Beaujolais Nouveau και ο δεκάλογος που θα πρέπει να ξέρει κάθε οινόφιλος που σέβεται τον εαυτό του και το κρασί αυτό

Beaujolais Nouveau. Σίγουρα τις τελευταίες μέρες ακούσατε, είδατε και διαβάσατε πολλά για αυτό. Πως κυκλοφορεί κάθε 3η Πέμπτη του Νοέμβρη, πως η φετινή χρονιά ήταν μια από τις πιο άσχημες τα τελευταία 61 χρόνια που παράγεται, πως για το 2012 παρήχθησαν μόλις 31 εκατομμύρια φιάλες μειωμένες σχεδόν κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και άλλα τέτοια πολλά. Για να τεστάρουμε όμως, γνωρίζετε τα παρακάτω στοιχεία για το Beaujolais Nouveau;

Beaujolais Nouveau. Σίγουρα τις τελευταίες μέρες ακούσατε, είδατε και διαβάσατε πολλά για αυτό. Πως κυκλοφορεί κάθε 3η Πέμπτη του Νοέμβρη, πως η φετινή χρονιά ήταν μια από τις πιο άσχημες τα τελευταία 61 χρόνια που παράγεται, πως για το 2012 παρήχθησαν μόλις 31 εκατομμύρια φιάλες μειωμένες σχεδόν κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και άλλα τέτοια πολλά.

Για να τεστάρουμε όμως, γνωρίζετε τα παρακάτω στοιχεία για το Beaujolais Nouveau;
 
1) Η συγκομιδή των σταφυλιών γίνεται βάση νομοθεσίας υποχρεωτικά και μόνο με τα χέρια. Είναι τα μοναδικά αμπέλια που επιβάλλεται ο χειρωνακτικός τρύγος όπως και στην Καμπανία για την παραγωγή σαμπάνιας.


 
2) Η μεγάλη και ουσιαστική διαφορά αυτών των φρέσκων κρασιών σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι πως οι ρώγες των σταφυλιών οινοποιούνται ολόκληρες ακόμα και με τα κοτσάνια σε ερμητικά κλεισμένες δεξαμενές με CO2. Οι κάτω ράγες της δεξαμενής σπάνε από το βάρος των πάνω και έτσι ξεκινά η ζύμωση, εκλύεται επιπλέον CO2, οπότε τα πάνω τσαμπιά ξεκινούν μια ενδοκυτταρική ζύμωση.
 
3) Από την παραγόμενη ετήσια ποσότητα (περί τα 50εκατ.φιάλες), σχεδόν οι μισές φιάλες εξάγονται σε 110 χώρες ανά τον κόσμο. (τα 8εκατ. στην Ιαπωνία)


 
4) Ακριβώς τα μεσάνυχτα 00.00 κάθε 3ης Τετάρτης προς Πέμπτη του Νοέμβρη, ξεκινά και  επιτρέπεται το εμπόριο του κρασιού. Λόγω της διαφοράς ώρας, στην Ιαπωνία μπορούν να δοκιμάσουν την νέα σοδειά νωρίτερα ακόμα και από τους ίδιους τους Γάλλους.


 
5) Εκτός από το Nouveau στην περιοχή του Beaujolais παράγονται και άλλα κρασιά τα οποία σε αντίθεση με το Beaujolais Nouveau μπορούν να παλαιωθούν και να αντέξουν έως και 15 χρόνια. Συγκεκριμένα υπάρχουν 10 crus, δηλαδή εξαιρετικά ποιοτικά αμπελοτόπια που μπορούν να δώσουν βαθιά σκουρόχρωμα και στρογγυλά κρασιά. Βλέπε Moulin a Vent, Morgon, Freurie, Chenas κ.α.
 
6) Η περιοχή του Beaujolais βρίσκεται επάνω σε μια ζώνη 55 χιλιομέτρων και υπάρχουν 4.000 παραγωγοί.
 
7) Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για το Beaujolais Nouveau απαγορεύεται να προέρχονται από τις 10 cru περιοχές, παρά μόνο από τις ονομασίες προέλευσης Beaujolais και Beaujolais-Villages. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 1/3 της σοδειάς της περιοχής του Beaujolais, πωλείται ως Beaujolais Nouveau.
 
8) Λόγω του ιδιαίτερου τρόπου παραγωγής, γαλλιστί ονομάζεται macération carbonique, τα Nouveau παίρνουν μια έντονη φρεσκάδα με πολύ λίγες και ελαφριές τανίνες οπότε πρέπει να καταναλώνονται άμεσα, το αργότερο έως τον Μάιο μετά το λανσάρισμά τους. Όμως κάποιες εξαιρετικές χρονιές (όπως του 2000) απολαύσαμε το Beaujolais Nouveau έως την κυκλοφορία του επόμενου τρύγου του 2001.
 

9) Κάθε χρόνο το διαφημιστικό Budget για το λανσάρισμα του Beaujolais Nouveau είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό και συνήθως οι διαφημίσεις και οι ιδέες είναι αρκετά δημιουργικές. Για το φετινό Project που είναι «τύπου εξώφυλλο περιοδικού μόδας» διαγωνίστηκαν σκληρά πολλοί δημιουργοί και ο νικητής ψηφίστηκε μέσω Facebook από χρήστες.
10) Υπάρχουν ελληνικά φρέσκα τύπου Beaujolais (Χατζημιχάλης, Λυραράκης, Μπουτάρης, Κτήμα Καρρά κ.α.) που κυκλοφορούν στην αγορά και που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ή και να συγκρίνετε με τα γαλλικά Beaujolais Nouveau. Ανοίξτε μια φιάλη και μπείτε στο κλίμα (όσο μας το επιτρέπουν βέβαια, okay). Σκεφτείτε ότι εσείς και άλλα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων σε όλες τις ηπείρους αυτές τις μέρες ανοίγουν έστω και από περιέργεια μια φιάλη Beaujolais!
 
Χρύσα Γιατρά, οινολόγος-οινοχόος MSc O.I.V.Paris
Πηγή: giatra.wine.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ