτόνων που είναι άμεσα συνυφασμένοι με τηνυλοποίηση των έργων που σχεδιάζουν, ανταποκρινόμενοι στους περιορισμούς (πολεοδομικούς, κτιριοδομικούς, οικονομικούς)στους οποίους φυσικά είναι αναγκασμένοι να υποταχτούν καιαφήνοντας τα ίδια τα Έργα τους να αναδείξουν την επαγγελματικήαρτιότητα και δημιουργική πληρότητα που διαθέτουν.

Από τις 29/5 έως τις 29/7 θα μπορούμε να διατρέξουμε τη 48χρονη πορεία του γραφείου του Κυριάκου Κυριακίδη, σε μια έκθεση που αναπτύσσεται σε τέσσερις θεματικές και χρονολογικές ενότητες με άξονα τις κατοικίες, τα τουριστικά συγκροτήματα, τα γραφεία και τα νοσοκομεία που σχεδίασαν.

Η αφοσίωση στην ενεργό δράση εδώ και πέντε σχεδόν δεκαετίεςτους οδήγησε να ρίξουν το βάρος της δραστηριότητάς τους στηνεφαρμογή των απόψεών τους, απόψεων και ιδεών που τιςδιαμόρφωσε η έρευνα, η «δουλειά», όπως συνηθίζει να αποκαλεί ο Κυριάκος το έργο τους και η συσσώρευση γνώσης.

Παρ’ όλη τη δουλειά και τις καλές στιγμές του Γραφείου τους, δενπιστεύουν ότι έφτιαξαν κάποια σχολή που να χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική τους.

Αντίθετα υποστηρίζουν ότι : «Όλα αυτά τα χρόνια η έγνοια μαςήταν να φτιάξουμε κτίρια λειτουργικά, καλαίσθητα, κτίριαμελετημένα για να αντέξουν στο χρόνο».

Πριν από 48 χρόνια ο Κυριάκος Κυριακίδης, το έτος 1963, δημιούργησε το γραφείο του και από το 1966 μαζί με την Αντέλατην γυναίκα του, συνέχισαν μια κοινή πορεία στην ζωή αλλά καιστην επαγγελματική σταδιοδρομία.
Σε όλη τη μέχρι σήμερα διαδρομή τους προσπαθούν ναμοιράζονται τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με τους συνεργάτεςτους, (ορισμένοι είναι μαζί τους πάνω από 35 χρόνια), αλλά καιτους νεότερους αρχιτέκτονες.


Τα έργα τους είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και πολλάοφείλονται στους συνεργάτες του γραφείου.

Αυτή η βαθιά πίστη στην αξία και τα αποτελέσματα της ομαδικήςδημιουργίας τους οδήγησε στην επιλογή μελετών έργων μεγάληςκλίμακας όπως τα Νοσοκομεία, που κάλυψαν το μεγαλύτερομέρος της δραστηριότητας του Γραφείου τους.

«Το Νοσοκομείο είναι το είδος του κτιρίου όπου ανακαλύπτεις ότι ηαρχιτεκτονική σύνθεση για να πετύχει πρέπει να υπηρετήσειαποτελεσματικά δύσκολους συνδυασμούς, απόρροια πολλώνυποχρεωτικών παραμέτρων, λειτουργιών αλλά και σύγχρονων τεχνολογιών. Ο αρχιτέκτονας έχοντας επιλύσει τα δεδομένα πουεμπίπτουν στις αυστηρές αυτές προδιαγραφές, καλείται να βάλειτην προσωπική του σφραγίδα εν τέλει, με την επιλογή υλικών αλλάκαι χρωμάτων, που δεν επηρεάζουν μεν άμεσα τη Νοσοκομειακήλειτουργία, αλλά που συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενόςευχάριστου και φιλικού Περιβάλλοντος, παράγοντα, απαραίτητουγια την ψυχολογία ασθενών και χρηστών».

Η μονογραφική έκθεση θα μας ξεναγήσει στην «δουλειά» τουγραφείου μέσα από τέσσερεις θεματικές και χρονολογικέςενότητες.
         
-Κατοικίες, Τουριστικά Συγκροτήματα, Γραφεία, Νοσοκομεία.

Σχέδια, φωτογραφικό υλικό, προπλάσματα κλπ., καθώς και μίασυνοπτική εργογραφία, θα αποτελέσουν τον οδηγό του επισκέπτηγια το ταξίδι του στην πορεία ζωής του Κυριάκου, της ΑντέλαςΚυριακίδη και του γραφείου τους.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ