Tips για τις γιορτές των Χριστουγέννων για να διατηρήσετε το βάρος σας!

Οι εορτές αποτελούν μια περίοδο ξεκούρασης, χαλάρωσης και διέξοδο από την καθημερινότητα αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνουν αρκετά στο στομάχι μας και το βάρος μας καθώς συνήθως μας οδηγούν σε διατροφικές κραιπάλες.


























Οι εορτές αποτελούν μια περίοδο ξεκούρασης, χαλάρωσης και διέξοδο από την καθημερινότητα αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνουν αρκετά στο στομάχι μας και το βάρος μας καθώς συνήθως μας οδηγούν σε διατροφικές κραιπάλες.


Παρακάτω δίνονται κάποιες διατροφικές συμβουλές ώστε να αποφύγετε τις διατροφικές «παγίδες» των εορτών.
•  brokoli h 633 451  Μην ξεχνάτε τα μικρά και συχνά γεύματα για να αποφύγετε την μεγάλη ποσότητα φαγητού στα κυρίως γεύματα.
•    Μασάτε την τροφή σας αργά.
•    Καταναλώστε ένα ελαφρύ γεύμα τύπου σνακ, (πχ: μια σαλάτα, ένα γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως), πριν πάτε σε ένα εορταστικό δείπνο ή σε άλλο γεύμα που θα είστε προσκεκλημένοι.
•    Αποφύγετε την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ και προτιμήστε την κατανάλωση κρασιού ή μπίρας που έχουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά με κυριότερα την ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και την βύνη κριθαριού στη μπίρα.
Επίσης να θυμάστε ότι αναμειγνύοντας τα αλκοολούχα ποτά με χυμούς, αναψυκτικά και τόνικ, διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται οι θερμίδες που δίνουν. Χρησιμοποιείτε για ανάμειξη αναψυκτικά τύπου light για καλύτερη διαχείριση των θερμίδων.
•    Μην ξεχνάτε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας με νερό αλλά και την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πράσινο τσάι είναι ένα αφέψημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (κατεχίνες, C) που συμβάλει στην διαδικασία της λιπόλυσης αφού αυξάνει τον Βασικό Μεταβολισμό.  
•    Σε μπουφέ γεμίστε το πιάτο σας μια φορά, συνοδεύεστε το με σαλάτα και καταναλώστε το χωρίς βιασύνη. Μην ξεχνάτε στη σαλάτα σας να προσθέτετε ξύσμα λεμονιού ώστε να αυξήσετε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών σας ημερησίως.
•    Βάλτε ποικιλία στο τραπέζι σας με σαλάτες πλήρης σε θρεπτικά συστατικά προσθέτοντας 1 φρούτο της προτίμησή σας, ξηρούς καρπούς ανάλατους και λίγο τυρί χαμηλό σε λιπαρά. 
•    Προτιμήστε τα κυρίως πιάτα και σαλάτα σε σχέση με τα ορεκτικά.
•    Την ώρα του επιδορπίου σκεφτείτε αν πραγματικά έχετε ανάγκη να το καταναλώσετε αλλά με μέτρο. Μπορείτε να επιλέξετε κάτι ελαφρύ όπως για παράδειγμα 1 μελομακάρονο, 1 γιαούρτι light με λίγο γλυκό του κουταλιού ή μέλι και ξηρούς καρπούς ανάλατους, 1 φρουτοσαλάτα, 1 ζελέ φρούτων, σοκολάτα (κατά προτίμηση υγείας) με ξηρούς καρπούς ή λίγο σπιτικό παγωτό.
•    Διατηρείστε ένα ημερολόγιο διατροφής με το να καταγράφετε τι τρώτε, πόσο, πότε και γιατί το τρώτε και αν μια μέρα έγινε κατάχρηση μπορείτε να προσέχετε περισσότερο την επόμενη.
•    Περπατήστε στην αγορά, χορέψτε…..απλά διασκεδάστε!

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc

Πηγή: logodiatrofis.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ