7,8 δισ. δολάρια η BP για την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού

Η αμερικανική δικαιοσύνη επικύρωσε σήμερα τη συμφωνία για την αποζημίωση πολιτών ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνήφθη μεταξύ του πετρελαϊκού κολοσσού ΒΡ και δεκάδων χιλιάδων εναγόντων ιδιωτών που επλήγησαν από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.

Η αμερικανική δικαιοσύνη επικύρωσε σήμερα τη συμφωνία για την αποζημίωση πολιτών ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνήφθη μεταξύ του πετρελαϊκού κολοσσού ΒΡ και δεκάδων χιλιάδων εναγόντων ιδιωτών που επλήγησαν από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Λουιζιάνα, στις νότιες ΗΠΑ, έκρινε τη συμφωνία για τη αποζημίωση που ανακοινώθηκε το Μάρτιο από τον βρετανικό όμιλο και σχεδόν 100.000 ενάγοντες, "δίκαιη, λογική και προσήκουσα", σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση.

"Η συμφωνία παρέχει μια αποζημίωση στις ενάγοντες που φαίνεται επαρκής" για την κάλυψη των ζημιών που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα, η χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, γράφει ο δικαστής Καρλ Μπάρμπιερ στην απόφασή του.

Η έκρηξη στις 20 Απριλίου του 2010 στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, 80 χλμ. ανοιχτά της Νέας Ορλεάνης στην πολιτεία της Λουιζιάνας, προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων, ενώ 4,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού χύθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού, από το Τέξας μέχρι την Αλαμπάμα, έως το πηγάδι εξόρυξης να κλείσει τέσσερις μήνες αργότερα.

Σε ανακοίνωσή της η ΒΡ εκφράζει "ικανοποίηση" για την απόφαση. "Πιστεύουμε ότι η συμφωνία αυτή, που αποφεύγει μακρόχρονες διαδικασίες, είναι καλή για τον πληθυσμό, τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους του Κόλπου του Μεξικού και είναι προς όφελος των μετόχων της ΒΡ", αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και οι δικηγόροι των εναγόντων Στιβ Χέρμαν και Τζιμ Ρόι εξέφρασαν ικανοποίηση, λέγοντας ότι η συμφωνία "θα ανακουφίσει τον πληθυσμό στον Κόλπο του Μεξικού".

Στα μέσα Νοεμβρίου η ΒΡ είχε ανακοινώσει ότι θα πλήρωνε πρόστιμο ρεκόρ ύψους τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αμερικανικές αρχές στο πλαίσιο μιας εξωδικαστικής συμφωνίας, η οποία ωστόσο δεν ρυθμίζει το σύνολο των διώξεων που έχουν ασκηθεί σε βάρος του ομίλου.

Η ΒΡ έχει ήδη καταβάλει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 220.000 ενάγοντες που επέλεξαν να αποζημιωθούν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας του κατεπείγοντος. Οι εργασίες καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στοίχισαν στη ΒΡ επίσης 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στα τέλη Νοεμβρίου η αμερικανική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος (ΕΡΑ) ανακοίνωσε ότι αποκλείει προσωρινά τη σύναψη οιουδήποτε συμβολαίου του ομίλου με την κυβέρνηση.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ